Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МВП 06.10..doc
Скачиваний:
97
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
2.99 Mб
Скачать

3.4. Зразок методичного сценарію семінарського заняття за темою "Психологічні проблеми эмоцій".

Цей методичний сценарій розроблено студенткою-практиканткою із використанням представленого в лекції 1.6. дидактичного шаблона підготовки навчально-методичних матеріалів до проведення семінарського заняття з психології. Особливістю його проведення є ситуація, коли студенти-психологи, які будуть на ньому присутні, ще не слухали лекції за цією темою.

"Психологічні проблеми эмоцій"

Дана тема відкриває розділ "Емоції" у курсі загальної психології. Проведене семінарське заняття - перше по програмі курсу. Заняття проводиться в ситуації, коли ще не було лекції.

Мета заняття: зацікавити студентів проблемою емоцій, пробудити їх інтерес до творчої самостійної роботи над темою.

Оскільки дане заняття перше, то в студентів немає попереднього орієнтування в темі. Але в них сформовані основи наукового світогляду, вони знайомі з деякими проблемами психології, можуть установлювати межпредметні зв'язки, актуалізовувати власний досвід, пов’язаний з проблемою обговорення.

Весь семінар за часом розбивається на п'ять частин. У першій частині (15 хв) використовується запитально-відповідна форма проведення заняття, студентів просять "уявити себе за круглим столом". Усім їм задається одне запитання: "Яка феноменологія (прояви) емоцій і яку роль вони відіграють у житті людини?" Відповіді даються за бажанням. Вимоги до відповіді: повинна бути короткою і не повторювати попередню. Таким чином, у цій частині семінару використовується вербально-ілюстративний метод.

В другій частині (15 хв) усіх студентів розбивають на чотири групи, сформовані за бажанням студентів. Створюються свого роду проблемні групи, що обговорюють питання: 1) Що таке емоція? 2) Зв'язок емоцій і потреб, емоцій і діяльності. Тут застосовується метод проблемного обговорення. Під час обговорення викладач послідовно бере участь у роботі кожної з груп.

До початку другої частини семінару викладач записує на дошці запитання, які повинні обговорити проблемні групи, а також у писемній формі ставить перед студентами навчальну задачу виробити єдине визначення емоцій і спільну думку про зв'язок емоцій і потреб, емоцій і діяльності. На дошці фіксується вимога до результатів роботи: письмово підготовлені матеріали повинні бути логічними, не містити явних протиріч і їх усна презентація має не перевищувати 3 хв.

У третій частині (35 хв) кожна група звітує за свій продукт. Інші групи мають право задавати запитання.

Після цього перед кожною групою ставиться завдання оцінити висловлені думки про озвучені матеріали представників всіх інших груп. Оцінка повинна бути короткою і по суті. Оцінювана група має право захищати свою думку. У даній частині семінару застосовується метод групової дискусії. Функції викладача: стежити за регламентом і керувати дискусією. Її основна мета – виробити спільне для усієї групи визначення

У четвертій частині (5 хв) викладач підбиває підсумок і висловлює свою думку про проведений семінар.

У п'ятій частини (10 хв) викладач диктує запитання і літературу до наступного семінару.

1. Специфіка психічного відображення в емоціях. Біологічна доцільність емоцій. Емоції, потреби, мотиви, діяльність.

2. Можливі підстави класифікації емоцій.

3. Співвідношення визначення емоції, дане проблемною групою, з визначеннями емоцій у науковій літературі (це питання дозволить студентам виявити творчий підхід до теми).

Література: Леонтьев А.Н. Потребности, мотив, емоции. М., 1971. С. 16-18, 28, 36-39; Рубинштейн С.Л. Основы общей психологии. М., 1946. С. 458-471, 481-487, 490-499; Вилюнас В.К. Психология емоциональных явлений. М., 1976. С. 47-56, 78-85, 100-106; Запорожец А.В. К вопросу о генезисе, функциях и структуре емоциональных процессов у ребенка // Вопр. психол. 1976. № 6.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]