Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
опорні конспекти 10 з Історії україни клас.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
21.04.2019
Размер:
966.47 Кб
Скачать

Засуджували війну

1. Більшовики засуджували війну і виступали за поразку свого уряду у війні (шоб підірвати царизм) і перетворити ім­періалістичну війну на громадянську, тобто війну між окре­мими соціальними групами країни.

90

91

  1. Д еякі українські соціал-демократичні організації в Схід­ній Україні, зокрема Катеринославська, за участі В. Винни-ченка в 1915 р. почали випускати відозви з гаслами «Геть війну! Хай живе автономія України!» та вести антивоєнну пропаганду серед робітників.

  2. Невелика група українських соціал-демократів (Л. Юрке-вич, А. Лола, П. Дятлов) на сторінках газети «Боротьба», що видавалася в Женеві.

Підтримували у війні Австро-Угорщину

  1. Головна українська рада, створена у серпні 1914 р'. у Льво­ві, спираючись на легіон січових стрільців.

  2. «Союз визволення України» (СВУ).

  3. Частина Української соціал-демократичної партії на чолі з В. Дорошенком.

  4. Усі політичні партії Австро-Угорщини.

Підтримували у війні Росію

  1. Газета «Рада», що виражала лінію Товариства українських поступовців і видавалася в Наддніпрянській Україні, за­кликала українців до захисту Російської держави. Згодом «Рада» РУП прийняла рішення про нейтралітет у воєнному протистоянні.

  2. Частина УСДРП на чолі з С. Петлюрою та'газета «Україн­ське життя», редактором якої він був.

  1. Відомі представники українського руху Д. Дорошенко, А. Ніковський брали участь у роботі Комітету Південно-Західного фронту Всеросійського союзу земств і міст, ство­реного з метою посилення оборонного потенціалу Росій­ської імперії.

  2. «Карпато-русский освободительный комитет», створе­ний на початку війни емігрантам и-москвофілами Західної України у Києві, який закликав галичан зустріти російську армію як визволительку.

  3. Місцеві організації загальноросійських партій (крім біль­шовиків).

Заснування Головної української ради (ГУР) у Львові

(міжпартійний блок)

1 серпня 1914 р. Утворення Головної української ради (ГУР) — координаційного центру трьох українських партій Галичи­ни — Української національно-демократичної, Української радикальної, Української соціал-демократичної партій. Очолив ГУР Кость Левицький. Його заступники — М. Ганкевич, М. Павлик. З серпня 1914 р. Головна українська рада опублікувала ма­ніфест — звернення до народу, в якому обґрунтовували необхідність підтримки Австро-Угорщини у війні, вва­жаючи, що «Росія є історичним ворогом України». Вони закликали населення формувати українські військові під­розділи для допомоги австрійській армії. Виступали за створення української автономії в межах Австро-Угорщини.

Травень 1915 р. Головну українську раду (ГУР) переймено­вано на Загальну українську раду. До неї приєдналися представники від Буковини та СВУ. 1915 р. Загальна українська рада звернулася з деклараці­єю, в якій заявила про свою мету — створити самостійну Українську державу з тих українських земель, які залиши­лися в Російській імперії, а з українських земель у складі Австро-Угорщини планувалося створити автономну об­ласть. 5 листопада 1916 р. Австро-угорський та німецький уряди проголосили про створення Польського королівства із зе­мель, які раніше входили до складу Російської імперії, з наданням йому широких прав на Галичину. Стало зрозу­міло, що плани Загальної української ради не буде втілено в життя. 1916 р. Загальна українська рада саморозпустилася.

92

93

С оюз визволення України (СВУ)

(політична організація, заснована

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]