Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Otvety_GOS_2013.doc
Скачиваний:
118
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
2.31 Mб
Скачать

242.Мета та функції корпоративного управління.

МЕТА Полегшення доступу до ринку капіталів. Практика корпоративного управління — фактор, який сприяє успіху чи невдачі компаній при виході на ринок капіталів. Інвестори сприймають компанії, які ефективно управляють, як дружні, і як такі, що спроможні забезпечити акціонерам достатній рівень доходності вкладень. Чим вище рівень корпоративного управління, тим більше вірогідності, що активи використовуються в інтересах акціонеров, а не розкрадаються менеджерами. Зниження вартості капіталу. Компанії, які дотримуються належних стандартів корпоративного управління, можуть добитися зменшення вартості зовнішних фінансових ресурсів, які використовуються ними у своїй діяльності і, відповідно, зниження вартості капіталу в цілому.В Україні вартість позикового капіталу є досить високою, а залучення зовнішних ресурсів шляхом випуску акцій практично відсутня. Тому підвищення рівня корпоративного управління може дати досить швидкий ефект, забезпечивши зменшення вартості капіталу компанії і зростання її капіталізації.Сприяння зростанню ефективності. Належне корпоративне управління може сприяти досягненню компаніями високих результатів і зростанню ефективності. В результаті поліпшення якості управління система підзвітності стає більш чіткою, поліпшується нагляд за роботою менеджерів і укріплюється зв’язок системи стимулювання менеджерів за результатами діяльності компанії.Ефективне корпоративне управління, забезпечує дотримання законодавства, стандартів, правил, що дозволяє компаніям уникнути витрат, пов’язаних із судовими процесами, позовами акціонерів тощо. Крім того, покращуються можливості врегулювання корпоративних конфліктів між міноритарними (власники невеликих пакетів акцій) та мажоритарними (власники великих пакетів акцій) акціонерами, між менеджерами і акціонерами, а також між акціонерами и заінтересованими особами. Вартість ефективного корпоративного управління. Організація системи ефективного корпоративного управління потребує значних витрат, в тому числі і витрат на залучення спеціалістів з корпоративного управління. Компаніям прийдеться оплачувати роботу зовнішнім юрисконсультам, аудиторам і консультантам. Значними можуть бути і витрати, пов'язані із розкриттям додаткової інформації.Однак вигоди від створення такої системи суттєво перевищують витрати.

Функції корпоративного управління можна розглядати залежно від об'єктів управління. Перш за все, функції управління виникають при управлінні корпоративними правами і мають при цьому певну особливість. По-друге, функції корпоративного управління існують при управлінні корпорацією як специфічною юридичною особою. По-третє, функції корпоративного управління існують при господарському управлінні корпорацією як організацією. Це такі функції на виробництві, які виконують виробничі підрозділи (управління основним, допоміжним виробництвом, маркетингом, фінансами, якістю, нововведеннями, персоналом та ін.).

функція планування виявляється у формуванні їх власником цілей — отримання дивідендів чи реальне управління, зростання курсової вартості акції, можливих спекулятивних операцій. Функція організації, яка є базисною, виявляється в самостійному управлінні корпоративними правами або передачі їх у довіреність, намаганні бути присутнім чи відсутнім на зборах власників корпоративних прав, прийнятті рішень для власників корпоративних прав, які дають право певного контролю для здійснення управлінських функцій. Функція координації передбачає узгодження зв'язків власника корпоративних прав з корпорацією, а також довіреними особами, якщо вони є. Функція контролю в управлінні корпоративними правами виявляється насамперед у власників корпоративних прав, які можуть його здійснювати. Для дрібних власників вона полягає в контролі за отриманням дивідендів, отриманням інформації при кумулятивному голосуванні. Функція мотивації в управлінні корпоративними правами виявляється в належній оплаті довірених осіб, отриманні дивідендів.

3 погляду управління корпорацією функція планування на стадії утворення полягає у виборі засновників, виборі форми, формуванні місії корпорації. Функція організації в управлінні корпорацією виявляється у формуванні оптимальної управлінської структури з наявним контролем оцінки наявних можливостей корпорації, формування специфічних видів діяльності корпорації, в розробці й прийнятті установчих та інших внутрішньокорпоративних документів. Функція координації в управлінні корпорацією реалізується при координації дій та установчих документів акціонерного товариства з законодавчою базою та узгодженні дій з державними регулятивними органами, узгодженні дій структурних органів управління, встановленні раціональних зв'язків з постачальниками та споживачами, координації відносин з фінансовими посередниками. Функція контролю в управлінні корпорацією виявляється перш за все у встановленні відповідності установчих та внутрішньокорпоративних документів правової бази, формуванні реального контрольного пакета акцій або узгодженості дій власників пакетів акцій при голосуванні, встановленні стандартів діяльності корпорації, зіставленні досягнутих результатів зі стандартами, коригування діяльності. Функція мотивації в управлінні корпораціями виявляється, перш за все, у проведенні оптимальної дивідендної політики акціонерного товариства, належній оплаті управлінських органів, різних формах стимулювання менеджерів та інших працівників.

Корпоративне управління має спеціальні (конкретні) функції, притаманні лише йому. До таких конкретних управлінських функцій належать: проведення первинної та похідних емісій, регулювання руху корпоративних цінних паперів на фондовому ринку, регулювання проведення загальних зборів, формування органів управління між загальними зборами та надання їм певних повноважень, робота з фінансовими посередниками, організація депозитарної та реєстраційної діяльності, організація виплати дивідендів, ознайомлення акціонерів з інформацією, реорганізація корпорації тощо.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]