Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Otvety_GOS_2013.doc
Скачиваний:
118
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
2.31 Mб
Скачать

89. Поняття та функції морської політики України.

Національна морська політика - це визначення державою і суспільством цілей, завдань, напрямів і способів досягнення національних інтересів України на морському узбережжі, у внутрішніх морських водах, територіальному морі, у виключній економічній зоні, на континентальному шельфі України і у відкритому морі.

Державна морська політика - система врегульованих зовнішніх та внутрішніх суспільних відносин, що виникають у процесі здійснення морської діяльності, реалізації національних інтересів України у цій сфері (визначення дане в Морській доктрині України на період до 2035 року), тобто необхідним елементом забезпечення прав і свобод людини, політичного та економічного суверенітету і національної безпеки України.

Спрямованість державної морської політики повинна сприяти подальшому зміцненню позицій України як морської держави, створенню сприятливих умов для досягнення цілей і вирішення завдань розвитку морської діяльності.

Забезпечення національних інтересів України як морської держави вимагає включення пріоритетів її державної морської політики в основні принципи внутрішньої і зовнішньої політики країни.

Формування державної морської політики України в межах конституційних повноважень, здійснюють Верховна Рада України, Президент України, Кабінет Міністрів України, Верховна Рада і Уряд Автономної Республіки Крим, органи державної влади та місцевого самоврядування.

Основними завданнями державної морської політики є:

підтримка та розвиток морегосподарської діяльності на технологічному, екологічному, соціальному рівні для забезпечення задоволення потреб українського суспільства, конкурентоспроможності на світовому ринку, повного використання геополітичного потенціалу держави, відповідності стандартам безпеки судноплавства; забезпечення у внутрішніх водах і територіальному морі України режиму судноплавства, що відповідає міжнародному морському праву та міжнародним стандартам безпеки судноплавства, підвищення рівня безпеки судноплавства на українських суднах до міжнародних стандартів безпеки судноплавства, ефективного здійснення функцій морської адміністрації та інших функцій держави, що передбачені міжнародними договорами України в галузі судноплавства;

90. Суб'єкти морської політики України: класифікація, функції.

Суб'єкти НМП - це безпосередні учасники суспільних відносин, які через свої представницькі органи приймають участь у формуванні та реалізації НМПУ.

Відповідно до ст. 12 ЗУ “Про засади внутрішньої і зовнішньої політики», визначення та реалізація засад внутрішньої і зовнішньої політики здійснюються на основі тісної взаємодії та координації зусиль Верховної Ради України, Президента України, Кабінету Міністрів України, міністерств, інших центральних та місцевих органів виконавчої влади у цьому напрямі. Верховна Рада України як єдиний орган законодавчої влади в Україні має виключні повноваження щодо визначення засад внутрішньої і зовнішньої політики

Субъектами морской политики выступают государство и общество.

Государство осуществляет политику через органы государственной власти.

Общество принимает участие в формировании и реализации национальной политики через представительские органы, органы местного самоуправления и общественные объединения.

Представительские органы власти: ВРУ, ВРАРК.

ОМС: 1. – сельские, поселковые, городские советы и их исполнительные органы – ч. 3 ст. 140 КУ; 2. – районный и областные советы – ч. 4 ст. 140 КУ.

Общественные объединения: 1. – ЗУ «Про объединения граждан», ЗУ «Про общественные объединения». Примеры:

- Громадянська рада при Міністерстві інфраструктури України;

- Громадянська рада при Державній інспекції України з безпеки на морському та річковому транспорті;

- Громадська рада при Міністерстві оборони;

- Асоціація морських торговельних портів України;

- Асоціація капітанів України;

- Асоціація морського права України тощо.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]