Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Билеты на ГОСЫ2011.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
1.57 Mб
Скачать

2.Питання з практичної частини:

(40) 1. Поняття прес-релізу, його цільове призначення.

Прес-реліз - повідомлення для преси, інформаційне повідомлення, що містить в собі новина про організацію (можливо і приватну особу), що випустила прес-реліз, виклад її позиції щодо будь-якого питання і передане для публікації в ЗМІ.

Як правило, містить офіційну позицію організації у вигляді реакції на той чи інший інформаційний привід. Офіційні державні органи іноді випускають прес-релізи у формі «відповідей на запитання».

Перший прес-реліз в історії був випущений 30 жовтня 1906 «батьком» сучасного PR Айві (Ivy Lee) і пов'язаний з досить трагічним випадком на залізниці Пенсільванії.

Прес-реліз є головним PR-документом в будь-якій організації. Прес-реліз дозволяє організації інформувати ЗМІ про важливі події, що відбулися в організації і є цікавими або необхідними для висвітлення їх широкої громадськості та / або конкретної цільової аудиторії. Прес-релізи розповсюджуються серед журналістів на брифінгах і прес-конференціях, або розсилаються через засоби зв'язку.

Технологія підготовки та написання прес-релізу

Прес-реліз варто писати, якщо є дійсно цікава новина, інакше швидше за все неінформативний і непотрібний прес-реліз журналістами буде залишений без уваги, а робота над таким прес-релізом виявиться безглуздою. Щоб матеріал прес-релізу був надрукований в потрібних ЗМІ, бажано, щоб матеріал у прес-релізі відповідав такими правилами:

інформація прес-релізу повинна бути цікава і потрібна аудиторії того видання, куди направляється прес-реліз;

інформація повинна бути актуальною, на "злобу дня»;

інформація повинна бути близька читачам, суспільно значимою. Добре, якщо інформацію можна зв'язати з якою-небудь суспільно важливою проблемою;

інформація повинна бути «свіжої»;

добре, якщо в прес-релізі присутні слова одного або декількох лідерів думок на дану тему.

Чим краще і більше відповідає прес-реліз вищенаведеними правилами, тим більш імовірно, що його опублікують у пресі, а не викинуть в корзину. Якщо організація раз по раз буде надсилати неінформативні прес-релізи, то про інших матеріалах, що виходять з тієї ж організації, у журналістів складеться відповідну думку.

Найпоширенішим методом написання прес-релізу є прив'язка новини до певної дати, в тому числі і реально не існує. Це може бути День народження компанії, День 100-го покупця, День 100-денного існування фірми і т. д.

Структура прес-релізу

Заголовок і лід прес-релізу є найбільш важливими у всьому цьому документі. Саме по перших рядках журналіст визначає, чи цікава ця новина його виданню або її можна викинути. Тому заголовок повинен бути яскравим, щоб максимально зацікавити будь-кого, хто його почне читати. Лід - це перший абзац. Він повинен складатися з одного речення, в якому коротко викладається суть новини (події і т. п.). Тут важливо зазначити інформацію в наступному порядку: хто є учасником події, що сталася, новини і т. д., що за подія, новина, коли і де воно відбулося або відбудеться, чому воно відбулося і як воно сталося.

Прес-релізи бувають декількох різновидів.

Прес-реліз-анонс - інформація в такому прес-релізі повідомляє про подію, яка тільки має статися. Вчасно розісланий такий прес-реліз забезпечить присутність представників преси на події. Крім викладення суті майбутньої події в цьому прес-релізі можна дати відповідну передісторію цієї події, яка допоможе зацікавити пресу.

Прес-реліз-новина (ньюс-реліз) - несе в собі інформацію про вже доконаний подію. Тут можна додати і короткі коментарі діючих або зацікавлених осіб.

Інформаційний прес-реліз - інформує про поточний, ще не завершеній подію. У цьому прес-релізі дається тільки звіт про поточні зміни або новий поворот подій, припускаючи, що суть цієї події вже відома.

Прес-реліз не повинен містити оціночних даних або інформації рекламного характеру, він повинен бути невеликим за обсягом (не більше двох сторінок) і містити в собі інформацію тільки про одну-єдину новини. Інформація в пресі-релізі повинна відповідати вимогам того видання, куди був відправлений прес-реліз.

