Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Otvety_GOS_2013.doc
Скачиваний:
118
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
2.31 Mб
Скачать

52. Поняття та сутність альтернативного соціального страхування моряків.

Однією з можливостей реалізації міжнародних соціальних стандартів є альтернативне (недержавне) соціальне страхування (АСС).

Переваги АСС: 1. залучення прямих прибутків для держави, які знаходять свій прояв в участі недержавної системи соціального страхування в залученні інвестицій у національну економіку2. надає безпосередній вплив на модифікацію соціальної поведінки особистості, робить її соціально відповідальної перед собою, своїми близькими за формування умов свого життя, 3. сприяє виникненню солідарного соціального страхування. Завдання АСС: 1.Створення ефективної системи страхового захисту інтересів громадян, яка забезпечує реальну компенсацію збитків.2. виконує не тільки функції страхового захисту майнових інтересів, але і вирішує багато макроекономічних завдань.

Під альтернативним соціальним страхуванням слід розуміти систему недержавної компенсації населенню наслідків соціальних ризиків, які ґрунтуються на добровільних особистих внесках громадян, або відрахувань від їхньої зарплатні за домовленістю між працівником і роботодавцем у недержавні соціальні (накопичувальні) фонди.

АСС необхідно розглядати в п’яти аспектах.

Історичний аспект становлення АСС, пов’язаний з його гносеологією. Він проявляється в тому, що передумовою його ви­никнення (конституювання) були, насамперед, інтереси гро­мадян або груп людей, які продукувалися ними та були спрямова­ні на створення власної додаткової матеріальної забезпеченості на випадок настання непередбачених життєвих обста­вин, чи передбачуваних, але яких не­можливо було уникнути. Необхідно зазначити, що в процесі розвитку суспільства інтереси людей та відповідно види додаткового соціального захисту дещо видозмінювались, або взагалі були відсутніми, але природне прагнення людини до матеріальної захищеності та бажання бути впевненим у майбутньому, за­лишалась протягом усіх часів.

Економічний аспект інституціоналізації АСС полягає в тому, що додаткове соц. страхування ґрунтується на попередньому створенні фінансових запасів (фондів) з метою відшкодування спричинених збитків у разі настання страхової події (пенсійний вік, хвороба, смерть застрахованої особи та ін.). Це допомагає людині створити додаткові матеріальні гарантії свого благополуччя. Крім цього, інституціоналізації АСС сприяв відповідний протекціонізм з боку національної держави, зважаючи на його великий позитивний потенціал, як потужного інвестиційного інструменту для розвитку національної економіки.

Суспільний аспект АСС носить системний характер, він зумовлений тим, що реалізація та захист осо­бистих інтересів громадян, що спрямовані на створення додаткових гарантій їх соціальної захищеності і впевненості у наступному дні, напряму по­в'язані із забезпеченням політичної стабі­льності у суспільстві. Політична стабільність, у свою чергу, створює сприятливі умови для розвитку економіки, укріплення фінансового становища, як держави так і кожної конкретної особи у будь-якому віці, розвитку надійних фінансових інститутів та гарантується непорушними законами.

Юр. (нормативно-правовой, галузевий) аспект АСС проявляється в тому, що воно є різновидом цивільно-правових відносин щодо створення додаткових, альтернативних державним, гарантій захисту інтересів громадян. Суспільні від­носини, які виникають у процесі страху­вання, за своїм змістом і характером досить бага­тогранні, але поряд з тим, вони складають єдину систему відносин, нерозривно пов'я­заних між собою, - це цивільно-правові відносини, визначені чинним законодавст­вом або договором страхування. З цього положення витікає ще один важливий висновок – відносини щодо АСС є легальними та легітимними, тобто, вони визнані державою та врегульовані відповідними нормами національного законодавства.

Міжнародний (міжнародно-правовий) аспект АСС полягає в тому, що його основоположні концептуальні засади відповідають створеним світовою спільнотою в рамках ММДО мінімальним стандартам соц. прав людини та її соціальної захищеності, що містяться в міжнародних міждержавних угодах, які підписано державами-учасниками. Ці угоди містять в собі відповідні міжнародні зобов’язання держав, згідно яких кожна держава повинна, з урахуванням економічних, соціальних особливостей та інших факторів, створити державні та альтернативні гарантії соціальної захищеності кожної конкретної особи. При цьому механізми міжнародної та національної імплементації, які буде розглянуто у наступних розділах дослідження, підтверджують необхідність виконання таких дій.

Необхідно констатувати, що зазначені аспекти допомагають розкрити сутність АСС, яка знаходить перш за все своє втілення у його функціях і принципах.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]