Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Problemi_derzhavnogo_upravlinnya (1)

.pdf
Скачиваний:
10
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
229.96 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ ОДЕСЬКА НАЦІОНАЛЬНА МОРСЬКА АКАДЕМІЯ

Кафедра адміністративного і кримінального права

Проблеми державного управління

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ З ВИВЧЕННЯ ДИСЦИПЛІНИ ТА РЕКОМЕНДАЦІЇ З ОРГАНІЗАЦІЇ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ КУРСАНТІВ

Затверджено кафедрою адміністративного і кримінального права як методичні вказівки з вивчення дисципліни та рекомендації з організації самостійної роботи курсантів з дисципліни

"Проблеми державного управління" напряму 6.030402" Правознавство"

від 26.11.2009 р., протокол № 4

Одеса - 2009

Проблеми державного управління: методичні вказівки з вивчення дисципліни та рекомендації з організації самостійної роботи курсантів / Білий П.М., Бойко І.С. - Одеса: ОНМА, 2009. - 37 с.

Розроблено кандидатом юридичних наук, доцентом Білим П.М. та кандидатом політичних наук, доцентом Бойко І.С.

Відповідальний редактор - к. філ. н., доцент кафедри адміністративного і кримінального права Ярова Л.В.

© Одеська національна морська академія, 2009

Пояснювальна записка

Питання організації ефективної системи державного управління завжди було ключовим і актуальним у процесах розвитку будь-якої країни, в тому числі й України, яка в період демократизації суспільних процесів перебуває на шляху розбудови державності, розвитку політичної системи, оновлення механізмів державного управління в усіх сферах суспільного життя.

Розвиток демократичної державності та громадянського суспільства має такі ознаки: політична система визначає цілі та інтереси громадян; органи державної влади надають їм юридичної сили та впроваджують у життя; влада обмежується правом, право забезпечується владою; чітко регламентуються функції та компетентність органів державної влади; влада відкрита для людей, її рішення зрозумілі і підтримуються народом.

Умовою ефективності державного управління є сильна та дієздатна влада. Із дієздатною владою громадяни України пов'язують сподівання на захист державності і безпеку кордонів, економічний розвиток і соціальну справедливість, захист прав і свобод, оновлення високої культури та духовності.

Для забезпечення цих сподівань Україні потрібна сучасна система державного управління та високий професіоналізм державної служби, які потребують суттєвих змін. Наразі питання реформування державного управління, впровадження конституційної, адміністративної реформ і реформи місцевого самоврядування стали найактуальнішими і широко обговорюються не тільки в інститутах державної влади, а й громадянами України. Реформування системи стримувань і противаг між ланками влади повинно задовольнити інтереси держави і суспільства, консолідувати зусилля інститутів державної влади для досягнення спільних інтересів і спільної мети. За таких умов засвоєння засад державного управління набуває актуального значення і є важливою складовою освіти населення України. Вивчення дисципліни "Проблеми державного управління" дасть змогу підвищити громадянську свідомість і політичну активність українського суспільства. Дисципліна "Проблеми державного управління" вивчає механізм державного управління, який базується на єдиних, конституційно та законодавчо закріплених принципах, що здійснюються з метою цілеспрямованого, організаційного впливу на державні органи, підприємства, установи, суспільство в цілому, для забезпечення реалізації цілей і завдань, а також виконання функцій державного управління.

Мета дисципліни:

вивчення проблем державного управління у процесі формування громадянського суспільства і розбудови демократичної, правової, соціальної держави.

Основні завдання:

визначити сутність держави на сучасному етапі, розглянути поняття і зміст державного управління;

з

проаналізувати цілі, функції, принципи державного управління; розглянути організаційну і функціональну структуру органів державної

влади та перспективи її реформування; розкрити сутність і зміст місцевого самоврядування та його місце в

державно-управлінських процесах; проаналізувати ефективність державної служби в Україні як соціального і

правового інституту.

Основними організаційними формами вивчення дисципліни "Проблеми державного управління" є лекції та семінарські заняття, виконання індивідуальних завдань, самостійна робота та контрольні заходи — тестові завдання.

Вимоги, до знань і вмінь, засвоєних студентами в результаті вивчення дисципліни.

Студенти повинні знати:

конституційні засади побудови структур державного управління в Україні, типи структур управління, типи структур органу державної влади, вимоги до його побудови, склад, статус і функції центральних органів виконавчої влади, їх територіальних підрозділів, місцевих державних адміністрацій, органів місцевого самоврядування; основні теорії та школи управління і сутність багатофункціонального характеру державного управління та межі його здійснення; зміст управлінської діяльності, функції державного управління.сутність інформатизації як комунікаційного процесу в державному управлінні, види комунікацій; технологію прийняття управлінських рішень, методи управління, критерії оцінювання ефективності державного управління;онтологічні, гносеологічні елементи державного управління; психологічні аспекти в державному управлінні та сутність зв'язків з громадськістю в управлінській діяльності державного органу; сутність реформування організаційних структур державного управління згідно концепцій адміністративної та муніципальної реформ в Україні.