Комюніке (фр. communiqué, від лат. Communico - повідомляю) - офіційне повідомлення про результат міжнародних переговорів, угоді, ключові події в житті країни, наприклад про хід військових операцій, нарадах, зборах, самітах. У контексті міжнародних відносин комюніке може бути як повідомленням одного боку, так і спільним актом сторін переговорів, при цьому викладаються як позитивні моменти, так і розбіжності і особливі думки. Спільне комюніке не має статусу міжнародного договору, але в той же час може містити положення, які сторони можуть розглядати в такій якості. Якщо в комюніке вказана інформація про домовленість, яка не висловлене в будь-якій іншій офіційній формі, її розглядають як міжнародного договору. Спільні комюніке з договірними зобов'язаннями характерні для соціалістичних країн.

(21) 2. Міри центральної тенденції, їхні математичні якості та співставимість.

Середня величина – узагальнювальний показник, який характеризує типовий рівень варіюючої ознаки, в розрахунку на одиницю однорідної сукупності і може не збігатися з жодним з індивідуальних значень ознаки. Виражається у одиницях виміру ознаки.

Середня буде надійною і характеризуватиме типовий рівень ознаки лише за умови, що сукупність якісно однорідна! Важлива властивість середньої полягає в тому, що в ній взаємно компенсуються індивідуальні відмінності елементів, які зумовлені дією випадкових факторів і узагальнюються типові риси. Умовою правильного використання середніх величин є і обґрунтований вибір їх форми (виду). Залежно від особливостей досліджень та характеру вихідних даних, а також певної математичної дії над емпіричними значеннями ознаки (підсумовування, множення,коренювання, степенювання) застосовують відповідний вид середніх величин.

Усі види середніх поділяють на два класи:

степеневі середні – середня арифметична, середня гармонійна, середня

геометрична, середня квадратична; кожна може бути проста і зважена;

структурні (позиційні) середні – мода і медіана.

Одним з найпоширеніших видів степеневих середніх у прикладній статистиці є середня арифметична, оскільки для більшості явищ характерна адитивність (підсумовування) обсягів (зарплата, витрати, виробництво, тираж, продаж тощо). Її застосовують при вивченні закономірностей розподілу, коли обсяг ознаки для всієї сукупності є сумою індивідуальних значень її окремих елементів.

Середня арифметична проста ( хсер ) обчислюється для незгрупованих даних таким чином: потрібно скласти всі індивідуальні значення ознаки ( х ) і суму поділити на їх кількість (n):

Середня арифметична зважена розраховується для згрупованих даних, коли відома частота повторення однакових значень ознаки (варіантів) у сукупності. Виконують такі операції: множення кожного варіанта ( х ) на його частоту ( ƒ ) – число, що вказує скільки разів цей варіант повторюється, підсумовування отриманих добутків і ділення суми на суму частот: Якщо варіанти ознаки подаються у вигляді інтервалу (від..до), то слід знайти

серединне значення кожного з інтервалів як півсуму двох меж.

Структурним середнім надають перевагу в умовах недостатньої кількості вихідних даних або при використанні рангових та номінальних шкал.

У середніх узагальнювальних показниках, якими є степеневі середні, не видно ні найбільш визначних досягнень, ні відставань, оскільки середня нівелює (стирає, ігнорує) усі індивідуальні особливості. Тому їх доповнюють особливими показниками – модою та медіаною, які є конкретними описовими характеристиками статистичного ряду.

Мода (Мо) – значення ознаки, яке найчастіше зустрічається в сукупності, тобто має найбільшу вагу (частоту, частку). Мода має практичне значення у соціологічних, маркетингових та інших дослідженнях, оскільки вказує, яке значення ознаки є найбільш ймовірним, масовим – найбільш поширена думка, рейтинг популярності , споживчий попит тощо.

Зверніть увагу, іноді трапляються сукупності, в яких два, або навіть декілька варіантів повторюються однакову кількість разів. Наявність декількох мод свідчить про неоднорідність сукупності за досліджуваною ознакою – про об’єднання в одній сукупності різноякісних одиниць. Такі розподіли називають бімодальними.

Медіана (Ме) – значення варіюючої ознаки, яке поділяє впорядкований ряд даних на дві рівні частини: 50% одиниць досліджуваної сукупності матимуть значення ознаки менше, ніж медіана, а 50% – більше. Це серединне (центральне) значення. Сума відхилень варіант від медіани є найменшою величиною.

ВАРІАНТ № 11

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]