Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
опорні конспекти 10 з Історії україни клас.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
21.04.2019
Размер:
966.47 Кб
Скачать

Позитивні наслідки

1. Стрімке піднесення та розвиток національно-визвольного

РУХУ-

  1. Спроба створити державність.

  2. Розроблення важливих програмних документів, особли­во Конституції України.

  3. Поновлено державницьку свідомість українців.

  4. Центральна Рада провела Україну від підданства Росії до автономії, а потім — до незалежності.

  5. Встановлено дипломатичні відносини з державами Ан­танти, а потім - з Четверним союзом.

  6. Добилася визнання прав українського народу на свою державу, культуру, мову.

Негативні наслідки

  1. Центральна Рада не змогла вирішити соціальних питань, припинити економічну кризу, що охопила українські землі з часів Першої світової війни, забезпечити міста продоволь­ством, домогтися порядку й законності.

  2. Не мала сил, щоб протистояти агресії Росії.

  3. Не здобула підтримки держав'Європи.

  4. Центральна Рада не мала підтримки серед різних верств населення:

  • великих промисловців та землевласників відлякували соціалістичні лозунгу (націоналізація землі, 8-годинний робочий день тощо);

  • зрусифіковану частину населення не влаштовував наці­ональний характер влади;

  • національно-демократичні кола засуджували Централь­ну Раду за її підтримку німецької окупації і пограбуван­ня німцями України;

  • значна частина населення була незадоволена тим, що Центральна Рада не змогла навести в Україні порядок;

•селяни і робітники були незадоволені невирішеністю соціально-економічних питань.

  1. Нехтування Центральною Радою необхідності створення міцної національної армії, здатної захистити від зовнішніх антиукраїнських сил і ліквідувати внутрішню анархію. Со­ціалістичні лідери Центральної Ради з недовір'ям ставили­ся до військовиків, не сприяли створенню боєздатних вій­ськових сил для захисту революції.

  2. Центральна Рада не спромоглася вирішити аграрне пи­тання. Вона не пішла назустріч прагненням селянства роз­почати негайну аграрну реформу, були лише обіцянки наді­лити селян землею.

7. У складі Центральної Ради переважали помірковані елементи, які відкладали на майбутнє, до всеукраїнських Установчих зборів, вирішення найгостріших соціально- економічних і політичних питань.

8. Не було єдності всередині Центральної Ради.

176

177

Г етьманський переворот

Гетьманський переворот Причини Гетьманського перевороту

  1. Нездатність Центральної Ради опанувати ситуацію і до­сягти необхідного рівня державного та економічного роз­витку.

  2. Криза соціальної політики Центральної Ради й несприй-нятність цієї політики поміщиками, промисловцями та ін­шими верствами населення.

  3. Наростаюча загроза перетворення України на німецьке генерал-губернаторство.

4. Втрата авторитету Центральної Ради серед широких верств населення в умовах окупації.

  1. Господарська розруха, безладдя, анархія.

  2. Зволікання Центральної Ради з проведенням аграрної ре­форми.

  3. Відсутність боєздатної регулярної української армії і не­розуміння Центральної Ради про необхідність її створення.

  4. Наявність протиріч всередині Центральної Ради.

  5. Байдужість країн Антанти до долі України.

10. Зацікавленість окупаційної адміністрації у владі, спро­ можній виконати зобов'язання щодо постачання продо­ вольства Німеччині.

Українські політичні групи консервативного спряму­вання (партії «Українська громада», «Українські хлібороби-демократи») й офіцери українізованих частин та Вільного козацтва вступили в контакт з німецьким командуванням для встановлення в Україні твердої влади, а це було б для Німеччини гарантією успішного вивезення продовольства. П. Скоропадський особисто зустрівся з представниками ні­мецької окупаційної адміністрації і заручився їхньою під­тримкою для усунення Центральної Ради від влади.

