Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Билеты на ГОСЫ2011.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
1.57 Mб
Скачать

2.Питання з практичної частини:

(36) 1.Особливості мови, коментарів у науковій публікації.

Мові та стилю наукової праці слід приділити дуже серйозну увагу, оскільки мовно-стилістична культура тексту найкраще виявляє загальну культуру його автора.

Для наукового тексту характерним є смислова завершеність, цілісність і пов’язаність. Найважливішим засобом вираження логічних зв’язків є специфічні функціонально-синтаксичні засоби, що вказують на послідовність розвитку думки (спочатку, насамперед, потім, по-перше, по-друге, отже), заперечення (проте, тимчасом, але, тоді як, одначе, аж ніяк), причинно-наслідкові відношення (таким чином, тому, завдяки цьому, відповідно до цього, унаслідок цього, окрім цього, до того ж), перехід від однієї думки до іншої (перейдемо до…, звернімося до…, розглянемо, зупинимось на…, розглянувши, треба зупинитися на…, варто розглянути…), результат, висновок (отже, значить, як висновок, на закінчення зазначимо, все сказане дає змогу зробити висновок, підсумовуючи, слід сказати…).

Засобами логічного зв’язку можуть виступати займенники, прикметники та дієприкметники (даний, той, такий, названий, зазначений, вказаний тощо). Не завжди ці та подібні їм слова прикрашають наукову працю, але вони є своєрідними дороговказами, які попереджають про повтори думки автора, інформують про особливості його творчого шляху. Читач відразу розуміє, що слова справді або насправді вказують, що наступний текст повинен бути доведенням, з іншого боку, навпаки, але готують читача до сприйняття протиставлення, оскільки – пояснення.

У деяких випадках зазначені вище слова не тільки допомагають окреслити переходи авторської думки, а й сприяють удосконаленню рубрикації тексту. Наприклад, слова перейдемо до розгляду можуть змінити заголовок рубрики. Вони, відіграючи роль невиділених рубрик, пояснюють внутрішню послідовність викладу, а тому в науковому тексті дуже потрібні.

Науковий текст характеризується тим, що його основу становлять лише точні, отримані внаслідок тривалих спостережень і наукових експериментів відомості та факти. Це зумовлює і точність їх словесного вияву, і, таким чином, використання спеціальної термінології.

Не використовується також замість прийнятих у даній науці термінів професійна лексика, тобто слова та вирази, поширені у колі людей певної професії.

У науковій праці широко використовуються відносні прикметники, оскільки саме вони, на відміну від якісних, дають змогу з максимальною точністю вказувати достатні та необхідні ознаки понять. Від відносних прикметників не можна утворювати ступені порівняння. Використовуючи в науковому тексті якісні прикметники й утворюючи від них ступені порівняння, перевагу віддають аналітичним формам вищого та найвищого ступенів. Для утворення найвищого ступеня порівняння якісного прикметника використовують слова найбільш, найменш.

Особливістю мови наукової прози є також відсутність експресії. Звідси – домінуюча форма оцінки – констатація ознак, притаманних слову, яке визначають. Тому більшість прикметників є тут частинами термінологічних виразів. Так, правильно буде прикметник наступні замінити займенником такі, котрий всюди підкреслює послідовність перерахування особливостей і прикмет.

Дієслово та дієслівні форми несуть у тексті наукової праці особливе інформаційне навантаження. Автори зазвичай пишуть проблема, яка розглядається, а не проблема, яка розглянута, бо саме така дієслівна форма служить для окреслення постійної ознаки предмета й використовується в описі доведення, будови приладів, машин тощо. Широко вживаються також дієслівні форми недоконаного виду минулого часу дійсного способу, бо вони не фіксують відношення до дії, яка описується, на момент висловлювання. Рідше – дієслова умовного і майже ніколи – наказового способу. Часто використовуються зворотні дієслова, пасивні конструкції, що зумовлено необхідністю підкреслити об’єкт дії, предмет дослідження (наприклад, у даній статті розглядаються…, передбачено виділити додаткові кредити…).

У мові наукового тексту дуже поширені вказівні займенники цей, той, такий. Вони не тільки конкретизують предмет, а й визначають логічні зв’язки між частинами висловлювання. Займенники щось, дещо, що-небудь через неконкретність їх значення в наукових текстах не використовуються.

(28) 2. Необхідність у формуванні нових ознак. Побудова логічних умов для нової ознаки.

У процесі аналізу часто виникає необхідність різних перетворень даних. Зокрема, може йтися про:

  • побудову деякого інтегрального показника на основі групи змінних;

  • перехід до інших одиниць вимірювання;

  • підрахунок частоти вибору конкретних значень у групі змінних;

  • перехід до аналогічного за змістом, але більш зручного для конкретного аналізу показника;

  • розбити діапазон значень неперервної змінної на певні інтервали;

  • здійснити певне потрібне для подальшого аналізу групування категорій дискретної змінної.

Логічні умови для створення нових змінних будуються, як і логічні умови для побудови фільтрів, з елементарних арифметич­них відношень ("рівності" =; "нерівності" або ~=; "менше" <; ''більше" >; "менше або дорівнює" <=; "більше або дорівнює" >=), предикатів (функцій, що набувають значення 0 - "хиба" або 1 - "істина") та логічних операцій ("заперечення" поt або ~; "або" оr або |; "та" аnd або &).

Правила обчислення логічних виразів такі: спочатку обчислю­ються арифметичні вирази (що є частиною арифметичних відно­шень), потім арифметичні відношення, а вже потім логічні операції (спочатку "заперечення", потім "та", потім "або"). Операції з однако­вим пріоритетом обчислюються зліва-направо. Для зміни порядку обчислень використовують круглі дужки.

Арифметичні вирази, як і в мовах програмування, будуються з числових констант, імен змінних, знаків арифметичних операцій ("додавання" +, "віднімання" -, "множення" *, "ділення" /, "піднесен­ня до степеня" **), арифметичних функцій та круглих дужок. Поря­док обчислення арифметичних виразів є звичним: спочатку обчислю­ються арифметичні функції, потім піднесення до степеня, потім множення та ділення, потім додавання та віднімання. Операції з однаковим пріоритетом обчислюються зліва направо. Для зміни порядку обчислень використовують круглі дужки.

ВАРІАНТ № 27

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]