Студенти повинні вміти:

дискутувати, аргументовано обстоювати свої думки та переконання, правильно оцінювати, вибирати та аналізувати інформацію з різних джерел, робити правильні та обґрунтовані висновки; використовувати знання про статус і функції органів державної влади та місцевого самоврядування, визначати типи зв'язків між ланками структури системи організації виконавчої влади і державного управління в Україні; розрізняти типи структур управління, використовувати знання про сутність реформування організаційних структур державних органів управління в Україні; розмежовувати стадії управлінської діяльності, класифікувати функції державного управління за встановленою системою критеріїв; застосовувати методи управлінського контролю; визначати типи зв'язків між ланками структури системи організації виконавчої влади і державного управління в Україні.

Плани семінарських занять з навчальної дисципліни «Проблеми

державного управління»

Методичні рекомендації з підготовки до семінарських занять

Під час підготовки до семінарського заняття студенту необхідно: ^ознайомитися з програмою курсу "Проблеми державного управління"; 2)ознайомитися з планом семінарських занять курсу " Проблеми

державного управління"; 3)опрацювати конспект лекцій з даної теми;

4)опрацювати рекомендовану літературу до тем, законспектувати окремі положення, що стосуються питань теми, чи зробити нотатки, групуючи їх відповідно до окремих питань семінару;

5)написати в робочому зошиті план-конспект основних положень семінарської теми;

6)зробити на кожне питання, що виноситься на обговорення, план відповіді. Для цього розбити основне питання семінару на окремі питання. Це допоможе дотримуватись послідовності та логічності виступу.

Робота над рефератом

З усіх тем курсу "Проблеми державного управління" в планах семінарських занять передбачено написання рефератів із найбільш актуальних питань.

Студенти перед семінарським заняттям самі обирають тему реферату і з допомогою викладача підбирають літературу. Після чого приступають до написання реферату.

Основні рекомендації до написання реферату

Перед початком роботи з написання реферату необхідно скласти його план, який повинен мати:

1) вступну частину, де висвітлюються питання всієї теми, ставляться пізнавальні завдання;

2)основну частину, в якій висвітлюються і розкриваються основні положення реферату;

3)заключну частину, де робляться узагальнення, висновки і підводяться підсумки.

При написанні реферату необхідно опрацювати декілька джерел з рекомендованої літератури, а також обов'язково використовувати накази, інструкції, навчальні та навчально-методичні посібники, узагальнення практики.

Пошук джерел для реферату можна вести у бібліотечних фондах та бібліотеках міста, а також за допомогою комп'ютерних баз даних "Законодавство України", "Нормативні акти України" тощо.

Реферат повинен бути розрахований на прочитання його в межах 15-20 хвилин, а також мати певне оформлення:

5

4

1) титульну сторінку, де зазначається назва навчального закладу, кафедри, теми, номер групи та рік написання;

2)план;

3)бути охайним на вигляд (текст вписується під лінійний трафарет або друкується, містити у собі схеми, фотографії);

4)текст реферату повинен бути розподілений відповідно до плану;

5) список джерел (літератури), які були використані при написані реферату.

Після заслуховування реферату на семінарі він повинен бути переданий викладачу на зберігання.

Семінарське заняття № 1 з теми № 1.

Тема №1.

«Суспільна сутність державного управління, його зміст та функції».

І.Суть державного управління, його місце та роль в системі суспільного управління.

2.Специфічні риси державного управління. 3.Функції державного управління.

4. Принципи державного управління, їх класифікація.

Методичні вказівки

Приступаючи до вивчення курсу, перш за все, необхідно з'ясувати зміст управління як суспільного явища та сутність управлінського впливу взагалі. Студентам слід чітко уявляти структуру суспільства, як складної системи, що складається з складних підсистем різного роду і розвивається під впливом соціальної регуляції. Суть соціальної регуляції полягає в тому, що кожна підсистема суспільства знаходиться в полі упорядковуючих , організуючих впливів з боку суспільства в цілому (його державних та інших інститутів) і таких самих впливів власних механізмів саморегуляції. Виходячи з цього, соціальне управління складається з таких двох типів як свідоме і стихійне управління, тобто саморегулювання суспільства і державного управління. Отже, студенти повинні уяснити суть державного управління, його місце і роль в структурі соціального управління, взаємозв'язки і зміни в залежності від рівня суспільного розвитку. Для кращого розуміння суті державного управління студентам слід розрізняти його специфічні риси. З метою ознайомлення з закономірностями, відносинами, взаємозв'язками в системі державного управління студенти повинні розуміти суть поняття "принципу державного управління", розрізняти підстави систематизації принципів державного управління, чітко наводити класифікацію принципів за такими підходами: загальносистемні принципи; структурні принципи; спеціалізовані принципи. Поряд з цим, студенти повинні вміти обґрунтовувати такі умови застосування принципів державного управління як раціональність, конструктивність, ефективність.

Теми рефератів:

1.Суспільна сутність та завдання державного управління.

2.Основні теорії і школи державного управління.

Література:

1.Конституція України: Прийнята на п'ятій сесії Верховної Ради України 28 червня 1996 р. - X.: "Парус", 2006. -55 с.

