Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ушинський.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
805.38 Кб
Скачать

Том другий Передмова до другого тому

...Явища відчування і волі, як відомо всякому, хто знайомий із психологічною літературою, розроблені набагато менше, ніж явища свідомості...

Самий спосіб дослідження явищ і в другому томі залишився колишнім, тому що я визнаю його єдино раціональним... Я просто беру психічні явища, усім знайомі, як результати самоспостережень і внутрішнього досвіду людини, аналізую їх, групую і якщо де ставлю гіпотезу, то ніде не прикриваю її...

Зберігаючи за собою право в третьому томі з'ясувати відношення моєї книги до різних фізичних і психічних теорій, я надаю цей другий том здоровому глузду читача і прошу його, не нав'язуючи мені ніяких упереджених світоглядів, критикувати мене єдино з фактичної сторони: чи вірні ті факти, з яких я роблю висновок, і чи відповідає висновок факту.

Про одне тільки я прошу читача: я прошу його пам'ятати, що психічний факт, що він усвідомить завершеним в самому собі, точно такий же безсумнівний факт, як і факт якої б то не було точної науки. Зауважуючи в собі такий факт, усякий з нас може бути упевнений, що він однаково повторюється в мільйонах подібних нам істот і що тому він і може вивчатися і гідний самого уважного вивчення...

У третьому томі я сподіваюся помістити закінчення «Антропології» і педагогічні додатки, з неї виведені. Ці педагогічні додатки повинні, за моїм планом, скласти стиснутий підручник педагогіки, але такий підручник, якого ніяк не можна було б заучувати.

Цього особливо я хочу тому, що вважаю завчання всяких педагогічних підручників не тільки безтолковою, але навіть шкідливою витратою часу. Якщо вихователь добре познайомиться із законами людської природи, наскільки вони нам відомі, то для нього досить здорового розуму, щоб оцінити ту чи іншу педагогічну міру, той чи інший педагогічний прийом, а цих мір і прийомів нез­ліченна безліч, тому що кожен даний дійсний випадок неодмінно видозмінює всякий прийом і всяка міра!

Б. Відчування

Глава І

Про відчування узагалі. Вступ.

2. Що... внутрішні хвилювання душі (назвемо їх хоч так) не одне і те саме з тими відчуттями, якими вони викликаються, у цьому неважко переконатися найпростішим спостереженням. Якщо яке-небудь приємне відчуття припинилося проти нашої волі, то ми випробовуємо невдоволення, а іноді і бажання, щоб відчуття це знову продовжувалося. Відчувати нам більш нічого, тому що відчуття припинилося, і ми саме випробовуємо невдоволення, тому що відчуття цього немає. Отже між відчуттям і тим почуттям, що викликане в нас його припиненням, є істотна різниця. Точно так само по припиненні якого-небудь неприємного чи хворобливого відчуття ми почуваємо приємне полегшення, тоді як відчуття уже власне немає.

3. Несумірність відчуття із супровідними його душевними хви­люваннями помічається ясно при злитті різних хвилювань цьо­го роду і тим же відчуттям. Так, наприклад, відчуття того са­мого смаку може бути для мене сьогодні приємним, а завтра непри­ємним, хоча при цьому я ясно усвідомлю, що мною випробо­вується той самий смак. Одна і та ж вистава може ранком мене розсмішити, увечері розсердити, сьогодні збудить у мені приємні надії, а завтра страх чи гнів. Отже, в обох цих випадках відчуття і сполучення відчуттів, тобто представлення, залишаються незмінними, і цю їхню тотожність я ясно усвідом­люю, але душа моя відзивається в різний час по-різному на ці тотожні відчуття і представлення. З цього ми логічно можемо вивести, що подібні різноманітні відклики душі на її ж власні відчуття і представлення повинні скласти для нас особливий клас явищ, відомих під загальним ім'ям почуттів і бажань.

4. На жаль, слово почуття вживається в нашій мові (та й не одній нашій) байдуже як для почуттів слуху, зору, нюху і т.д., так і для тих внутрішніх почуттів душі, якими вона відзивається на ці зовнішні відчуття і сполучення, що з них складаються... Одні з цих актів є прямими відкликами душі на зовнішні враження, і ці відклики душі ми назвали відчуттями, а другі є уже відклики душі на самі відчуття і ми пропонуємо, на відміну від почуттів, назвати їх відчуваннями. Слово це стародавнє, книжкове, але для нашої мети воно вже тим добре, що незручно сказати - відчування слуху, відчування зору і т.д. У відчуваннях виражається суб'єктивне відношення душі до відчуттів, причиною яких є зовнішній світ, що діє на нас через органи зовнішніх відчуттів. ...Відчування більш невіддільні від душі, ніж відчуття і і про них людина не може сказати іншим. Ще Кант помітив, що людина може зійтись з іншою людиною в тому, що цукор солодкий, а щавель кислий, але не зійдеться в тому, що кисле може одному подобатися, а іншому ні, а фраза «про самки не сперечаються» відноситься якраз до відчувань.

5. Така особлива задушевність або суб’єктивність відчувань не допускає їх повного і ясного вираження в уявленнях, так що між нашими уявленнями і нашими відчуваннями існує, як помічає Гербарт, деяка несумісність і ми «в наших уявленнях не можемо виразити всього, що в середині нас відбувається».

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]