Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Otvety_GOS_2013.doc
Скачиваний:
118
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
2.31 Mб
Скачать

76. Сучасний стан та правове регулювання альтернативного соціального страхування в Україні.

На сегодня базовыми актами для развития страхового рынка в Украине есть Закон Украины «О страховании» от 7 марта 1996 г., Закон Украины «О негосударственном пенсионном обеспечении» от 9 июля 2003 г., Распоряжение КМУ «Об утверждении Концепции развития страхового рынка до 2010 года» от 23 января 2005 г., ЗУ «О финансовых услугах и государственном регулировании ринка финансовых услуг» 12.06.2001 г., Указ Президента Украины «Об утверждении Концепции развития охраны здоровья населения» о 7.12.2000 г Закон України "Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи.и др. Розяснення мінюсту від 13.06.2012 «система недержавного пенсійного забезпечення»

Сучасний стан ринку АСС знаходится на етапі становлення. Низка НПА встановили дієві засади діяльності страхового ринку взагалі та заложили основи розвитку АСС. Але казати про дієвість та налагодженість системи АСС поки ще рано.

Питання щодо участі в недержавних пенсійних фондах як для громадян, так і для роботодавців є справою добровільною. З часом, після прийняття відповідного закону(пока такого нет), для роботодавців буде запроваджено обов'язкову сплату пенсійних внесків до НПФ на користь тих працівників, які працюють у шкідливих та важких умовах праці. Такі обов'язкові пенсійні відрахування сплачуватимуться до професійних та корпоративних фондів. Передбачені податкові пільги для працівників і роботодавців при сплаті внесків на недержавне пенсійне забезпечення, а також при здійсненні пенсійних виплат. Держава здійснює постійний нагляд за діяльністю НПФ та суб’єктів системи: діяльність НПФ, адміністраторів та страхових організацій контролює Державна комісія з регулювання ринків фінансових послуг України, діяльність КУА та зберігачів – Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку, діяльність зберігачів – Національний банк України.

ВРУ внесла зміни до ЗУ «Про недержавне пенсійне забезпечення» Зміни стосуються, зокрема, порядку створення, реєстрації, реорганізації, ліквідації недержавних пенсійних фондів (НПФ), вимог щодо провадження їх діяльності та інвестування пенсійних активів. Так, уточнено поняття учасника НПФ: визначено учасником також особу, яка отримує пенсійні виплати з фонду; учасник відкритого чи професійного НПФ може залишатися його учасником у разі припинення здійснення пенсійних внесків на його користь. Перелік вкладників НПФ доповнено іншими родичами учасника фонду. Запроваджено граничні розміри витрат також для оплати послуг з проведення планових аудиторських перевірок НПФ, послуг торговців цінними паперами, інших передбачених цим Законом послуг. Граничні розміри витрат НПФ на оплату послуг встановлюються Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, спільно з Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку

Законом уточнено положення щодо можливості участі страхових організацій на етапі пенсійних виплат – договір страхування довічної пенсії може бути укладено учасником НПФ лише при досягненні пенсійного віку. Тобто держава доопрацьовуе певні прогалини у діяльності НПФ.

Недостатність фінансування за умов гострого дефіциту бюджетних коштів системи соціального забезпечення, загострення демографічної  ситуації у державі зумовлюють реформування національної системи охорони здоров'я та системи пенсійного забезпечення, а саме перехід від виключно бюджетного забезпечення до нової бюджетно-страхової моделі, що фінансується за рахунок цільових страхових внесків працівників, підприємств, а також за рахунок бюджетних коштів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]