Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Билеты на ГОСЫ2011.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
1.57 Mб
Скачать

(35) 2.Особливості інтерпретації результату факторного аналізу. Використання ітерації.

Факторний аналіз(ФА) – група методів аналізу кореляцій безпосередньо виміряних змінних. Якщо є дві скорельовані ознаки – ця кореляція не пояснюється як причино – наслідкова(коефіцієнт Гурмана), то можна висунути припущення про існування 3-ї ознаки(прихованої) такої, яку можна спостерігати чи виміряти – це фактор, що визначається наявністю кореляції. Застосування ФА передбачає скорочення кількості показників(змінних) та визначення структури взаємозв’язків між показниками(змінними), тобто класифікацію показників, інтерпретацію факторів. Тут розглядається виокремлення з множини вимірюваних характеристик об’єкта нових чинників, які адекватніше відображають його властивості. При аналізі якісні відмінності між факторами визначаються кількісними особливостями ознак, що входять до них. Чим менший внесок ознаки у формування фактора, тим менше він значущий для вивчення спостережуваного явища.

Основана мета аналізу полягає, щоб виявити приховані спільні фактори, що пояснюють зв’язки між спостережуваними ознаками(параметрами) об’єкта. Кількість досліджуваних ознак може бути великою, а взаємозв’язки складними. Аналіз слугує для перевірки гіпотези про те, що існує невелика кількість чинників, які впливають на вимірювані параметри. Ці чинники(нові ознаки) не можна виміряти безпосередньо, вони є лінійними комбінаціями поверхневих, вбирають в себе більшу частину заг. мінливості спостережуваних ознак і тому передають осн. частину інформації, отриманої в початкових спостереженнях. Такі виявлені фактори наз. загальними, бо вони впливають на всі ознаки, а не на одну ознаку чи її групу. Якщо вплив факторів проявляється в кількісних виміряних ознаках, останні можуть виявляти тісний зв’язок між собою(корельованість), тому заг кількість факторів може бути значно меншою, ніж кількість вимірюваних ознак, яку дослідник обирає довільно.

Отже, головними цілями ФА є:1.Скорочення кількісних ознак(редукція даних);2. визначення структури взаємозв’язків між змінними, тобто їх класифікація.

Ітерація являє собою повний цикл розробки, від вимог під час аналізу до реалізації та тестування. Ітерація – це завершений етап, в результаті якого випускається версія (для внутрішнього або для зовнішнього користування) продукту, що реалізує частину запланованих функцій. Після отримана версія від ітерації до ітерації нарощується до отримання завершеного продукту. Під час кожної ітерації виконуються особливі робочі процеси, хоча в різних фазах головний упор робиться на різних роботах. Ітерація   — це повторюване переобчислення формул на робочому аркуші, поки не буде дотримана конкретна числова умова. Якщо формула посилається на одну з власних клітинок, потрібно визначити, скільки разів формула має переобчислюватися. Циклічні посилання можуть переобчислюватися нескінченно. Проте можна контролювати максимальне число ітерацій (повторів) та кількість прийнятних змін.

Білет № 25

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]