Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Otvety_GOS_2013.doc
Скачиваний:
118
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
2.31 Mб
Скачать

56. Міжнародна співпраця держав у сфері формування альтернативного соціального захисту моряків.

Міжнародна співпраця держав у сфері формування соціальних стандартів, є проявом конкретизації загального принципу співпраці в певних галузях співробітництва. Як вважається, міжнародна співпраця виступає у якості одного з найістотніших чинників ефективного розвитку соціальних прав. В дослідженні аналізується низка чинників такої співпраці.

Міжнародна співпраця у сфері формування міжнародних соціальних стандартів включає декілька напрямів: розробку, застосування відповідних норм, стандартів, правил і рекомендованих процедур; створення механізму імплементації міжнародних соціальних стандартів; розробку ефективної системи захисту соціальних прав, як на міжнародному так і на національних рівнях; розробку програм проведення соціальних реформ на рівні держави; надання правової допомоги державам з боку міжнародного співтовариства та його загальних та спеціалізованих інституцій.

Основна мета міжнародної співпраці у сфері формування міжнародних соціальних стандартів полягає в створенні системи нормативних правил, правових стандартів і рекомендацій, а також у вживанні практичних заходів по імплементації їх в національне законодавство й проведення ефективних соціальних реформ на рівні конкретної держави.

В дослідженні обгрунтовується виділення наступних структурно-інституційних та відповідно процесуально-функціональних рівнів співпраці держав по формуванню міжнародних соціальних стандартів: а) в межах системи ООН; б) в межах спеціалізованих органів ООН; в) в межах ММУО (міжурядові орг.-ції); г) в межах МНУО (неурядові організації); д) безпосередньо між державами на багатобічній основі поза межами міжнародних організацій; е) на двосторонній основі.

Виходячи з аналізу практичної діяльності, обгрунтовується виділення наступних організаційно-правових форм діяльності міжнародних організацій по реалізації міжнародної співпраці у сфері формування соціальних стандартів: проведення наукових досліджень розвитку соціальних прав в існуючих на сьогоднішній день соціальних, економічних, політичних і інших процесах; підготовка проектів міжнародних угод в соціальній сфері; розробка правил, регламентів, рекомендацій; наукова, правова допомога окремим державам.

Серед різноманітних правових і організаційних форм міжнародної співпраці по формуванню міжнародних соціальних стандартів, обумовлена доцільність виділення трьох основних напрямів організаційного, організаційно-правового та нормативного характеру: розробка і укладання договорів між державами; розробка та укладення угод про співпрацю між міжнародними організаціями профільного характеру; розробка спеціальних міжнародних програм.

57.Міжнародно-правовий механізм реалізації альтернативних форм соціального захисту моряків.

Міжнародні стандарти на початку свого створення мають образ ідеальної форми. Такі норми не можуть існувати лише як порожній образ, вони знаходять своє втілення у внутрідержавному законодавстві за допомогою відповідного механізму реалізації.

Можна виділити два рівні, на яких повинні здійснюватися механізми реалізації міжнародних соціальних стандартів - міжнародний та національний.

Міжнародний механізм складається з наступних компонентів (елементів): міжнародних норм (стандартів), що розробляються державами-членами міжнародного співтовариства; міжнародних організацій, у межах яких виробляються зазначені соціальні стандарти; додаткових систем контролю й відповідальності, що містяться в міжнародних угодах профільного характеру (конвенційний механізм контролю).

Фактично механізм міжнародно-правового регулювання є прообразом механізму правового регулювання, що функціонує на державному рівні, та інтерпретований на більш високий рівень управління та характеризується ускладненням суб’єктного та об’єктного складу й предмету правового регулювання. Разом з тим, алгоритмічний зміст обох механізмів є однаковий і може бути схематично представлений наступним чином: правова норма - права та обов'язки суб'єкта права - правовідносини.

Конвенції МОП по соц.забезпеченню.

Конвенция о пособиях по безработице в случае кораблекрушения, 1920

16.03.1923г.

-

Конвенция об обязательствах в случае болезни или травмы моряков, 1 93 6

29.10.1939г.

-

Конвенция о страховании моряков по болезни, 1936

09.12.1949г.

-

Конвенция о пенсиях морякам, 1946

10.10.1962г.

_

Конвенция о социальном обеспечении моряков (пересмотренная), 1987

02.07.1992г.

-

Международные стандарты труда

Конвенция о свободе ассоциации и защите права на организацию, 1948

04.07.1950г.

Ратиф.-да

Конвенция о применении принципов права на организацию и ведение коллективных переговоров, 1949

18.07.1951 г.

да

Конвенция о медицинской помощи и пособиях по болезни, 1969

27.05.1972г.

-

Конвенция о минимальном возрасте для приема на работу, 1973

19.06.1976г.

да

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]