2.Акт проголошення незалежності України // Відомості Верховної Ради України. - 1991. - № 38. - Ст. 502.

З.Декларація про державний суверенітет України // Відомості Верховної Ради України. - 1990. - № 3. - Ст. 429.

4.Актуальні проблеми державного управління : зб. наук, праць ОРІДУ. Вип. З (35).-О.: ОРІДУ НАДУ, 2008.-382 с.

5.Бакуменко В.Д., Надолішній П.І. Теоретичні та організаційні засади державного управління:Навч. посібник. -К.: НАДУ, 2003. -254 с.

б.Балабаєва 3. Демократичне врядування: поняття та сутність // Актуальні проблеми державного управління: Збірник наукових праць. Вип. 3(31). - Одеса: ОРІДУ НАДУ, 2007. - с.4-11.

7.Державні організації як складова механізму держави.: Навч. посібник / За заг. ред. П.І. Надолішнього; Кол. авт.: Балашов А.М., Безверхнюк Т.М., Зінкевічус В.О., Надолішний П.І. та ін. - Одеса : ОРІДУ НАДУ, Оріітит, 2005.

- с і 19.

8.Державне управління та державна служба: Словник-довідник / Уклад. О.Ю. Оболенський. -К. - КНЕУ, 2005.

9.Мотренко Т.В., Бакуменко В.Д., Васильєва О.І. Концептуальний аналіз дисертаційних досліджень з державного управління (до 10-річчя галузі науки державного управління в Україні) // Вісник державної служби.- 2007. - №-4.

10.Надолішний П.І. Теорія та історія державного управління. - Одеса: ОРІДУ НАДУ, 2006.

11.Надолішний П.І. Демократичне врядування: питання теорії, методології і практики // Проблеми та тенденції розвитку галузі науки «Державне управління» в Україні: від теорії до практики:36 матеріалів. За міжнар. участю /За заг.О.Ю. Оболенського, С.В, Сьоміна, С.В. Загороднюка. -

К.:Вид. - во НАДУ, 2007. - с.38-40.

12.Теорія та практика державного управління:Зб.наук.праць.Вип. 1(20). - X.: ХарРІ НАДУ, 2008. -487 с.

Семінарське заняття № 2 з теми № 2

Тема №2.

«Проблеми в організаційній структурі державного управління».

1.Цілі та функціональна структура державного управління.

7

6

2.Сутністні характеристики (риси) організаційної структури державного управління.

3.Проблемні питання побудови організаційної структури державного управління.

Методичні вказівки При вивченні теми студенти повинні уяснити поняття організаційної

структури державного управління, вміти виділяти її характерні риси. Оскільки конкретні прояви, форми зв'язку, розміщення та взаємодія елементів організаційної структури державного управління залежать від багатьох об'єктивних і суб'єктивних умов і факторів, студенти повинні вміти їх виділити і охарактеризувати.

Особлива увага студентів повинна зосереджуватись на вивченні організаційних основ, які формують відповідні типи організаційних структур державного управління, зокрема: лінійної основи, функціональної основи, лінійно-функціональної основи, програмно-цільової та матричної основи.

Студенти повинні вміти оцінити переваги і недоліки типів основ побудови організаційної структури державного управління і обґрунтовувати доцільність їх використання при формуванні механізмів управління розвитком окремих сфер, галузей, територій.

Студентам слід засвоїти такі основні системоутворюючі моменти, на яких повинно базуватись вироблення цілей державного управління: цілі державного управління повинні йти від потреб і інтересів людей, об'єднаних в державу; визначення цілей повинно будуватись на передбаченні, прогнозуванні, програмуванні, плануванні; ієрархія побудови цілей державного управління повинна будуватись на принципі пріоритету потреб і інтересів розвитку суспільства.

Увага студентів повинна також зосереджуватись на засвоєнні класифікації видів цілей державного управління, обгрунтуванні вимог та підходів до формування "дерева" цілей державного управління, визначені співвідношення цілей та їх ресурсного забезпечення.

Студенти повинні ознайомитись з типами функцій державного управління, їх класифікацією, вміти виділяти основні види функцій, розкривати суть таких функцій державного управління як: організація, планування, мотивація, контроль, інновація та здійснювати обгрунтування функціональної структури державного управління.

Теми рефератів:

1. Організаційна структура державного управління.

2.Структурно-функціональна характеристика апарату державного управління.

Література:

1. Конституція України: Прийнята на п'ятій сесії Верховної Ради України

28 червня 1996 р. - X.: "Парус", 2006. - 55 с. •

2.Закон України "Про державну службу" від 16 грудня 1993 р. № 3723ХП // Вісник державної служби України. -1995. - № 1.

3.Указ Президента України "Про заходи щодо вдосконалення роботи з кадрами в органах виконавчої влади, з керівниками підприємств, установ і організацій" від 19 травня 1995 р. № 381 // Вісник державної служби України,1995№2.

4.Бакуменко В.Д., Надолішній П.І. Теоретичні та організаційні засади державного управління:Навч. посібник. -К.: НАДУ,-2003. -254 с.

