Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Билеты на ГОСЫ2011.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
1.57 Mб
Скачать

1.Питання з теоретичної частини:

    1. 1. Соціологічне знання: специфіка, критерії науковості та перспектива розвитку.

Соціологічне знання — це структурована сукупність функціонально визначених, взаємопов’язаних елементів соціологічної науки, що склалися в процесі її історичного розвитку та внутрішньої спеціалізації та диференціації і які утворюють соціологію як цілісну, несуперечливу систему знань.

Про структуру системи соціологічного знання ще й досі точаться наукові дискусії. Існує багато підходів до виділення критеріїв структуроутворення і кількості рівнів соціології — від найпростішого (розподіл соціології на дві частини — фундаментальну та прикладну) до найскладнішого (виділення семи рівнів соціології: методологічні та теоретичні засади, спеціальні знання, прикладний рівень, соціоінженерний рівень, теорія соціологічного дослідження, методи здобуття соціологічної інформації, знання про організацію соціологічних служб). Більшість учених дотримується думки про трирівневу структуру соціології, виділяючи такі рівні соціологічного знання: загальнотеоретична соціологія, спеціальні соціологічні теорії та емпіричні дослідження.

Специфіка соціологічного знання полягає в тому, що його об'єкт не збігається з певним конкретним явищем суспільного життя чи явищем суто соціальним, оскільки він може бути виокремлений з об'єктивної реальності та класифікований за різними аспектами. Об'єктом соціологічного знання є сукупність соціальних зв'язків і соціальних відносин. Оскільки ці зв'язки і відносини у кожному конкретному, соціальному об'єкті завжди організовані, об'єкт соціологічного пізнання виступає тільки як соціальна система.

Найважливішим критерієм науковості для соціологічного знання є об’єктивність змісту, тому соціологічне знання не повинно містити споглядальних міркувань, а описувати соціальну дійсніть незалежно від суб’єктивного до неї ставлення. Критеріальною ознакою науковості в соціології є максимальне абстрагування від суб'єкта. Звичайно, дослідника як суб'єкта не можна повністю відсторонити від аналізу об'єкта. Тому в науковому пізнанні об'єктивність розглядається з позицій інтерсуб'єктивності, тобто тієї об'єктивності, яка може бути закладена в позиції суб'єкта.

Важливим критерієм науковості є введення причинної матриці пояснення явищ. Соціологічне знання повинне радикально відмежовується від принципів притаманних побутовій ментальності, і обстоювати позиції аналізу закономірностей, що розкривають причинно-наслідкові схеми досліджуваних подій. Науковий аналіз передбачає пошук причин, тобто мотивованих певними закономірностями чинників, підстав, агентів споглядальних наслідків. Власне перспективи розвитку соціологічного знання будуть настільки оптимістичними, наскільки з’явиться максимальна можливість об’єктивного аналізу теорії задля отримання результатів, придатних для інтерпретації на реальне соціальне життя.

Якщо говорити про перспективи розвитку соціологічного знання, то можна зазначити, що сьогодні виникає все більше і більше галузевих соціологічних теорій, ведуться дискусії щодо доцільності використання соціологічних знань у міжгалузевих дисциплінах, виникають нові ідеї та погляди на структурні компоненти соціологічного знання та їх функціональний зв'язок.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]