Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МВП 06.10..doc
Скачиваний:
97
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
2.99 Mб
Скачать

Психологія як фактор особистісного розвитку студентів -психологів.

Для виконання професійної діяльності людина повинна володіти низкою психологічних якостей, необхідних для ефективної самореалізації в межах даної професії. Професійно-важливі якості (ПВЯ) - це якості людини, які впливають на ефективність здійснення її праці по основних характеристиках (продуктивність, надійність і ін.), ПВЯ є передумовою успішної професійної діяльності. З іншого боку, вони самі удосконалюються, шліфуються в ході праці. В результаті спеціаліст як суб’єкт праці змінює і самого себе.

Виявлення професійно значущих якостей для діяльності психолога саме по собі представляє складну і поки ще до кінця не вирішену задачу. Так, Є.О. Климов, який відносить діяльність психолога до професій типу «людина -- людин», відзначає, що особливістю професій даного типу є надзвичайна складність, нестандартність, плинність предметів праці, і найчастіше сам предмет праці з'являється в результаті напруженого творчого пошуку.

Найголовніше, що характеризує особливості і якості фахівця, - це його гуманістична спрямованість до проявів почуттів, розуму і характеру іншої людини, спостережливість до проявів її психічної активності, уміння подумки уявити її внутрішній світ, здатність співпереживати, доброзичливість, терпіння і толерантність до різних нестандартних проявів поведінки, напряму думок, витримка й уміння «не виходити із себе». У цьому плані відзначається особлива роль власного досвіду людини. Специфічні вимоги пред'являються до комунікативних якостей спеціаліста: товариськості, умінню слухати співрозмовника, умінню правильно (зрозуміло, ясно, доступно) викладати свої думки, чіткості, роздільності усного мовлення, здатності передбачати реакції співрозмовника на власні висловлювання.

На думку А.А. Борисової, у якості професійно важливої властивості психолога виступає таке цілісне структурне утворення, як психологічна проникливість. Вона має три рівні представленості, кожному з який відповідають свої найважливіші елементи-якості:

а) сенсорно - перцептивний (спостережливість за людьми, здатність (по зовнішніх проявах) правильно розуміти почуття і думки людей, емоційна чуйність).

б) рівень уявлень (образна пам'ять, володіння мовою, мімікою, жестами і т.п.);

в) рівень вербально-логічного мислення (активність, гнучкість мислення, розвитий аналіз і синтез, володіння мовою, узагальнений досвід спілкування з людьми);

г) рівень особистісних характеристик (гуманістична спрямованість, ціннісні орієнтації, зв'язані з діяльною любов'ю, вольові риси характеру). У спілкуванні психологічна проникливість виявляється в умінні бачити проблеми, що виникають між людьми, уважно слухати людей, враховувати вікові й індивідуальні особливості співрозмовників.

З точки зору Н.В. Бачманової, основна для психолога професійна якість – здатність практично вирішувати "задачі на спілкування» має наступні складові: а) уміння правильне і повно сприймати людину; б) уміння розуміти внутрішній світ з його особливостями і властивостями людини; в) здатність до співпереживання (доброта, емпатія); г) здатність і уміння аналізувати свою поведінку (рефлексія); д) уміння керувати самим собою і процесом спілкування (самоконтроль).

У дослідженні, проведеному Н.А.Аміновим і М.В. Молокановим в якості значущих для дослідницької та практичної діяльності психолога розглядалися такі якості, як соціальний інтелект (інтегральна чутливість до об'єкта, здатність розуміти поведінку людей), проективні уміння; соціальна фасилятивність (як сила позитивного впливу на інших людей), а також рівень розвитку комунікативних умінь.

Формування ПВЯ у процесі навчання повинно бути орієнтоване на розвиток особистісних характеристик майбутнього фахівця. У становленні ПВЯ особистості студента основною метою вузу стає розвиток його задатків, формування здібностей, особистісних і громадянських якостей, що забезпечують людині життєздатність у даному суспільстві і самореалізацію.

