Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Otvety_GOS_2013.doc
Скачиваний:
118
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
2.31 Mб
Скачать

26. Порядок створення міжнародних організацій.

Міжнародні організації - це об'єднання держав, установ, фізичних осіб, що спільно реалізують програму або мету на основи певних правил і процедур, діяльність яких виходить за національні кордони.

Міжнародні організації, як вторинні, похідні суб'єкти міжнародного права створюються (засновуються) державами. Процес створення нової міжнародної організації проходить три етапи: прийняття установчого документа; створення матеріальної структури організації; скликання головних органів, який свідчить про початок функціонування організації.

Погоджене волевиявлення держав щодо створення міжнародної організації то, можливо зафіксовано двома способами: в міжнародному договорі; у рішенні вже існуючої міжнародної організації.

Найбільш поширеним способом є укладення міжнародного договору. Це вимагає скликання міжнародної конференції для розробки й прийняття тексту договору, що й буде установчим актом організації. Найменування такого акту може бути різним: статут (Ліга Націй), статут (ООН, ОАГ, ОАЄ), конвенція (ВПС, ВОІВ) і ін. Дата її набрання чинності є датою створення організації.

Міжнародні організації можуть бути створені і у спрощеному порядку, у вигляді прийняття рішення іншої міжнародної організації. До такої практики неодноразово вдавалася ООН, створюючи автономні організації з статусом допоміжного органу Генеральної асамблеї. Наприклад, так було створено ЮНКТАД — Конференція ООН торгівлі й розвитку (1964 р.), ПРООН — Програма розвитку ООН (1965 р.). Волевиявлення держав щодо створення міжнародної організації проявляється шляхом голосування і узгодження установчої резолюції, котра набирає чинності з дати її прийняття.

Дугий етап передбачає створення матеріальної структури організації. У цих цілях найчастіше використовуються спеціальні підготовчі органи. Така практика створення ООН, ЮНЕСКО, ФАО, ВООЗ, МАГАТЕ та ін. З останніх прикладів можна послатися на підготовчу комісію з Міжнародного органу по морському дну й форуми Міжнародного трибуналу щодо морського права.

Підготовчі органи засновуються на основі окремого міжнародного договору чи додатку до статуту створюваної організації, або з урахуванням резолюції іншої міжнародної організації. У цих документах визначаються склад органу, його компетенція і функції. Діяльність такого органу спрямовано на підготовку проектів правил, процедури майбутніх органів організації, опрацювання всього кола питань, що стосуються створення штаб-квартири, складання попереднього порядку денного головних органів, підготовку документів і рекомендацій, і т.д.

Держави, які є членами міжнародних організацій, можуть посилати своїх спостерігачів для участі у роботі органів відділу міжнародних організацій, якщо це встановлено правилами організації. У деяких організаціях державам-нечленам дозволяється акредитувати місії постійних спостерігачів. Приміром, при ООН такі місії мають Ватикан, Швейцарія; при ОАГ — 30 держав, зокрема Росія.

Збір головних органів та початок їх функціонування завершують заходи щодо створення міжнародної організації..

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]