Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Билеты на ГОСЫ2011.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
1.57 Mб
Скачать

3.1. (Т 58) Розвиток та функціонування пр в Україні.

У 1988 р. Рішенням Бюро Ради міністрів СРСР створено Міжвідомчу раду з питань інформації та зв'язків з громадськістю, виконавчі функції якого були покладені на Центр громадської інформації, якому були підпорядковані регіональні центри громадського інформування, в тому числі і в Харкові. У 1990-1992 рр. були проведені соціологічні дослідження громадської думки з питань ядерної енергетики та радіаційної безпеки. Початок 90-х років ХХ століття. В Україні першими почали розвиватися служби, що виконували окремі функції PR у політичних структурах українського суспільства: пресс-служби при Президентові, міністерствах, у політичних структурах українського суспільства. PR - відділи почали з’являтися і в структурі великих закордонних комерційних кампаній. З часом ПР-служби, ПР-підрозділи почали створювати фірми, банки, урядові органи, політичні партії. У 1992 р. у Київському інституті політології і соціального управління було розпочато навчання спеціалістів з паблік рілейшнз. У жовтні 1993 р. проведено семінар «Культура бізнесу і паблік рілейшнз», у якому взяли участь бізнесмени, вчені, журналісти.

У 1995 році створено Українську асоціацію зі зв'язків із громадськістю, яку 1996 р. прийняли до складу Європейської асоціації PR, а також регіональну асоціацію на Сході України.

1997 року відкрито першу українську приватну PR-агенцію (раніше послуги PR надавали тільки рекламні агенції повного циклу). 1999 року вже було п'ять таких PR-агенцій, а 2002 р. – тридцять. Такі посади, як PR-менеджер та PR-директор, почали з'являтись у 2000 році.2002 року ринок PR-послуг цілковито відокремлюється від рекламного ринку та стає самостійним.У 2003 р. ПР-фахівці об´єдналися в Українську лігу із зв´язків з громадськістю.2009 р.74 піар-агенства. Publicity Creating - інформаційний лідер галузі. У рамках структур Верховної Ради України, адміністрації Президента, Кабінету Міністрів під вивісками прес-служб почали функціонувати відділи або підрозділи, які виконують функції зв'язків з громадськістю. Такого роду підрозділи створені і в структурах окремих міністерств і відомств, зокрема МЗС України, МВС Міністерства оборони та ін. укомплектовують служби зв'язків з громадськістю комерційні банки, інші організації підприємницької діяльності.Вітчизняні фахівці з PR : Г. Г. Почепцов, В. Г. Корольк, І. Ю. Слісаренко, В. М. Бебик, В. Степаненко та ін.13 українських ВУЗів готують ПР-спеціалістів, найбільш популярними серед них є Київський національний університет імені Тараса Шевченка та Київський національний університет культури і мистецтв. Український ринок PR поки що неструктурований, хоча процеси структуризації набирають сили. На ринку діє декілька десятків операторів. Особливості ринку-PR в Україні обумовлені низкою чинників:1. Брак програм навчання PR-спеціалістів практично в усіх вітчизняних ВНЗ призводить до того, що отримувати освіту доводиться на тренінгах або у спеціалізованих бізнес-школах. 2. За браком базової освіти ряди вітчизняних PR-спеціалістів поповнюють фахівці з інших споріднених сфер діяльності, - наприклад, журналісти, Ці люди досить грамотні для того, щоб обіймати таку посаду, а нестача знань у царині зв'язків із громадськістю компенсується завдяки розвиткові цих працівників усередині компанії.3. Потреба вдосконалення багатьох PR-технологій під особливості вітчизняного ринку. Всі прийоми, що їх застосовує сучасний PR, потрапили до України із Заходу або з Росії, непогано себе зарекомендувавши. Однак варто зважати на те, що вітчизняна аудиторія має свій менталітет, а тому багато програм потрібно доопрацьовувати та впроваджувати з урахуванням особливостей українського споживача. Першим проявом PR в Україні було використання політичного PR: поєднання пропаганди та так званого чорного PR. За головну мету тоді поставили агітацію за окрему партію (обранця) з одночасним очорненням конкурентів у очах громадськості. Крім того, саме у цей час започатковано широке залучення практики скандалів та виправдань. Інструментом PR стали засоби масової інформації та друкованої агітації, пропагандистські, викривальні й наклепницькі матеріали.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]