5.Баштанник А., Баштанник В. Організаційно-правові засади управління в складних адміністративних системах: європейський досвід та Україна/ Баштанник А., Баштанник В.//Право України. - 2007. - № 11. - С. 153-157.

6.Воронько О.А. Керівні кадри: державна політика та система управління: Навч.посібник. - К.: Вид-во УАДУ, 2000.

7Державні організації як складова механізму держави.: Навч. посібник / За заг. ред. П.І. Надолішнього; Кол. авт.: Балашов А.М., Безверхнюк Т.М., Зінкевічус В.О., Надолішний П.І. та ін. - Одеса: ОРІДУ НАДУ, Оріітшп, 2005. -с.119.

8.їжа М.М., Пахомова Т.І., Різникова Я.О. Організаційно-правові засади державного управління: навч.посіб. -ОдесаЮРІДУ НАДУ, 2008.-310 с.

9.Косинський Р. В. Проблеми організаційно-правового забезпечення контролю в державному управлінні/ Косинський Р. В. // Державне управління та місцеве самоврядування: тези VIII міжнар. наук, конгр., 27-28 берез. 2008 р. / відп. ред. В. В. Говоруха. - X., 2008. - С. 36-37

10.Мапиновський В. Я. Державна служба: теорія і практика.: Навч. посіб.

К.: Атіка, 2003. — 160 с.

11.Мартиненко В. Про суперечність моделі формування та реалізації системи державної влади й управління в Україні / В. Мартиненко // Вісник НАДУ. - 2003. - N4. - С. 43-48.

12.Пахомова Т. І., Чижова С. М. Деякі аспекти механізмів організаційних перетворень в системі державної служби в контексті системної методології/ Пахомова Т. І., Чижова С. М. // Актуальні проблеми державного управління: зб. наук. пр. ОРІДУ / голов. ред. М. М. їжа. - О., 2007. - Вип. 4 (32). - С. 167-172.

Семінарське заняття №3 з теми №3.

Тема№3.

«Сутність та зміст управлінської діяльності, проблеми ї*

функціонування».

1 .Сутність та загальні риси управлінської діяльності 2.Форми управлінської діяльності.

3.Методи функціонування органів управління.

4.Методи забезпечення реалізації і цілей і функцій державного управління. 5 .Стадії управлінської діяльності.

9

8

6.У правлінські технології та їх проблеми.

Методичні вказівки

Вивчення теми слід розпочинати з характеристики суті управлінської діяльності як набору навичок, вмінь, способів, вчинків, засобів у державному управлінні. Для цього слід виділити такі характерні ознаки управлінської діяльності як інтелектуальний зміст, інформаційний характер, соціальнопсихологічний зміст.

Також необхідно охарактеризувати такі риси управлінської діяльності як юридична здатність, чіткість, виразність, колективістність, спеціалізація.

При розкритті даної теми особливу увагу потрібно приділити вивченню форм управлінської діяльності. А це передбачає чітке розкриття суті та призначення правових, організаційних, організаційно-правових форм управлінської діяльності, аналіз їх сильних і слабких сторін.

Студентам потрібно зупинитись на детальному вивчені методів управлінської діяльності. Для цього слід чітко виділяти такі дві групи методів управлінської діяльності як методи функціонування органів державної влади і місцевого самоврядування та методи забезпечення цілей і функцій державного

управління.

Серед методів забезпечення реалізації цілей і функцій державного управління потрібно охарактеризувати етичні, соціально-політичні, економічні, адміністративні методи.

В рамках даної системи, слухачам треба чітко виділяти стадії управлінської діяльності, моделювати їх строгу логічну послідовність та розкривати зміст через наведення доцільних інтелектуальних і практичних дій на кожній з них.

Завершальним етапом вивчення теми повинно стати розкриття суті управлінської технології та її видів.

Теми рефератів:

1.Суть, форми та методи управлінської діяльності.

2.Інформаційне забезпечення державного управління.

Література:

1.Указ Президента України "Про затвердження комплексної програми підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації державних службовців" від 9 жовтня 2000 р. №1212/2000 // Офіційний вісник України. - 2000. - №46. - Ст. 1982.

2.Указ Президента України від 26 травня 2003 р. № 434/2003 "Про деякі заходи щодо оптимізації керівництва в системі центральних органів виконавчої влади" // Офіційний вісник України. - 2003. - №22. - Ст. 989.

3.Баштанник В. В. Особливості управління в складних наднаціональних системах: досвід ЄС/ Баштанник В. В. // Актуальні проблеми державного управління: зб. наук. пр. / голов. ред. С. М. Серьогін. - Д., 2007. - Вип. 1 (27). -

С.16-24.

ю

4.Василенко В.О. та ін. Ситуаційний менеджмент: Навч. посібник. - К.: ЦНЛ, 2005.-370с.

5.Драгомирецька Н.М. Психологія управління: Конспект лекцій. - О.: ОРІДУ НАДУ, 2005. - 165 с.

6.Економічна енциклопедія: У трьох томах. Т.І./Редкол.: С-В.Мочерний (відп. ред.) та ін. - К.: Видавничий центр "Академія", 2000. - 840 с.

