Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
_Посібник з АХ для біологів 2012 версия 15_08.doc
Скачиваний:
93
Добавлен:
23.02.2015
Размер:
10.47 Mб
Скачать

1.2. Порядок зважування на терезах типу влр-200.

Увага! Вмикати терези слід при закритих бокових шторках. Ставити об’єкт зважування на ліву шальку, а гирі – на праву. Змінювати навантаження можна тільки при вимкнутих терезах. Гирі слід брати тільки пінцетом.

1. Вмикають терези. Через 20‑25 с перевіряють положення ну­льо­вої позначки. Якщо позначка «0» не співпадає з відліковою по­зи­ці­єю, то її корегують ручкою встановлення нуля. Вимикають терези, повертаючи ручку вгору.

2. Встановлюють зважувальний об’єкт, на ліву шальку терезів. Пін­це­том на праву шальку встановлюють гирю з набору, маса якої орієнтовно близька до маси об’єкта.

3. Терези вмикають, поступово повертаючи ручку так, щоб тільки з’ясувати, яка зі шальок переважує.Заборонено різко опускати вниз ручку, що вмикає терези.

4. Підбирають сукупність гирь, маса яких дорівнює масі об’єкта або менша за неї на величину, що не перевищує 1 г. Для цього гирі додають (якщо переважує шалька з об’єктом) або зні­ма­ють (якщо переважує шалька з гирями). Примітка:у комплекті гирь наявні гирі з однаковою (номінальною) масою, наприклад, 2 г. (їх фактичні маси дещо відрізняються від номіналу і одна від одної); щоб розрізняти такі гирі, над числом – масою другого зразка гирі ставлять крапку; щоб при повторному зважуванні відтворити попередній набір гирь, домовляємось не ставити на шальку гирю «з крапкою», якщо не шальці ще не стоїть відповідна гиря «без крапки».

5. Коли маса об’єкта не перевищує масу гирь на 1 г, підбирають гирі з вмонтованого гирьового механізму.

6. Якщо при повному оберті ручки вниз відлікова позначка є в ме­жах оцифрованої шкали, то за допомогою диску ділильного ус­трою доводять найближчу верхню риску шкали до відлікової позиції.

7. Реєструють результат зважування і вимикають терези.

Лабораторна робота № 1.1. Гравіметричне визначення води в твердих тілах. (для самостійного ознайомлення)

Мета: 1. Визначити масову частку води в кристалогідраті непрямим методом.

2. Здобути навички обґрунтування умов обезводнення кри­ста­ло­гід­ра­тів тапрактичні навички гравіметричних ви­мі­рю­вань.

  1. Загальні відомості

Методи визначення води поділяють на прямі та непрямі. Пря­мі методигрунтуються на відповідних стехіометричних реакціях, з ви­со­кою відтворюваністю і титруванні продуктів або над­лиш­ку ре­а­ген­ту або на вимірюванні маси води, що виділилась при нагріванні і конденсована або абсорбована.

Більшість реакцій, що придатні для визначення води, − це гід­ро­ліз реагенту з утворенням зручного для титрування продукту. Як реагенти придатні хлорангідріди і ангідріди кислот, альдегіди, ке­то­ни, ефіри, нітріли, оксиди, карбіди, гідриди металів. Наприклад:

RCOCl + H2O  RCOOH + HCl,

SO3 + H2O  H2SO4 ,

MO + 2 H2O  M(OH)2 ,

MC2 + 2 H2O  C2H2 + M(OH)2 ,

MH2 + 2 H2O  2 H2 + M(OH)2 .

Непрямі методи грунтуються на втраті маси зразка при вису­шу­ванні. Правильність методів залежить від таких умов:

  • втрата маси зумовлена тільки втратою води;

  • за певних умов виділяється практично вся вода і маса зразка стає постійною.

Вибираючи умови дегідратації, використовують термограми – залежності втрати маси зразка від температури і часу. Як приклади, на рис. 4 наведено термограми кристалогідратів. Крім температури, беруть до уваги можливість хімічних реакцій при нагріванні між ком­по­нен­та­ми аналізованого матеріалу, матеріалом фільтра і ком­по­нен­та­ми повітря (дивись рис. 5, приклади термограм; зріст маси солі при нагріванні зумовлено такими реакціями).