Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Otvety_GOS_2013.doc
Скачиваний:
118
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
2.31 Mб
Скачать

131. Державне управління у судовій владі України.

Судова влада – це діяльність всіх створених у державі судів, яка реалізується з допомогою притаманних їм і законодавчо засобів з метою впливу на поведінку суб’єктів права та суспільні відносини за участю цих суб’єктів.

Для виконання покладеної на неї функції судова влада наділена владними повноваженнями і засобами примусу до виконання прийнятих нею рішень. Зокрема, конституційною засадою судочинства є обов’язковість виконання рішення суду, що вимагає від державних органів, посадових осіб, усіх громадян неухильного підкорення велінню судової влади.

Судова влада займає особливе місце в системі державної влади. Взаємодія судової влади з іншими гілками влади в Україні здійснюється на основі “ механізму стримувань і противаг”, який полягає у тому, що органи законодавчої влади впливають на суди, створюючи для них законодавчу базу діяльності. Крім того ВРУ разом із Президентом України беруть участь у формуванні судової системи – призначені суддів. Але суди їм не підлеглі і зазначені органи не вправі контролювати законність вироків та інших судових рішень.

У свою чергу Конституційний Суд України наглядає за конституційністю законів, прийнятих ВРУ, що має наслідком втрату ними чинності з моменту прийняття.

Взаємовплив вплив судової влади та органів виконавчої влади проявляється у тому, що суд може скасовувати суперечливі Конституції та законам України акти органів державного управління; розглядати скарги громадян на незаконні рішення, дії чи бездіяльність органів управління. Відповідно до ст. 19 Закону України “ Про судоустрій”, в Україні створюються адміністративні суди, що розглядатимуть адміністративні справи, пов’язані з правовідносинами в сфері державного управління ( справи адміністративної юрисдикції).

Суди загальної юрисдикції утворюються і ліквідуються Президентом України за поданням Міністра юстиції України, що узгоджується з Головою Верховного Суду України чи головою вищого спеціалізованого суду.

Власне, головне призначення судової влади – вирішення віднесених законодавством до її компетенції правових конфліктів, які виникли у суспільстві. Тому судова влада в системі державної влади є рівнозначною, рівноправною, паритетною.

Судова влада функціонує на засадах: незалежності, самостійності, відокремленості, виключності, під законності

Судова влада є незалежною, втручання будь-яких державних органів, посадових осіб в її діяльність є неприпустимим. При вирішенні справ судді керуються внутрішнім переконанням, обґрунтовуючи відповідне рішення доказами поданими сторонами у справі.

132. Президент України у системі державного управління.

За Конституцією Президент є главою держави і виступає від її імені. Він є гарантом державного суверенітету, територіальної цілісності України, додержання Конституції, прав і свобод людини і громадянина. Президент забезпечує державну незалежність, національну безпеку і правонаступництво держави (ст. 102, 106 Конституції).

Одними із пріоритетних повноважень Президента у здійсненні названих функцій є його повноваження щодо представництва держави всередині країни і в міжнародних відносинах.

Як глава держави, Президент України має ряд повноважень щодо призначення і оголошення виборів і референдумів як форм безпосередньої демократії та щодо формування і функціонування органів державної влади.

Зокрема, Президент призначає всеукраїнський референдум щодо змін Конституції України (ст. 156), проголошує всеукраїнський референдум за народною ініціативою; призначає позачергові вибори до Верховної Ради у строки, встановлені Конституцією.

Відповідно до п.28 ст.106 Конституції, глава української держави «створює у межах коштів, передбачених у Державному бюджеті України, для здійснення своїх повноважень консультативні, дорадчі та інші допоміжні органи і служби», які входять до складу президентського апарату. Отже, апарат Президента України – це сукупність консультативно-дорадчих та інших допоміжних органів і служб, створених при главі держави, куди входить і Адміністрація Президента України.

1. У сфері забезпечення національної безпеки і оборони України:– Рада національної безпеки і оборони України;– Рада з питань розвідки;– Державна міжвідомча комісія з питань співробітництва України з НАТО;– Національний інститут стратегічних досліджень.