7.їжа М. М. Державна установа: проблемні питання управління та механізми вдоконалення/ їжа М. М. // Актуальні проблеми державного управління: зб. наук, пр./ голов. ред. В. В. Корженко. - X., 2008. - № 1 (33). - С. 177-185.

8.Логунова М.М. Соціально-психологічні аспекти управлінської діяльності: брошюра, 2006. -196 с.

9.Малиновський В. Я. Державне управління: Навч. посіб. — Луцьк: Вежа, 2000.

10.Мельтюхова Н.М. Психологічні аспекти управлінської діяльності: Опорний конспект лекцій, 2005. - 36 с.

11.Основи професійної підготовки держаних службовців: [Навч.посіб.] / За заг. ред. Є.І.Бородіна, В.Г.Логвинова, О.Ф.Мельникова, П.І.Шевчука: В.О.Зінкевічус, С.К.Фурман, С.К.Хаджирадєва. Управління персоналом: особливості застосування принципів менеджменту на державній службі. - X.: Вид-во ХарРІ НАДУ "Магістр", 2004. - 124 с.

12.Савицький В. Т. Документаційне забезпечення управління як сфера нормативно-правового регулювання/ Савицький В. Т. // Ефективність державного управління: зб. наук. пр. / за заг. ред. А. О. Чемериса. - Л., 2006. - Вип. 10. - С. 359-368.

13.Усаченко Л. Нормативно-правове забезпечення співпраці органів державної влади України з неурядовими організаціями/ Усаченко Л. // Актуальні проблеми державного управління: зб. наук. пр. ОРІДУ. - О., 2006. - Вип. З (27). - С. 55-62

Семінарське заняття № 4 з теми №4.

Тема №4.

«Підготовка та прийняття рішень у державному управлінні, причини невиконання управлінських рішень».

1.Поняття та суть управлінського рішення.

2.Класифікація та вимоги, які висуваються до управлінських рішень.

3.Процес підготовки управлінського рішення.

4.Системне забезпечення підготовки і реалізації управлінських

рішень.

5.Технологія процедури прийняття рішень у державному управлінні.

6.Система методів прийняття управлінських рішень, організація і контроль виконання рішень.

7.Причини невиконання управлінських рішень.

її

Методичні вказівки

Приступаючи до вивчення даної теми зауважимо, що управління завжди здійснюється з метою досягнення певних цілей, реалізація яких забезпечується шляхом прийняття і виконання численних рішень.

Тому студентам слід уяснити поняття управлінського рішення, знати основні елементи, які характеризують рішення, визначати проблеми, що зумовлюють потребу у прийнятті рішення, розуміти вимоги, що ставляться до управлінських рішень: всесторонню обгрунтованість рішення; своєчасність; необхідну повноту змісту; повноважність; узгодженість з раніше прийнятими рішеннями.

Студенти повинні чітко класифікувати управлінські рішення за такими ознаками: за функціональним змістом; за характером завдань, за причинами виникнення; за вихідними методами розробки; за рівнем ієрархії; за характером організації розробки; за характером цілей; за організаційним оформленням.

Доцільно зауважити, що розробка рішень становить основу управлінського процесу. Тому студенти повинні знати зміст етапів процесу розробки і прийняття управлінських рішень: визначення цілі; визначення і прогнозування розвитку ситуації; формулювання проблем; вивчення обмежень; вибір стратегії; вибір методу вирішення проблем; пошук альтернатив; визначення критеріїв; оцінка рішення; вибір кращого варіанту; узгодження рішення; прийняття рішення; організація виконання рішення.

Студенти повинні звернути увагу на методи, що використовуються для прийняття рішень і об'єднані в три групи:

1) методи, що грунтуються на якісному аналізі явищ (історичних аналогій, експертних оцінок та інші);

2)методи, що поєднують якісний аналіз і кількісні оцінки;

3)розрахункові методи.

Слід пам'ятати, що структура процесу підготовки управлінського рішення в значній мірі визначається тим, яке це рішення - програмне чи непрограмне. Поряд з цим студенти повинні розуміти, що ухвалення рішень нетотожне рішенню так як ухвалення рішень передбачає вибір однієї альтернативи з кількох. Тому студенти повинні знати суть таких моделей ухвалення рішень як: раціональна модель; нарощувальна модель; задовольняюча модель та виділяти позитивні та негативні моменти групового та індивідуального ухвалення рішення.

Важливо усвідомити, що ухвалення рішення повинно базуватись на узгодженні і поєднанні державних і відомчих інтересів, а їх оцінка — на критеріях соціальної ефективності.

Студенти повинні знати, що за будь-яких умов виконання рішень передбачає здійснення певних операцій: визначення строків виконання рішень; призначення відповідального виконавця; інструктаж виконавців; матеріальнотехнічне забезпечення процесу реалізації рішення; координація дій виконавців; координація раніше прийнятого рішення; мотивація діяльності виконавців; облік і контроль виконання.

13

Теми рефератів:

1.Підготовка та прийняття рішень в державному управлінні.

