Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Otvety_GOS_2013.doc
Скачиваний:
118
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
2.31 Mб
Скачать

4.Виконання норм права: стисла характеристика, приклади.

Виконання норм міжнародного права передбачає активну дію суб’єкта по реалізації нормативних зобов’ язань. При виконанні суб’ єкти міжнародних правовідносин зобов’ язані своїми діями цілеспрямовано здійснювати нормативні розпорядження і тим самим сприяти добросовісній реалізації права. Виконання завжди супроводжується активними діями суб’ єкта міжнародних правовідносин, тому нормативно-правове розпорядження більш ретельно регламентує поведінку суб’ єктів, ніж при дотриманні. Виконання характеризується конкретними зобов’язаннями і визначеними діями. Такі норми переважають в міжнародному гуманітарному праві, в сфері визначення прав людини, співробітництва в боротьбі зі злочинністю, визначення статусу території тощо.Активна дія суб’ єкта правовідносин характерна і для реалізації норм міжнародного права способом використання. Йдеться про реалізацію суб’єктивних юридичних права, можливостей, наданих нормою міжнародного права. При використанні суб’ єкт міжнародних правовідносин сам вибирає варіант поведінки під час реалізації юридично визначених можливостей.

5.Використання норм права як одна з форм імплементації.

Використання характерне для норм, що встановлюють правосильність суб’єкта міжнародного права. Це, як правило, диспозитивні норми міжнародного права.

Форма реалізації суб'єктивного права, за якої здійснюється втілення в життя уповноважуючих норм. Уповноважуючі норми надають суб'єктам право на здійснення передбачених у них позитивних дій. Використання права відрізняється від попередніх форм реалізації правових норм тим, що в цьому випадку відбувається здійснення суб'єктивних прав, а не реалізація юридичних обов'язків та заборон. Особі надається право вирішувати, користуватися наданим правом чи ні. Але в будь-якому випадку ця норма буде реалізована. Наприклад, право спадщини. За формою вираження використання може бути пасивним чи активним.Полягає у використанні можливостей, наданих правовими нормами, у здійсненні суб'єктивних прав для задоволення власного інтересу (наприклад, реалізація права на вищу освіту).

6.Механізм імплементації норм міжнародного права: загальна характеристика.

Для успішної імплементації норм міжнародного права у внутрішнє право держави вони мають бути досить конкретизовані (з чітким визначенням відповідних прав та обов’язків, а також відповідальністю за їх невиконання).

Міжнародно-правових механізм включає в себе конвенційний механізм та організаційно-правовий механізм. Конвенційний механізм ще може носити назву договірно-правового, який в собі поєднує такі структурні елементи як: право забезпечувальне нормотворення, міжнародний контроль та правозастосування. Відповідно право забезпечувальне нормо творення складається із попереднього нормотворення, конкретизації норм, закріплення нормами міжнародного права необхідних заходів внутрішньодержавного право творення, встановлення меж правового регулювання, встановлення компетентних органів на які покладаються права і обов’язки по реалізації правових норм. Організаційно-правовий механізм імплементації полягає в вияві і реалізації норм міжнародного права залежно від кількості учасників міжнародно-правових відносин, рівня і сфери співробітництва та від терміновості вирішення питання. Цей механізм як правило складається і галузевих організаційно-правових механізмів. Національний механізм імплементації міжнародно-правових норм поділяють на дві складові: нормативний механізм і організаційно-правовий. Нормативний механізм включає в себе: конституційні положення і норми загального характеру, що фіксують гарантії сумлінного виконання державою міжнародно-правових зобов’язань, він включає в себе норми про функції та повноваження органів і посадових осіб в зв’язку із виконанням ними міжнародно-правових договорів, норми про форми і способи реалізації міжнародно-правових норм, що є сукупністю органів держави на які покладено обов’язок реалізації зовнішньополітичного курсу держави. Організаційно-правовий – комплекс тих чи інших органів держави, що беруть участь у здійсненні цих норм і проведених ними заходів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]