Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ушинський.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
805.38 Кб
Скачать

Глава VIII Прагнення до свідомої діяльності

  1. Усі прагнення, перераховані нами в попередній главі, складають у сутності одне прагнення-прагнення бути, прагнення до існування і розширення цього існування в просторі і часі.

  2. Поряд з цим органічним прагненням бути, яке належить бездушній природі... ми зауважуємо...прагнення, що йде якби врозріз з першим, — прагнення жити, спільне для всього живого, тобто для усього відчуваючого світу.

Це прагнення задовольняється за рахунок і добутих рослинними процесами, так що сили, заготовлювані рослинними процесами, йдуть не на один ріст і розмноження, але поглинаються частиною... процесами життя, тому що жити значить не що інше, як почувати, мислити і діяти…

3....Значення... голосу рослинної природи недоступно без­посередній свідомості людини... Душа кориться цьому голосу не тому, що 6 розуміла його зміст, - хоча і може зрозуміти його згодом, — але тому, що випробовує страждання, сполучені з непокорою йому. Ми бачимо навіть, що душа розвину га, повна уже своїх власних душевних інтересів, може не коритися голосу рослинної природи: може змусити тіло працювати до повного виснаження сил, може зовсім придушити статеві прагнення, може навіть відмовити тілу в їжі і, захоплена якою-небудь пристрасною ідеєю, довести виснаження тіла до голодної смер­ті. «Хто може вмерти, того не можна ні до чого примусити»,- гово­рив римлянин і це вираження справедливе не тільки у відношенні людини до інших людей, але й у відносинах людини до самої природи. Людина може противитися і її могутній вимозі буття, і руйнувати її розрахунки на силу її тілесних прагнень.

4. Прагнення жити чи прагнення до свідомої діяльності, тобто прагнення мислити, почувати, діяти, властиво, здається, не одній людині.

Ми бачимо, що і тварина, по задоволенні усіх своїх тілесних потреб, не залишається спокійною: вона доступно нудьзі, любить гратися, співати, виявляє явні ознаки цікавості, шукає ласки.

Чим вище порода тварини, тим прояви потреби свідомої діяльності помітніші.<...>

6.Але навряд чи є страшніше покарання для людини, як, задовольнивши усім її фізичним потребам, у той же час лишити її по можливості всякої психічної діяльності, повне позбавлення якої, на щастя, неможливо. Навряд чи може бути покарання важче одиночного відокремлення і без роботи, в американській в'язни­ці, чистій, теплій, при столі, зовсім не бідному. Віл, поставлений у таке положення, буде ще жиріти, але людина незабаром вдається в відчай і впадає в божевілля, якщо не знайде в самій собі джерела душевної діяльності.

  1. ...Одним із самих звичайних мотивів людських вчинків є відшукування так званих розваг, чи, іншими словами, матеріалів для психічної діяльності. Книги... карти... вечірки, прогулянки, іграшки всякого роду для малих і дорослих, вино, сон, нарешті, як останній засіб від нічого робити — усе це і безліч інших видів дозвілля не має в сутності іншого значення, як задоволення при­родженого людській душі прагнення до безперервної діяльності. Страшна і жалюгідна фраза убити час, що так часто чується, найкраще характеризує це корінне і велике прагнення душі. Людині так мало, здається, відпущено часу, а тим часом вона шукає всі­ляких способів убивати його. Чому ж людина так сердиться на час, якого у запасі в неї так небагато? Не на час сердиться людина, а тільки виражає цією фразою муки душі, нічим не зайнятої.

  2. Хто спостерігав над дітьми, той знає, що дитя щасливе не тоді, коли його забавляють, хоча воно і регоче, але тоді, коли воно зовсім серйозно займається захоплюючою його справою.

...І помітьте, що після веселощів діти неодмінно нудьгують і що за сильним сміхом майже завжди випливають сльози, тоді як самостійна діяльність залишає душу в нормальному, здоровому стані<...>

12. Одне з найважчих для людини відчувань —це, безперечно, почуття страху... Але чому ж такий важкий страх і особливо страх нещастя, яке ще не цілком визначилося?.. Воно важке тому, що ставить нездоланну перешкоду для подальшої душевної діяльності.

13. Якщо ми застосуємо нашу думку до прихильностей і ненавистей різного роду, то незабаром побачимо, що й у них лежить в основі уроджене прагнення душі до діяльності.

Найсильнішими, звичайно, бувають прихильності людини до людини, саме тому, що ніщо ж не здатне дати душі людини таку велику діяльність, яку може дати інша людина. Якщо ж скнара прив'язується до золота, то прив'язується він, звичайно, не до металу але до тих думок, почуттів, надій і мрій, що викликаються в нього грошима ...

14. З ким ми дружимо швидше за все? З тим, чиї думки, почуття, бажання відкривають більше нових сфер нашої психіч­ної діяльності. До кого ми виявляємо найбільшу ненависть? Саме до того, хто всюди є перегородою до прогресивного руху тієї ж

нашої психічної діяльності, до того, чий образ чи думка зупиняє наші власні думки. Тиранізм думки, що ми щоб то не було не можемо ні прийняти, ні забути, ні спростувати, чи всього сильніше збуджує нашу ненависть<...>

22. Таким чином, ми визнаємо два джерела прагнень: одне — тілесне, тобто наш рослинний організм із усіма його органічними потребами, і інше — душевне, тобто душу з її невичерпним прагненням до свідомої діяльності. ... Для тіла важливо — бути; для душі -жити. Існування без життя не має для душі ніякого значення. Далі ми відкриємо ще третє джерело прагнень: в і особливостях, що властиві тільки душі людини і сукупність яких ми називаємо духом; але... надавши собі в наслідку розглянути духовні прагнення людини, ми глянемо тепер на походження відчувань з перших двох джерел<...>

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]