2. У галузі державного управління і місцевого самоврядування:– Координаційна рада з питань державної служби;– Всеукраїнська політична консультативна рада;– Національна Рада з узгодження діяльності загальнодержавних і регіональних органів та місцевого самоврядування;– Фонд сприяння місцевому самоврядуванню;– Комісія з питань адміністративно-територіального устрою;

3. У сфері економічної політики та соціального партнерства:– Національна рада соціального партнерства;– Координаційна рада з питань функціонування ринку цінних паперів в Україні;– Консультативна рада з питань іноземних інвестицій в Україні;

4. У сфері науково-технічної політики та культури:– Рада з питань науки та науково-технічної політики при Президентові України;– Рада з питань інформаційної політики;– Координаційна рада з питань розвитку Українського козацтва;– Рада з питань виставкової діяльності в Україні;

5. З окремих напрямів внутрішньої політики (соціальна сфера, права національних меншин, нагородна політика):– Комісія зі сприяння розвитку громадського суспільства;– Комісія державних нагород та геральдики;– Комітет з Державних премій України в галузі науки і техніки;– Комітет з Національної премії України імені Тараса Шевченка;– Координаційна Рада з питань соціального і правового захисту військовослужбовців, працівників міліції, митної служби та членів їх сімей;– Громадська рада експертів із внутрішньополітичних питань;– Національна рада з питань молодіжної політики;– Рада представників громадських організацій національних меншин України;– Рада представників кримськотатарського народу.

6. У сфері забезпечення законності та правопорядку:– Державна комісія з проведення в Україні адміністративної реформи;– Комісія з питань реформування правоохоронних органів;– Рада з питань реформування судової системи України;– Національна рада з питань адаптації законодавства України до законодавства Європейського Союзу;– Комісія при Президентові у питаннях громадянства;– Комісія при Президентові України у питаннях помилування;– Координаційний комітет по боротьбі з корупцією і організованою злочинністю та ін.

Структурні підрозділи апарату створюються за предметною та функціональною ознаками: предметні – створюються для допомоги главі держави у виконанні його повноважень і є жорстко спеціалізованими, а функціональні забезпечують діяльність апарату в цілому (Адміністрація Президента). При цьому в складі апарату виділяються допоміжні служби Президента як Верховного Головнокомандувача, групи радників і помічників, підрозділи господарсько-технічного забезпечення.

Структура адміністрації Президента:

1. Первый заместитель Главы Администрации Президента Украины - Представитель Президента Украины в Кабинете Министров Украины

- Советник Президента Украины - Руководитель Главного управления по вопросам реформирования социальной сферы

- Руководитель Главного управления по вопросам экономической политики и внедрения экономических реформ

- Руководитель Управления обеспечения связей с Кабинетом Министров Украины

2. Заместитель Главы Администрации Президента Украины

- Советник Президента Украины - Руководитель Главного контрольного управления

- Руководитель Главного управления по вопросам региональной и кадровой политики

3.Заместитель Главы Администрации Президента Украины

- Руководитель Главного управления обеспечения доступа к публичной информации

- Руководитель Главного управления документального обеспечения

- Руководитель Управления государственных наград

4.Советник Президента Украины - Представитель Президента Украины в Конституционном Суде Украины

- Руководитель Главного государственно-правового управления

- Руководитель Управления по вопросам гражданства

- Руководитель Управления по вопросам обращений граждан

- Руководитель Управления обеспечения связей с Конституционным Судом Украины и представительства интересов Президента Украины в судах

5.Советник Президента Украины - Руководитель Главного управления по гуманитарным и общественно-политическим вопросам

- Руководитель Управления по вопросам коммуникаций

6.Советник Президента Украины - Руководитель Главного управления Государственного Протокола и Церемониала

7.Советник Президента Украины - Руководитель Главного управления по вопросам международных отношений

- Руководитель Управления по вопросам европейской интеграции

8.Советник Президента Украины - Руководитель Главного управления по вопросам судоустройства

- Руководитель Управления по вопросам помилования

9.Советник Президента Украины - Руководитель Главного управления по вопросам конституционно-правовой модернизации

10.Советник Президента Украины - Руководитель Главного управления по вопросам политики безопасности и оборонной политики

11.Руководитель Главного управления по вопросам деятельности правоохранительных органов

12.Пресс-секретарь Президента Украины

13.Руководитель Управления обеспечения связей с Верховной Радой Украины

14.Руководитель Режимно-секретного управления

15.Уполномоченный Президента Украины по правам ребенка

-Руководитель Управления обеспечения деятельности Уполномоченного Президента Украины по правам ребенка

16.Уполномоченный Президента Украины по вопросам контроля за деятельностью Службы безопасности Украины

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]