Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
опорні конспекти 10 з Історії україни клас.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
21.04.2019
Размер:
966.47 Кб
Скачать

III Універсал

(7 листопада 1917р.)

Прийнятий на засіданні Малої ради.

Текст проголосив М. Грушевський

Причини прийняття III Універсалу

• Жовтневе більшовицьке повстання в Петрограді, падіння Тимчасового уряду та захоплення більшовиками влади.

' • Боротьба в Києві між штабом Київського округу та біль­шовицькими силами.

• В умовах боротьби за владу в Києві Центральній Раді вдалося опанувати ситуацію, залишившись авторитет­ ною силою.

Зміст НІ Універсалу

111 Універсал проголосив: «Віднині Україна стає Україн-. ською Народною Республікою. Не відділяючись від Російської Республіки й зберігаючи єдність її, ми твердо станемо на на-

152

шій землі, щоб силами нашими помогти всій Росії, щоб уся Ро­сійська Федерація стала федерацією рівних і вільних народів».

  1. Проголошено Українську Народну Республіку як складову автономну частину в складі федерації вільних і рівних народів.

  2. Заявлялося, що Україна не відокремлюється від Росії, але влада в Україні відтепер належить лише Українській Центральній Раді та Генеральному секретаріату.

3. Скасувалося право приватної власності на землю поміщицьких та інших нетрудових господарств.

  1. Земля визнавалася власністю всього трудового народу і повинна перейти до нього без викупу.

  2. Проголошувався 8-годинний робочий день, встановлення контролю за виробництвом.

  3. Центральна Рада зобов'язувалася подбати про негайний початок мирних переговорів між воюючими сторонами.

  4. Скасувалася смертна кара і проголошувалася амністія для політичних в'язнів.

8. Центральна Рада зобов'язувалася охороняти свободу національного розвитку всіх національностей, визнава­ ла національно-персональну автономію для національних меншин.

9. Проголошувалися політичні та громадянські свободи'(сло­ ва, друку, віри, зібрань, союзів, страйків, недоторканність осо­ би і помешкання).

  1. Призначено вибори до українських установчих зборів на 27 грудня 1917 p., а їх скликання - 9 січня 1918 р.

  2. Встановлювалися межі УНР: крім п'яти губерній, зазна­чених в Тимчасовій інструкції, включались також Харків­щина, Катеринославщина, Херсонщина і Таврія (без Кри­му). Таким чином, Українська Народна Республіка поши­рювалася на дев'ять губерній.

Питання про долю Курщини, Холмщини і Воронежчини та інших суміжних з Україною губерній із переважним україн­ським населенням мало вирішуватися способом переговорів. Втілення цих завдань відкладалося до Установчих зборів.

153

Н аслідки

  • Із 47 членів Малої Ради, присутніх на засіданні, за Уні­версал висловилися 42, проти не було жодного голосу, утрималося 5 (меншовики, російські есери, представ­ник польського демократичного централу).

  • 9(22) листопада 1917 р. о 2-й годині дня на.Софійському майдані у присутності членів Центральної Ради, Гене­рального секретаріату, представників іноземних місій проголошено III Універсал усьому народу. У цей святко­вий день не було занять у школах і гімназіях. Після ого­лошення Універсалу духівництво відправило молебень українською мовою. Наприкінці відбувся військовий парад. Його приймали В. Винниченко і С, Петлюра.

  • Проголошено українську державу у формі У Н Р, що було визначною історичною подією, яка знаменувала відро­дження української державності у XX ст.

  • Закладено основи демократичного устрою Української

держави, бо: .

  • Центральна Рада не відмовлялася від скликання Уста­новчих зборів на основі загальних, прямих, таємних виборів (про них говорилося ще в І Універсалі);

  • гарантувалося забезпечення не лише широких гро­мадянських прав і свобод, здобутих всеросійською революцією, а й обстоювалися права національних меншин.

• Накреслено загальні'соціально-економічні заходи на

майбутнє.

• Центральна Рада чітко висловила свою позицію стосов­ но війни, виступаючи за негайне встановлення миру, декларуючи свою рішучість примусити ворогуючі сто­ рони розпочати переговори.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]