Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Otvety_GOS_2013.doc
Скачиваний:
118
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
2.31 Mб
Скачать

7.Принципи імплементації норм міжнародного права.

Основним джерелом принципів являється Устав ООН, Декларація принципів міжнародного права 1970 р.. Виділяють десять універсальних принципів :Принцип невикористання сили та погрози силою(сюди входить:-заборона окупації території другої держави при порушенні норм мп; -заборона актів пов’язаних з використанням сили; -предоставление державою своєї території другої державі ,яке використовують для агресії проти третьої держави;-організація, надання допомоги,участь в актах держ.вйни в другій державі;-організація,поощрение озброєних банд для вторгнення на територ.др.держави. Обов’язковість невикористання сили розповсюджується на всі держави,а не тільки на держави-члени ООН). Принцип вирішення міжнародних спорів мирними шляхами(Устав предоставляет сторонам в спорі вибір мирних шляхів,яким частіше стають дипломатичні переговори ). Принцип невтручання в справи які входять до внутрішньої компетенції держав(МП не регулює питання внутрішньо-політичних положень держави, тому втручанням вважаються любі міри держав або між нар.організацій,з допомогою яких вони спроможні перешкоджувати суб’єкту МП вирішувати справи внутрішньодержавної компетенції). Принцип обов’язковості держав співробітництва між ними(держави повинні виконувати міжнародне співробітництво в рішенні між нар.проблем економ.,соціальн., культурного, гуманітарного характеру та приймати ефективні колективні рішення. Форми та об’єм співробітництва залежать від самих держав , внутр..законодавства та прийнятих на себе обов’язків). Принцип рівноправства народу( кожна держава повинна утримуватись від насильницьких дій , які заважають народу здійснювати право на сомовизначення). Принцип суверенної рівності держав(основне значення принципу-забезпечити юридично рівну участь в міжнародних відносинах). Принцип добросовісного виконання обов’язків з міжнародного права(принцип застосовується до між нар.договорів які укладені добровільно та на основі рівних прав). Принцип недоторканності державного кордону(держави-учасники розглядують непорушність всіх кордонів і тому утримуються тепер і в майбутньому від різних посягань на кордони).Принцип територіальної цілісності держави(Устав заборонив погрозу силами чи її застосування проти територіальної цілісності) Принцип поваги прав людини і основних свобод( в преамбулі Устава члени ООН підтвердили «віру в основні права людини…в рівноправ’я чоловіків та жінок..,розвиток поваги до прав людини та основних свобод незалежно від раси, мови, релігії, ).

8.Характеристика принципу імплементації норм міжнародного права Pacta sunt servanda.

Знаходить місце в двох- та багатосторонніх міжнародних згодах. пПринцип закріплений в Уставі ООН 1970р. преамбула якого зазначає рішимість членів ООН створити умови, при яких зберігається справедливість та повага до обов’язків які виходять із договорів МП. Принцип розповсюджується тільки на міжнародні договори,заключні добровільно та на основі рівних прав. Нерівноправний міжнар. договір насамперед порушує суверенітет держави та Устав ООН.

Під час укладання міжнародних договорів Україна має юридичне зобов’язання узгоджувати норми внутрішнього та міжнародного права, виконуючи загальновизнаний принцип міжнародного права pacta sunt servanda (лат. – договір повинен виконуватися). У внутрішньодержавному праві повинен чітко визначатися статус міжнародно-правових норм у внутрішньодержавних відносинах, що сприятиме зближенню ряду міжнародно-правових та конституційно-правових інститутів (наприклад, у сфері оподаткування, використання повітряного простору ). Відповідно до принципу кожен чинний договір є обов’язковим для його учасників і має сумлінно виконуватися. Крім того, учасник договору не може посилатися на приписи свого внутрішнього права для виправдання невиконання ним положень міжнародного договору.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]