Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
_Посібник з АХ для біологів 2012 версия 15_08.doc
Скачиваний:
93
Добавлен:
23.02.2015
Размер:
10.47 Mб
Скачать

Реакції катіонів 3-ї аналітичної групи

Реактиви

Al3+

Cr3+

Zn2+

Sn(II), Sn(IV)

NaOH, KOH або NH3, без надлишку

Al(OH), білий гель

Cr(OH), сіро-зелений або сіро-фіо­летовий

Zn(OH), білий

Sn(OH) або Sn(OH), білі

NaOH або KOH у надлишку

Al(OH)4, безбарвний розчин

Cr(OH)4, зелений розчин

Zn(OH)42‑, безбарвний розчин

Sn(OH)3, Sn(OH)5, безбарвні розчини

NH3 у надлишку

Al(OH), білий гель

Cr(OH), сіро-зелений

Zn(NH3)42+, безбарвний розчин

Sn(OH), або Sn(OH)

H2O2 (лужне середовище)

Al(OH)4, безбарвний розчин

CrO42‑, жовтий розчин

Zn(OH)42‑, безбарвний розчин

Sn(OH)5, безбарвний розчин

Н2О2 (середовище HCl)

Al3+

Н2CrO6, синій розчин

Zn2+

SnCl62‑, безбарвний розчин

Алізарин

Червоний лак

Лак

Лак

Лак

Таблиця 10 (продовження)

Реактиви

Al3+

Cr3+

Zn2+

Sn(II), Sn(IV)

Дитизон із СCl4 (сильно лужне середовище)

Малинові розчини у воді й у СCl4

(NH4)2{Hg(SСN)4}

ZnHg(SCN), білий, у присутності дуже розведеного розчину Со2+– голубий

Лабораторна робота № 5. Аналіз катіонів 3-ї групи.

У систематичному аналізі катіонів розчин, із якого відокремлено 1-у та 2-у групи, є сильно кислим. Нейтралізуйте його, додаючи розчин із с(NaOH) = 6 моль/л. Тоді катіони 3-5-ї групи можуть утворювати осади гідроксидів. Відокремлюючи катіони 3-ї групи від 4-5-ї груп, 10-15 крапель розчину, що нейтралізований (із осадом, якщо той утворився) вмістіть у порцелянову чашку, додайте 10‑5  крапель пероксиду водню й 10‑15  крапель розчину з с(NaOH) = 6 моль/л. Чашку нагрійте на піщаній бані, перемішуючи та не доводячи до кипіння. При цьому надлишок пероксиду водню розкладається, виділяючи пухирці оксигену. Після такої обробки розчин містить оксо‑ та гідроксосполуки елементів у таких окисних станах: Zn (II), Al (III), Cr (VI), Sn (IV), невеликі кількості Cu (II) та Cd (II), а також Ca (II) та лужних металів. Осад містить гідроксиди катіонів 4 -5-ї груп й може містити SnО(ОН)2(s), якщо в об’єкті аналізу є багато стануму. Цей осад залишають для аналізу 3 та 4‑ї груп (дивись нижче, лабораторна робота 8, стор. 82). Розчин має бути безбарвним, а при наявності Cr (VI) – жовтим. Вміст чашки вилийте у пробірку й відокремте на центрифузі від осаду. З прозорого розчину виявляють катіони 3 ‑ ї групи.

Виявляючи станум, до 2-3 крапель цього розчину (його рН має дорівнювати  1) додайте 2-3 краплі розчину дитіолу. Залежно від вмісту станума, при його наявності випадає червоний осад або розчин забарвлюється у червоний колір.

Якщо станум виявлено, його слід відокремити, бо він заважає реакції виявлення алюмінію з морином. Відокремлюючи станум, до розчину додайте (у витяжній шафі) по краплях розчин Na2S, контролюючи, чи досягнуто надлишку реагенту, крапельною реакцією з нітратом плюмбуму на фільтрувальному папері. Під час осадження стануму середовище має залишатися кислим.

Схема ходу аналізу катіонів 3-ї групи

3-6 групи катіонів

NaOH, H2O2

Bi(OH)3, MnO(OH)2, Fe(OH)3, SbO(OH)3, Ni(OH)3, Co(OH)3, HgO, Mg(OH)2, Cu(OH)2, Cd(OH)2

Al(OH)4, Zn(OH)3, Sn(OH)62‑, CrO42‑, Ca2+, 6-та група катіонів

NH4NO3

Al(OH)3 , Sn(OH)4

Zn(NH3)42+ CrO42‑

HCl

Al3+, SnCl62‑

Виявлення Zn

Виявлення Cr

Виявлення Al

Виявлення Sn

Відокремте осад SnS2(s) й до частини розчину додайте розчин NaАс до рН  4. На фільтрувальний папір нанесіть 2-3 краплі розчину морину, підсушіть, освітіть УФ – випромінювачем й додайте 1 – 2 краплі розчину – або того, що утворився після вилучення SnS2(s), або того, у частині якого не виявили станум. Про наявність алюмінію свідчить зелена флуоресценція, що не зникає, якщо продукт обробити розчином із с(HCl) = 2 моль/л.

Виявляючи цинк, до частини розчину, що залишився після відокремлення гідроксидів алюмінію та стануму, додайте оцтову кислоту до рН = 5-7, й нанесіть краплю розчину на годинникове скло. Додайте по краплі розчину Со(NО3)2 (дуже розведеного, «для цинку») й розчину (NН4)2Нg(SСN)4. Поверхню скла потріть скляною паличкою. Не пізніше ніж за 2 хвилини при наявності цинку має випасти блакитний (а не яскраво синій!!) осад. Рекомендуємо здійснювати контрольний дослід, порівнюючи результат із одержаним у системі без Zn2+ - іона.

Виявляючи хром, на фільтрувальний папір нанесіть краплю розчину, що аналізують, а поруч – краплю розчину ацетату бензидину. Синє забарвлення там, де перекриваються плями розчинів, свідчить про наявність хрому.