2.Інформаційна система державного управління в Україні.

Література:

1. Закон України "Про державну службу" від 16 грудня 1993 р. № 3723ХП // Вісник державної служби України. -1995. - № 1.

2.Указ Президента України "Про заходи щодо реформування державної служби в Україні та забезпечення конституційних прав державних службовців" від 20 вересня 2007 р. № 900 // Урядовий кур'єр - 2007,26 вересня. - № 176.

3.Указ Президента України "Про затвердження комплексної програми підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації державних службовців" від 9 жовтня 2000 р. №1212/2000 // Офіційний вісник Украши. - 2000. - №46. - От. 1982.

4.Актуальні проблеми державного управління : зб. наук, праць ОРІДУ. Вип. З (35). -О.: ОРІДУ НАДУ, 2008. -382 с.

5.Артищук І. Проблеми вибору методів прийняття рішень у складноструктурованих економічних системах/ Артищук І. // Регіональна економіка. -2004.-№2. - С. 260-264.

6.Бакуменко В.Д. Формування державно-управлінських рішень: проблеми теорії, методології, практики: Монографія. - К.: Вид-во УАДУ, 2000.

7.Дидьік М.Е. История государственного управлення: Учебное пособие- М.:Феникс,2007.

8.Державне управління: Навч. посіб. / А.Ф.Мельник, О.Ю.Оболенський, АіО.Васіна, Л.Ю.Гордієнко; За ред. А.Ф.Мельник. - К.:3нання-Прес, 2003. - 343с.

9.Лазор О.Д., Лазор О.Я., Лазар І.Г. Основи державного управління та місцевого самоврядування: Навч.- метод, посібник. -К.: ДаКор, 2007. -311с.

10.Малиновський В.Я. Державне управління: Навч. посіб. - Вид. 2-ге, доп. та перероб. - К.: Атака, 2003. - 576 с.

11.Малиновський В.Я. Державне управління: Навч. посібник. - Луцьк: Ред.-вид. відділ "Вежа" Вол.держ.ун-ту ім. Лесі Українки, 2000.

12.Механізми прийняття управлінських рішень органів державної влади щодо соціально-економічного розвитку регіонів: Монографія / за ред. Дегтяря А.О.-2006.

13.Чемерис А. Системний підхід до прийняття управлінських рішень / А. Чемерис, М. Лесечко // Вісник УАДУ. - 2001. - №4. - С. 224-233.

Семінарське заняття № 5 з теми № 5.

Тема №5. СГГ 1°

«Проблеми законності та відповідальності у державному управлінні».

1.Проблеми забезпечення законності у державному управлінні.

2.Проблеми дисципліни і відповідальності у державного управлінні.

Методичні вказівки

При вивченні теми студенти повинні знати, що основними способами забезпечення законності і дисципліни є контроль, нагляд і звернення громадян.

Окремої уваги заслуговує питання законності та дисципліни в діяльності органів державного управління та засоби їх забезпечення по вертикалі і горизонталі. Звернути увагу, що режим законності повинен зосереджувати діяльність усіх державних і недержавних органів та організацій, усіх громадян, але особливу роль він відіграє в сфері управлінської діяльності, де відіграє свої специфічні прояви, що стосується дисципліни та відповідальності (дисциплінарної , адміністративної,матеріальної та кримінальної) державних службовців. Знати загальні та спеціальні види дисциплінарних стягнень .

Слід приділити увагу засвоєнню питання про правові форми реагування прокурора на порушення законності (протест, письмовий припис, подання, постанова).

Теми рефератів:

1.Проблеми забезпечення законності у державному управлінні.

2.Проблеми дисципліни і відповідальності у державному управлінні.

Література:

1. Конституція України: Прийнята на п'ятій сесії Верховної Ради України 28 червня 1996 р. - X.: "Парус", 2006. -55 с.

2. Закон України „Про державну службу" від 16 грудня 1993 р. № 3659 - XII // Відомості Верховної Ради України. -1993 р. - № 52. - Ст. 490.

3.Закон України „Про Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини" від 23 грудня 1997 р. № 776/97-ВР// Відомості Верховної Ради

України.1998.№ 20. - Ст. 99.Актуальні проблеми державного управління : зб. наук, праць ОРІДУ. Вип. З (35). -О.: ОРІДУ НАДУ, 2008. -382 с.

4. Закон України "Про боротьбу з корупцією" від 5 жовтня 1995 р. № 356 // Вісник державної служби України. -1995. - № 3-4.

5.Указ Президента України від 13 травня 2003 р. № 402/2003 "Про підвищення ефективності діяльності Координаційного комітету по боротьбі з корупцією і організованою злочинністю" // Офіційний вісник України. - 2004- №14. - Ст.// Офіційний вісник України. - 2003- №20. - Ст.887.

6.Постанова Кабінету Міністрів України від 8 червня 2004 р. № 746 "Про затвердження Програми розвитку державної служби на 2005-2010 роки" // Офіційний вісник України. - 2004- №23. - Ст.1554.

