Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Otvety_GOS_2013.doc
Скачиваний:
118
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
2.31 Mб
Скачать

193.Поняття і значення терміну «корпорація».

Погляди дослідників не мають одностайності у питанні визначення сутності поняття „корпорація”. Частка науковців вважає, що термін „корпорація” походить від латинського corporatio, що означає союз, товариство, об'єднання, дехто вважає, що цей термін походить від латинського "corpushabere", що означає правовий статус юридичної особи, інші вважають, що корпорація не обов'язково є юридичною особою, проте однозначно є колективом (лат. corporalis – тілесний, речовий) . Визначення сутності поняття корпорація як об'єднання осіб та об'єднання капіталів можливо через з’ясування основних засад корпоративної форми ведення бізнесу. Корпоративна форма ведення бізнесу ґрунтується на об’єднуючому факторі. Так звані „союзи осіб” та „союзи капіталу” дозволяють концентрувати значні фінансові, матеріальні, людські ресурси на вирішенні різних за складністю науково-технічних, виробничих та інших проблем. В цілому, в умовах ринкової системи, така концентрація сприяє забезпеченню конкурентоспроможності бізнесу та розвитку економіки в цілому. Вітчизняне законодавство також не визначає поняття корпорації у контексті виникнення союзу осіб або капіталів. Господарський кодекс України (ч.3 ст. 120 ) визначає корпорацію як „договірне об'єднання, створене на основі поєднання виробничих, наукових та комерційних інтересів, з делегуванням окремих повноважень централізованого регулювання діяльності кожного з учасників".

194. Предмет корпоративного права.

Предмет корпоративного права составляют корпоративные правоотношения. Корпоративные правоотношения — это урегулированные нормами права общественные отношения, которые возникают на основании создания и деятельности корпорации.

195. Суб’єкти корпоративних правовідносин.

Суб’єктами є: 1) корпорація; 2) учасник (член) Корпорації. До корпорацій, належать: 1) Господарські товариства; 2) Виробничі кооперативи; 3) Приватні підприємства з двома або більше учасник; 4) Фермерські господарства з двома або більше членам; 5) Підприємства споживчої кооперації, утворені двома або більше споживчими товариствами. Залежно від виду корпоративної організації, особи, які володіють корпоративними правами щодо неї, поділяються на два види: 1) учасник; 2) член. На відміну від членів, учасники не зобов’язані брати особисту трудову участь у діяльності корпорації. Навпаки, члени зобов’язані брати особисту трудову участь в діяльності корпорації. Учасники беруть участь в діяльності таких корпорацій: а) господарське товариство; б) приватне підприємство; в) підприємство споживчої кооперації. Членами є особи, які беруть участь в діяльності: а) виробничого кооперативу; б) фермерського господарства.

196. Корпоративні звичаї.

Окреме місце серед джерел корпоративного права займаютькорпоративні звичаї. Корпоративний звичай – це правило, підсумок постійного і однакового застосування правил (наприклад, завершувати роботу в певний час, повідомляти керівництво про факти, що порушують звичний розпорядок життя організації).

197. Корпоративні прецеденти.

Корпоративні прецеденти – корпоративні рішення, що використовуються як зразок для вирішення в корпорації аналогічних справ (наприклад, вручення іменинникам цінних подарунків).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]