29 квітня 1918 р. Всеукраїнський хліборобський з'їзд проголосив П. Скоропадського гетьманом України. Це був

фактично державний переворот, узгоджений з представни­ками німецької військової адміністрації.

У Грамоті до всього українського народу гетьман обіцяв «забезпечити населенню спокій, закон і можливість творчої праці». ■ • г

Було оголошено про припинення діяльності Централь­ної Ради і всіх органів влади.

«Коли б не було мого виступу, німці кілька днів пізніше завели б на Україні звичайне генерал-губернаторство. Воно було б оперте на загальні засади окупації і нічого спільного з українством... не було б» (П. Скоропадський про Гетьман­ський переворот у квітні 1918 p.).

Напередодні перевороту німці роззброїли першу дивізію синьожупанників, інші частини, які підтримували Цен­тральну Раду.

Під час перевороту розформовано галицький корпус Січових стрільців, що охороняв приміщення Центральної Ради і намагався дати відсіч німецьким частинам. Перево­рот відбувся майже безкровно, лише в сутичці з Січовими стрільцями загинуло троє вірних гетьманові офіцерів. УНР припинила існування.

Закон про тимчасовий устрій України проголошував, що вла­да в державі належить гетьману.

П. Скоропадський очолив Гетьманат і зосередив у своїх ру­ках усю повноту влади (законодавчу, виконавчу і судову):

  • створено гетьманський уряд — Раду міністрів;

  • гетьман призначав отамана (голову) Ради міністрів. Ним став полтавський поміщик Ф. Лизогуб;

  • мав право затверджувати і розпускати уряд;

  • призначав Голову найвищого суду і суддів;

  • контролював зовнішньополітичну діяльність держави;

  • керував збройними силами;

  • міг оголошувати воєнний чи надзвичайний стан;

  • без затвердження гетьманом жоден закон не мав сили;

  • проводив амністію тощо.

Замість назви «УНР» запроваджувалася назва «Українська держава».

178

2 9 квітня 1918 р, новий гетьман дістав благословення ми­трополита.

Висновок

Унаслідок державного перевороту 29 квітня 1918 р. в Укра­їні встановлено республіку з авторитарною формою прав­ління, з міцною владою гетьмана П. Скоропадського.

Павло Скоропадський

. (1873-1945)

Суспільно-політичний діяч, воєначальник, гетьман Укра­їнської держави, представник старої української аристокра­тії. Походив із славного козацького роду Скоропадських, з якого вийшло, починаючи з XVIІ ст. чимало державних і вій­ськових діячів і шанувальників національної культури.

Народився 3 травня 1873 р. у Вісбадені (Німеччина). Дитинство минуло на Чернігівщині у батьківському маєт­ку. Батько був полковником російської армії. Навчався в Стародубській гімназії, Київському кадетському корпусі, в Пажеському корпусі в Петербурзі. Павло з дитинства вихо­вувався у пошані до української старовини та культури.

Зросійсько-японськоївійни П. Скоропадський повернув­ся полковником, з 1912 р. він ~ генерал-майор, а в Першій світовій війні — генерал-лейтенант, командир гвардійської кінної бригади, згодом - восьмого гвардійського корпусу.

Лютнева революція застала його на Волині командиром 34-го армійського корпусу.

Серед української громадськості популярності П. Ско­ропадського сприяло те, що він першим з-поміж генералів царської армії влітку 1917 р. українізував свій кінний кор­пус, а через кілька .місяців (Іб.жовтня 1917 р.) був обраний отаманом Українського вільного козацтва.

Діячі Центральної Ради, побоюючись його військ і Віль­ного козацтва, робили все можливе, щоб позбавити його впливу на маси. ■

180

Зростало невдоволення народних мас України Централь­ною Радою та її союзниками — німцями її австрійцями. У країні,тривало безладдя. Громадськість почала схилятися до встановлення сильної влади.