7.Розпорядження Кабінету Міністрів України від 6 серпня 2003 р. № 494-р

15

"Про затвердження плану заходів із забезпечення виконання Закону України "Про боротьбу з тероризмом" // Офіційний вісник України. - 2003- №32. - Ст.1720.

8.Державне управління та державна служба: СлОвник-довідник / Уклад. О.Ю. Смоленський. -К. - КНЕУ, 2005.

9.Кухта Б. Політична влада та її рішення. - Л.: ЦПД, 2006. - 458 с.

10.Пірен М.І. Етнополітика в Україні; соціопсихологічний аналіз: Навч. посіб. - К.: Ун-т "Україна", 2007. - 408 с.

11.Лазор О.Д., Лазор ОЯ., Лазар І.Г. Основи державного управління та місцевого самоврядування: Навч.- метод, посібник. -К.: ДаКор, 2007. -311с.

12.Сурмін Ю. Тендеції розвитку державного управління/ Сурмін Ю. // Вісник НАДУ. - 2007.-№ 2. - С. 5-15

Семінарське заняття №6 з теми №6

Тема №6.

Поняття та види контролю у державному управлінні та проблеми його здійснення.

1.Поняття та види контролю у державному управлінні.

2.Види контролю у державному управлінні (управлінський, бюджетний, поточний).

3.Проблеми інституціалізованного контролю за гілками державної влади. 4. Громадський контроль та проблеми його здійснення у державному

управлінні.

Методичні вказівки

При вивченні теми студенти повинні знати поняття та суть державного контролю, його формування та розвиток, особливості та принципи державного контролю. Особливу увагу необхідно приділити стадіям державного контролю та його видам, крім зазначеного визначити характерні риси Верховної Ради України як суб'єкту державного контролю, Президента України і його секретаріату як суб'єкта державного контролю, органів виконавчої влади Ук­ раїни як суб'єктів державного контролю. Для якісної самостійної роботи необхідно використати рекомендовану літературу, автореферати дисертацій, колективну монографію Виконавча влада та адміністративне право за загальною редакцією Авер'янова В.Б., 2002р., монографії з цих питань, підручник Адміністративне право Академічний курс (загальна та особлива частина), 2004р. підручники з адміністративного права Бітяка Ю.П., Колпакова В.К., за загальною редакцією Ківалова С.В. та інші. Питання державного контролю висвітлюються у наукових статтях, матеріалах наукових та науковопрактичних конференціях, засобах масової інформації, тому необхідно користуватися і цими джерелами. Обов'язковою умовою якісного вивчення матеріалу теми є робота з законодавчими та підзаконними актами.

іб

Теми рефератів:

1. Контроль у сфері державного управління: зміст та види.

2. Організація та діяльність суб'єктів контролю у сфері державного управління

Література:

1.Конституція України: Прийнята на п'ятій сесії Верховної Ради України 28 червня 1996 р. - X.: "Парус", 2006. - 55 с.

2.Закон України "Про звернення громадян" // Відомості Верховної Ради України. -1996.- № 47.- Ст.256.

3.Указ Президента України "Про Концепцію розвитку законодавства про державну службу" від 5 січня 2005 року №1/2005 // Офіційний вісник України. - 2005.-№2.-Ст.76.

4.Малиновський В. Я. Державне управління: Навч. посіб. — Луцьк:

Вежа, 2000.

5.Пірен М.І. Конфлікти в системі політико-управлінської діяльності: Навчальний посібник, 2003.-238 с.

6.Полінець О. Контроль у державному управлінні: сутність, види та форми його здійснення // Вісник УАДУ. — 2000. — № 2. — С. 74.

7.Приходченко Л. Л. Забезпечення ефективності державного управління: стандартизація внутрішнього контролю та аудиту/ Приходченко Л.

Л.// Актуальні проблеми державного управління: зб. наук. пр. ОРІДУ / голов. ред. М. М. їжа. - О., 2007. - Вип. 4 (32). - С. 145-152.

8.Савченко Б.Г. Соціальні та психологічні аспекти державного управління : Навчальний посібник, 2003. - 152 с.

9.Скамницкий А.А. Система государственного управлення: Учебное пособие, 2006.-243с.

10.Танаев В.М. Практическая психология управления,2004. - 294 с.

11.Шевчук В. О. Контроль господарських систем в суспільстві з перехідною економікою. — К.: Київськ. торг.-екон. ун-т, 1998

Семінарське заняття №7 з теми № 7.

Тема №7.

«Проблеми ефективності державного управління».

1.Загально-соціальна ефективність державного управління, суть і критерії оцінки.

2.Ефективність організації і функціонування суб'єкта державного управління.

3.Ефективність діяльності управлінських органів і посадових осіб.

4. Оцінка ефективності державного управління і суспільні інститути її застосування.

17

Методичні вказівки

Приступаючи до вивчення даної теми студентам слід пригадати, що таке ефект і що таке ефективність, і виходячи з цього, чітко розуміти поняття ефекту і ефективності управління. При цьому студенти повинні знати, що розрізняють економічний, соціально-економічний, соціальний ефект управління. Але результативність державного управління найбільш повніше характеризує соціальна ефективність.

