Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
_Посібник з АХ для біологів 2012 версия 15_08.doc
Скачиваний:
93
Добавлен:
23.02.2015
Размер:
10.47 Mб
Скачать

2. Хроматографування

Методика нанесення проби та стандартних розчинів й хроматографування така ж, як у попередній роботі. Оскільки розчини вихідних речовин є водяними, а швидкість випаровування води порівняно низька, зверніть особливу увагу на висушування крапель вихідних розчинів, що нанесені на стартову лінію. Корисно підігріти вихідні плями у теплому повітрі. Об’єми всіх розчинів дорівнюють 5 мкл. Елюентом є суміш льодяної оцтової кислоти з водою та бутанолом, у об’ємному відношенні 1:1:3. Коли фронт просунеться на  15 см, процес припиніть, пластинку висушіть при 100-105 оС протягом 15 хв. Плями переведіть у забарвлені, оприскуючи пластинку розчином нінгідрину. Порівнюючи Rf для стандартів та об’єкту, зробіть висновок про якісний склад останнього.

7. Біологічні та біохімічні методи аналізу

Біологічні методи аналізу базуються на тому, що для життєдіяльності; росту, розмноження й взагалі нормального функціонування живих істот необхідне середовище певного хімічного складу. При зміні цього складу, наприклад, при виключенні з середовища якого-небудь компонента або введенні додаткової (яку визначають) сполуки, організм через якийсь час, іноді практично відразу, подає відповідний сигнал. Установлення зв’язку характеру або інтенсивності відповідного сигналу організму з кількістю введеного в середовище або видаленого з середовища компонента існує для його виявлення й визначення.

Діапазон вмістів, що визначають біологічними методами залежить від спрямованості й тривалості впливу хімічної сполуки на організм, температури й рн середовища, рівня організації індикатрного організму, його індивідуальних, вікових, статевих особливостей. У таблиці 2 наведено приклади визначення сполук біологічними методами.

Водних безхребетних − ракоподібних (найчастіше рачків, дафній) − широко застосовують для оцінки санітарно-гігієнічного стану вод. Як аналітичний сигнал у цьому випадку використовують деякі фізіологічні показники: виживаність, частоту руху ніжок, період скорочення серця (у дафній), забарвлення тіл загиблих організмів і т. д.

До біохімічних методів відносять методи, засновані на використанні процесів, що відбуваються за участю біологічних компонентів (ферментів, антитіл і т. п.). Аналітичним сигналом при цьому найчастіше є або початкова швидкість процесу, або кінцева концентрація одного з продуктів реакції, яку визначають будь-яким інструментальним методом (спектрофотометричним, люмінесцентним, електрохімічним і т. д.).

Серед різновидів біохімічних методів хімічного аналізу часто використовують ферментативні й імунохімічні.

таблиця 1

Приклади використання біологічних методів для визначення різних сполук

Індикаторний організм

Сполука, яку визначають

Cmin, P = 0,95

Мікроорганізми

мкг/мл

Цвілеві гриби

Hg (II)

0,02

Cd (ІІ)

04

Tl (I)

5

Zn (II)

0,01

Сu (II)

0,001

Мп (II)

0,0002

Fe (II,III)

0,002

Haso32-

100

Cro42-

10

Дріжджі

Ефіри тиосульфокислот

1нг

Елементоорганічні сполуки РЬ(ІІ), Sn(II)

3 нг — 4мкг

Світні бактерії

АТФ

10-17— 10-15 М

Безхребетні

мкг/мл

Інфузорії

Ag (I)

Hg (II)

Cu (II)

Фурфурол, формальдегід

0,01

0,05

0,1

0,05

Личинки комарів

Пестициди

0,006-5

Хребетні

нг/мл

Амфібії

Сu (II)

0,06

Ферментативні методи засновані на використанні реакцій, що каталізуються ферментами біологічними каталізаторами, що виділяються високою активністю й вибірковістю дії. У таблиці 3 наведено приклади використання ферментів для визначення їх субстратів (I) і інгібіторів (II).

Імунохімічні методи аналізу (ІХА) засновані на специфічному зв’язуванні сполуки, що визначаютьантигену відповідними антитілами (специфічними білками крові, що утворюються в результаті імунологічних процесів, спрямованих на видалення з організму антигенів − генетично чужих тіл).

Визначення малих концентрацій комплексу антиген-антитіло, що утворюється в розчині, стає можливим, якщо в один з вихідних компонентів реакційної системи (антиген або антитіло) увести мітку, яка легко детектується відповідним високочутливим інструментальним методом.

Найчастіше в ІХА використовують ізотопні, флуоресцентні, ферментні, парамагнітні мітки, що підвищують чутливість імунохімічних методів у мільйони раз, а час аналізу скорочується до декількох годин.

Таблиця 2