Як ідеальну модель особистості молодого фахівця представляється продуктивним використовувати модель, змістом якої є формування соціально активної, гуманістично орієнтованої стосовно суспільства і самої себе життєздатної індивідуальності, відкритої до суспільних змін і особистісного росту.

Проблему усвідомлення майбутнім фахівцем змісту професійної діяльності багато дослідників пов'язують зі створенням умов для реалізації можливостей особистісного росту студентів.

Особистісний ріст у літературі розглядається як позитивні зміни суб'єкта діяльності в реальних формах активності, викликаних до дії інтересами та потребами професійного удосконалювання. Існуюча система підготовки студентів не виділяє особистісний ріст як самостійний напрямок роботи.

Особистісний простір студентів знаходиться в постійній динаміці і визначається в значній мірі тими професійними завданнями, що освоюються ними в навчанні. Засобами професійного навчання можуть стати різні психологічні стратегії:

а) стратегія розвитку і дорозвитку потрібних психологічних якостей шляхом стимулювання наявних у студентів потенційних якостей, доведення їх до бажаного рівня;

б) стратегія жорсткого формування, навчання чіткому складу трудових дій у строго визначеному порядку;

в) стратегія м'якого формування як навчання широкому спектру трудових дій з можливістю їх варіювання й індивідуалізації; :

г) стратегія корекції - перебудова неправильно сформованих трудових умінь і якостей фахівця.

Розширення можливостей психологічної практики робить актуальної задачу психологічного супроводу особистісного росту студентів у процесі навчання, Як структурні елементи цього процесу И.Р. Бітянова пропонує розглядати наступні кроки.

1. Самопізнання. Для успішної організації особистісного росту студенту необхідно усвідомити для себе свої можливості, свої сильні і слабкі сторони; йому необхідне самопізнання, що містить у собі наступні основні прийоми: самоспостереження, самосвідомість, самоставлення, самоаналіз, самооцінка.

2. Самоспонукання. Пропонується використовувати прийоми, що сприяють його внутрішньому спонуканню до професійного й особистісного саморозвитку. Як способи досягнення цієї мети виділяють наступні прийоми: самокритика, самостимулювання, вольові прийоми.

3. Програмування професійного і особистісного росту. Перехід від потреби до реальної діяльності передбачає формулювання цілей і завдань, визначення шляхів, засобів і методів цієї діяльності.

4, Самореалізація. Техніка самореалізації включає прийоми організаційно-управлінського характеру, інтелектуального розвитку, саморегуляції психічних станів.

Принципова відмінність даної психологічної технології від теорії і практики самовиховання полягає в тому, що на всіх етапах цієї роботи діяльність студента супроводжується практичним психологом, у ролі якого може себе випробувати і студент магістратури, який проходить практику в непсихологічних вузах або на неспеціальних факультетах університетів. У психології вже склалася практика розв’язання подібних проблем методом групового психологічного тренінгу. У цьому випадку найбільш ефективним виявляється тренінг особистісного росту, що представляє собою сукупність психотехнічних прийомів, спрямованих на розвиток навичок самопізнання, саморегуляції і спілкування. Окремі психотехнічні прийоми - елементи такої програми, студент-практикант може використовувати у роботі з навчальною аудиторією на неспеціальних факультетах під час проведення семінарсько-практичних занять протягом передбаченої навчальним планом асистентської практики.

Таким чином, у теорії і практиці освіти знайшли своє вираження різні підходи до проблеми розвитку майбутнього спеціаліста. Кожний з них має свої недоліки й обмеження. Аналіз показує, що ключовою проблемою сучасного вищої освіти є забезпечення готовності і здатності випускника до здійснення суб’єктно - опосередкованої професійної діяльності. Ефективним засобом її генерації та розвитку стають активні форми соціально-психологічного навчання, оволодіння якими – основне дидактичне завдання підготовки викладачів психології в сучасних умовах навчання.

Запитання і завдання для самостійної роботи

1.Психологія як фактор удосконалювання професійної діяльності фахівців.

2.Поняття “психотехнічної теорії”.

3. Викладання психології як фактор особистісного розвитку студентів.

4. Психологічні стратегії як засоби професійного навчання

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]