Об'єктивізація державного управління має різні прояви, які тільки в сукупності дають комплексний результат управління, що приносить той чи інший ефект. Тому, для оцінки функціонування державного управління студенти повинні знати критерії, що являють собою ознаки, межі, сторони, прояви управління, аналізуючи які можна визначити рівень і якість управління, його відповідність потребам і інтересам суспільства.

Студенти повинні знати, що найбільш узагальнюючу і визначальну групу складають критерії загальної соціальної ефективності державного упраління, які розкривають результати функціонування системи, тобто сукупності суб'єкта і керованих об'єктів державного управління. Вони включають в себе не тільки результати суспільного виробництва але і соціальні наслідки споживання певних продуктів і благ, не тільки економічні явища, але і соціальні, духовноідеологічні, психологічні, політичні, історичні, екологічні, демографічні, тобто весь спектр явищ, відносин і процесів, необхідних для нормальної життєдіяльності людей. Враховуючи це, студентам слід звернути увагу на те, як узагальнюючі критерії загальної соціальної ефективності державного управління диференціюються за сферами суспільної життєдіяльності. Загальна соціальна ефективність державного управління носить сукупний характер і відображає результативність діяльності держави, її органів та суспільства. Для оцінки стану організації і функціонування самої держави як суб'єкта управління суспільними процесами студенти повинні знати критерії спеціальної соціальної ефективності.

Слід зауважити, що важлива роль в оцінці державного управління належить критеріям конкретної соціальної ефективності діяльності кожного управлінського органу і посадової особи, кожного окремого управлінського рішення, дії. Ці критерії необхідні тому, що загальна і спеціальна соціальна ефективність державного управління є наслідком конкретної соціальної ефективності окремих управлінських зусиль. При підготовці до заняття, студенти повинні оцінити ефективність державного управління в Україні на основі загальної і спеціальної соціальної ефективності.

Студентам слід знати, які підходи і способи для оцінки ефективності державного управління використовують різні суспільні інститути.

Теми рефератів:

1.Політичний режим та його вплив на державне управління.

2.Форми демократії в державному управлінні.

3.Бюрократизм: суть та форми прояву в державному управлінні.

4.Об'єктивні і суб'єктивні основи здійснення державного управління.

Література:

1.Указ Президента України "Про заходи щодо вдосконалення роботи з кадрами в органах виконавчої влади, з керівниками підприємств, установ і організацій" від 19 травня 1995 р. № 381 // Вісник державної служби України. - 1995.-№2

2.Постанова Кабінету Міністрів України від 14 квітня 2004 р. № 485 "Про утворення Центру сприяння інституційному розвитку державної служби" // Офіційний вісник України. -2004-№16. - Ст.1106.

3.Постанова Кабінету Міністрів України від 8 червня 2004 р. № 746 "Про затвердження Програми розвитку державної служби на 2005-2010 роки" // Офіційний вісник України. -2004-№23. - Ст.1554.

4.Аверьянов В. Б. Функции и организационная структура органа государственного управлення. — К., 1984.

5.Актуальні проблеми державного управління : зб. наук, праць ОРІДУ. Вип. З (35). -О.: ОРІДУ НАДУ, 2008. -382 с.

6.Баришніков В. М., Маршавін Ю. М. Туленков М. В., Храмов В.

О.Державне управління та державна служба: Навч. посіб. — К.:ІПКДСЗУ, 2003.

— 324 с.

7.Лазор О.Д., Лазор О.Я., Лазар І.Г. Основи державного управління та місцевого самоврядування: Навч.- метод, посібник. -К.: ДаКор, 2007. -311 с.

8.Малиновський В. Я. Державна служба: теорія і практика.: Навч.посіб. - К.: Атіка, 2003. — 160 с.

9.Мельник А. Ф., Оболенський О. Ю., Васіна А. Ю., Гордієнко Л. Ю. Державне управління: Навч. посіб. — К.: Знання-Прес, 2003. — 343 с.

Ю.Ніжник Н. Методологічні основи розробки структур державного управління та оцінки їх організаційної ефективності / Н. Нижник, О. Рева, Д. Радов // Вісник НАДУ. - 2005. - N1. - С. 114-130.

11.Приходченко Л. Забезпечення ефективності системи органів публічної влади: питання формулювання та вимірювання цілей/ Л. Приходченко // Актуальні проблеми державного управління: зб. наук, праць ОРІДУ / голов. ред. М. М. їжа. - Одеса, 2008. - Вип. 2 (34). - С. 23-30.

12. Приходченко Л. Л. Забезпечення ефективності державного управління: стандартизація внутрішнього контролю та аудиту/ Приходченко Л. Л. // Актуальні проблеми державного управління: зб. наук. пр. ОРІДУ / голов. ред.

М.М. їжа. - О., 2007. - Вип. 4 (32). - С. 145-152.

13.Сурмін Ю. Тендеції розвитку державного управління/ Сурмін Ю. // Вісник НАДУ. - 2007.-№ 2. - С. 5-15

Н.Зффективность государственного управлення: Пер. с англ. - М.: Фонд "За зкономическую грамотность", 1998. - 848 с.

19

18

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]