Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МВП 06.10..doc
Скачиваний:
97
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
2.99 Mб
Скачать

Навчальна схема “Види та властивості відчуттів” та коментарі до неї.

1; Экстерорецептивные відчуття відбивають властивості предметів і явищ зовнішнього середовища.

За допомогою зорових відчуттів людина здатна розрізняти до 180 тонів кольору і більше 10 000 відтінків між ними.

За допомогою слухових відчуттів людин сприймає мова інших людей, контролює багато видів робіт, насолоджується музикою і т.д.

Нюхові відчуття допомагають людині розрізняти розповсюджені в повітрі летучі речовини і запахи.

Смакові відчуття визначають якісні особливості прийнятої людиною їжі і знаходяться у великій залежності від почуття голоду.

Температурні відчуття - це відчуття тепла і холоду.

Тактильні відчуття разом з мязово - руховими утворюють дотик, за допомогою якого людина відбиває якісні особливості предметів - їхня гладкість, шорсткість, щільність, а також дотик предмета до тіла, місце і розмір ділянки шкіри, що подразнюється.

Види та властивості відчуттів”

В ИДИВИДИ

2. Інтерорецептивні відчуття відбивають стан внутрішніх органів.

Больові відчуття сигналізують про ушкодження і подразнення органів людини, є своєрідним прояв захисних функцій організму. Інтенсивність больових відчуттів буває різною, досягаючи великої сили вони призводять до виникнення шокового стану.

Відчуття рівноваги забезпечують вертикальне положення людського тіла. Відчуття рівноваги виникає в результаті функціональної діяльності вестибулярного аналізатора.

Відчуття прискорення - це відчуття, які відбивають відцентрові і доцентрові сили, що розвиваються при русі людини.

3. Пропріоцептивні відчуття - це відчуття, що відбивають рух нашого тіла.

За допомогою м'язово-рухових відчуттів людина одержує інформацію: про положення тіла в просторі, про взаємне розташування всіх його частин, про рух тіла і його частин, про скорочення, розтягування і розслаблення м'язів і т. ін.

М'язово-рухові відчуття носять складний характер. Одночасне подразнення різних по своїй якості рецепторів дає своєрідні по якості відчуття: подразнення рецепторних закінчень у м'язах створюють відчуття м'язового тонусу при виконанні руху; відчуття м'язової напруги і зусилля пов'язані з подразненням нервових закінчень сухожиль; подразнення рецепторів суглобних поверхонь дає відчуття напрямку, форми і швидкості рухів.

Адаптація - підвищення або зниження чутливості аналізаторів у результаті безперервного чи тривалого впливу подразників.

Контраст - явище контрасту полягає в тому, що слабкі подразники збільшують чутливість до іншим одночасно діючу подразникам, а сильні зменшують цю чутливість.

Пороги відчуттів. Нижній поріг відчуття - та мінімальна величина або сила подразника, що здатна викликати в аналізаторі нервове збудження, достатнє для виникнення відчуття. Чим менше величина цього порога, тим вище чутливість даного аналізатора.

Верхній поріг відчуття - та максимальна величина подразника, понад яку це роздратування перестає відчуватися. Людина чує, наприклад. 20 000 коливань у 1 сек. Абсолютний поріг відчуття в різних людей неоднаковий. Величина порога відчуттів міняється з віком. Так, у людей похилого віку абсолютний верхній поріг чутності тонів складає близько 15 000 коливань у 1 сек. На величину абсолютного порога може впливати характер діяльності людини, його функціональний стан, сила і тривалість роздратування й ін.

Диференційний поріг відчуття (поріг розрізнення) - та мінімальна різниця в інтенсивності двох однорідних подразників, що людина здатна відчути. Для того щоб цю різницю уловити, необхідно, щоб вона досягла визначеної величини. Наприклад, звуки в 400 - 402 коливання в 1 сек сприймаються як звуки однакової висоти; 2 вантажі вагою 500 і 510 м здаються однаково важкими. Чим менше величина різницевого порога, тим вище здатність диференціації даного аналізатора розрізняти подразнення.

Сенсибілізація - підвищення чутливості аналізаторів у зв'язку з підвищенням збудливості кори головного мозку під впливом одночасної діяльності інших аналізаторів. Чутливість аналізатора може бути підвищена за допомогою фармакологічних засобів, а також при діяльності інших аналізаторів; наприклад, відчуття ритму сприяють посиленню м'язово-рухової чутливості.

Послідовні образи - це продовження відчуття, коли дія подразника вже припинилося. При відчутті рецептор того чи іншого органа почуттів якийсь час знаходиться в стані порушення. Після припинення впливу подразника порушення в рецепторі пропадає не відразу. Наприклад, після виходу з вагона метро нам кілька секунд здається, що ми ще рухаємося в потязі.

Приклади навчальних завдань за темою вивчення.

1. У дослідженнях з’ясовано, що рівень чутливості до слабких звуків у лікарів - хірургів та терапевтів різний. Подумайте, яка з наступних п’яти відповідей є найбільш правильною?

Варіанти відповідей:

        1. У терапевтів чутливість до сили звуку вища.

        2. У хірургів нижні пороги сили звуку нижчі.

        3. У терапевтів нижні пороги сили звуку вище.

        4. У хірургів пороги сили звуку вище.

        5. У хірургів чутливість до сили звуку вища.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]