29 квітня 1918 р. делегати з'їзду хліборобів проголоси­ли Україну Гетьманатом - Українською Державою на чолі з Павлом Скоропадським. Переворот відбувся майже без­кровно, лише в сутичці з Січовими стрільцями загинули троє вірних гетьманові офіцерів.

14 грудня 1918 р. до Києва підступали війська С. Петлю­ри. Того самого дня гетьман з допомогою німців виїхав за кордон, зрікшися влади.

У 1921 р. П. Скоропадський разом із сім'єю (у нього було три дочки і син) поселився у Ванзеє — мальовничому пе­редмісті Берліна. Він брав активну участь у політичному та культурному житті української еміграції, зокрема заснував у Берліні український науковий інститут. Працював над свої­ми «Споминами», листувався з гетьманцями.

У 30-ті роки він тісно приятелював з колишнім прези­дентом Західно-Української Народної Республіки Є. Пе-трушевичем.

У роки Другої світової війни П. Скоропадський, корис­туючись впливом і зв'язками в німецьких військових колах, визволив із тюрми чимало українських патріотів.

Загинув гетьман від ран, заподіяних йому бомбардуван­ням авіацією союзників баварської станції Платлінг 26 квіт­ня 1945 р. у м. Меттен (Баварія).

Погляди Павла Скоропадського

Павло Скоропадський зробив спробу побудувати Укра­їнську державу на монархістсько-поміщицьких засадах, а водночас з тим намагався реалізувати у XX ст. українську державницьку ідею не як соціалістично-федералістську мрію, а як міцний державний лад на чолі з монархом.

Гетьманський режим був помірковано-консервативним. Павло Скоропадський сподівався, що державний переворот відкриє можливість побудови нової за формою Української

181

д ержави, яка, спираючись на заможні верстви суспільства, утвердить стабільний політичний лад, що грунтуватиметься на засадах приватної власності та зуміє забезпечити націо­нальне відродження.

У внутрішній політиці її. Скоропадський обстоював принцип приватної власності як у промисловості, так і в сільському господарстві. Тому всі соціалістичні експери­менти він рішуче припинив.

Зважаючи на надзвичайну важливість установлення спо­кою Гладу на селі, гетьман розпочав підготовку до земельної реформи, щоб утворити міцний прошарок дрібних і серед­ніх власників. Проте здійснити ці сподівання йому не вда­лося, а реальний стан справ на місцях був далеким від спо­дівань Павла Скоропадського.

Вдалою виявилася національно-культурна політика П. Скоропадського, спрямована на відродження старовин­них традицій, на українізацію. Гетьманат здобув широке міжнародне визнання.

Під впливом обставин погляди Павла Скоропадського змінилися на федералістські. 14 листопада 1918 р. він заде­кларував федеративну спілку з майбутн ьою небільшовинь-кою Росією. Він на той час вважав Україну рівноправною частиною майбутньої Російської Федерації, але без біль­шовиків, і готовий був використати всі ресурси України задля створення такої федерації, не зупиняючись навіть перед війною з більшовиками.

Федералістські погляди Павла Скоропадського були підставою для критики Українським національним союзом гетьманського режиму.

Відмовою від державної самостійності гетьман розрахо­вував здобути якщо не допомогу, то хоча б прихильність з боку Антанти, але того не сталося.

В еміграції Павло Скоропадський відмовився від феде­ралістських ілюзій щодо Росії. Він знайшов у собі сили по­вернутися до активного політичного життя, ставши провід­ником українського монархічного руху. Очолюваний ним

союз гетьманців-державників став в еміграції досить впли­вовою політичною силою, яка мала на меті об'єднання зу­силь українського руху для боротьби за незалежність. Геть­манські організації існували в Німеччині, Франції, Великій Британії, Польщі, США, Канаді, інших країнах.

Внутрішня та зовнішня політика Української держави і ставлення до неї в суспільстві

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]