Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МВП 06.10..doc
Скачиваний:
97
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
2.99 Mб
Скачать

3.6.Рецензія на семінарське заняття по темі “Спілкування”,

3.7. Тренінг розвитку самосвідомості особистості в підлітковому віці (Г.М. Свідерська, О.І. Власова) ............................................................ 240

3.8. Методика фонаційного тренінгу викладача психології (л.І. Вансовська) ............................................................................................ 296

ЛІТЕРАТУРА ................................................................................ 303

ВСТУП

Оволодіння методикою викладання психології є однією з найважливіших складових професійної університетської підготовки студентів-психологів, оскільки по закінченні вузу такі випускники, здобувши диплом бакалавра, отримують право викладати психологію в середніх та середньо спеціальних навчальних закладах, а по закінченню магістратури, навчальним планом підготовки в який передбачена асистентська педагогічна практика, обіймати посаду асистента кафедри психології у профільних навчальних закладах третього та четвертого рівнів акредитації. Таким чином, ще під час навчання у стінах рідного навчального закладу студенти опиняються перед необхідністю опановувати професією викладача психології, пізнати ази викладацької майстерності, зрозуміти особливості власної педагогічної роботи, виробити оптимальний для себе стиль викладацької діяльності.

З цією метою у затвердженій міністерством Освіти та Науки України програмі та навчальному плані підготовки спеціалістів-психологів, курс “Методика викладання психології” передбачений як обов’язкова навчальна дисципліна навчальної підготовки психологів, яка читається у всіх вищих навчальних закладах, що здійснюють фахову підготовку таких спеціалістів на старших курсах. На додаток до годин теоретичного вивчення студентами цієї навчальної дисципліни програмою передбачена також педагогічна практика з відривом від навчання, під час якої студенти отримують індивідуальний досвід розробки та проведення уроків, підготовки та читання лекцій, проведення семінарських і практичних занять з психології. Необхідною умовою ефективного формування подібного роду професійних вмінь, які складають основу розвитку викладацької майстерності студентів у майбутньому, є наявність у них знань із методики викладання, оскільки індивідуальний практичний досвід викладання у студента є дуже обмежений. Без належної теоретичної підготовки такий досвід отримується лише емпірично через наслідування викладачам, улюбленим педагогам або шляхом самостійних спроб і помилок. Він дає окремі вміння, потенціал використання яких обмежений. У той же час, ефективне комплексне педагогічне навчання потребує знайомства студентів з теоретичними основами методики викладання, азами педагогічної техніки, продуктивним досвідом викладання окремих психологічних дисциплін іншими педагогами, ефективного використання ними інноваційних технологій у організації навчання психології, вимагає теоретичних узагальнень широкого кола педагогічних ситуацій.

Одним словом, підготовка та успішне проходження студентом педагогічної практики вимагає такого роду узагальнень, які стають результатом методичного переосмислення колективного досвіду спеціалістів -педагогів. Традиційно в дидактиці подібного роду інформацію несе навчальній аудиторії базовий підручник або навчальний посібник, відсутність якого особливо гостро відчувають студенти під час самостійної підготовки до семінарсько-практичних занять, напередодні заліку та протягом самостійної роботи в межах обов’язкової для кожного з них педагогічної практики. Саме цей мотив був основним при підготовці автором матеріалів анотованого навчального посібника. Останній складається з трьох частин, у які зібрано матеріали загальної методики викладання та викладання основних психологічних дисциплін в межах середньої та вищої школи. Третій розділ містить зразки дидактичної продукції викладачів і студентів, як своєрідні ілюстрації до основного тексту.

РОЗДІЛ 1. ОСНОВИ ЗАГАЛЬНОЇ ДИДАКТИКИ ВИКЛАДАННЯ ПСИХОЛОГІЇ

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]