Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Upravlinnya_ZED_KREDISOV.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
3.56 Mб
Скачать

386 Розділ 21

товару відповідного асортименту на певну суму); застава товару у переробці (із заставленого товару можна виготовлювати вироби, не передаючи їх у заставу банкові).

Кредитор переважно бере у заставу товари, які мають великі можливості реалізації, і, визначаючи розмір забезпечення, враховує кон'юнктуру товарного ринку. Інколи для забезпечення кредиту використовують частину офіційних золотих запасів, оцінених за середньоринковою ціною (Фінляндія в 1963 p., Італія, Уругвай, Порту­галія в середині 70-х років). Країни, що розвиваються, стали ширше практикувати (особливо на початку 80-х років) депонування золота під заставу отриманих іноземних кредиторів для погашення своєї заборгованості. Однак позики під заставу золота не набули великого поширення в силу «негативного золотого застереження», характер­ного для багатьох міжнародних кредитів. Коротко суть його можна сформулювати так: якщо позичальник надасть»п,одаткове забезпечен­ня за іншими кредитами, то кредитор може вимагати такого ж забез­печення і для даної позики. Отже, якщо країна отримає кредит під заставу золота, то у неї можуть вимагати золотого забезпечення раніше одержаних позик. Тому деякі країни прагнуть краще продава­ти золото. Оскільки застава є способом забезпечення зобов'язань за кредитною угодою, то кредитор має право у разі невиконання боржником зобов'язання отримати компенсацію із вартості застави.

Бланковий кредит видається під просте зобов'язання позичаль­ника погасити його у певний строк. Звичайно документом за цим кредитором служить соло-вексель з одним підписом позичальника. Різновидами бланкових кредитів є контокорент і овердрафт.

З погляду техніки надання розрізняють: фінансові (готівкові) кредити, що зараховуються на рахунок позичальника у його розпоряд­ження; акцептні кредити у формі акцепту тратти імпортером чи банком; депозитні сертифікати; облігаційні позики; консорціальні кредити і т.д. Залежно від того, хто виступає кредитором, кредити поділяються на:

  1. приватні, надані фірмами, банками, іноді посередниками (брокерами);

  2. урядові;

  3. змішані, у яких беруть участь приватне підприємство та держава;

  4. міждержавні кредити міжнародних і регіональних валютно- кредитних і фінансових організацій.

387 Техніка залучення кредитних ресурсів...

Фірмовий комерційний кредит -це позика, що надається фірмою, звичайно експортером однієї країни імпортеру іншої країни у вигляді відстрочки платежу за продані товари; комерційний кредит у зовнішній торгівлі поєднується з розрахунками за торговими операціями. Строки фірмових кредитів різні (звичайно до 2-7 років). Вони визначаються умовами кон'юнктури світових ринків, видом товарів та іншими чинниками. З розширенням експор­ту машин і складного обладнання чітко окреслилась тенденція до продовження їх строків. Фірмовий кредит, як правило, оформляється векселем або надається за відкритим рахунком.

Вексельний кредит передбачає, що експортер, уклавши угоду про продаж, виставляє переказний вексель (тратту) на імпортера, який, отримавши комерційні документи, акцептує його, тобто дає згоду на оплату у вказаний на ньому термін.

Кредит за відкритим рахунком надається шляхом угоди між експортером та імпортером, за яким постачальник записує на рахунок покупця (як його борг) вартість проданих і відвантажених товарів, а імпортер зобов'язується погасити термін у встановлений термін. Кредит за відкритим рахунком практику­ється під час регулярних поставок товарів із періодичним погашен­ням заборгованості у середині чи в кінці місяця.

Різновидом фірмових кредитів є авансовий платіж імпортера (аванс покупця), який під час підписання контракту надається імпор­тером іноземному постачальникові звичайно у розмірі 10-15% вартості замовлених машин, обладнання, суден. Аванс покупця є однією з форм кредитування експорту й одночасно засобом забезпе­чення зобов'язання іноземного покупця, оскільки імпортер повинен прийняти замовлений товар. У відносинах із країнами, що розвива­ються, фірми-імпортери промислове розвинутих країн використову­ють аванси покупця для вивозу сільськогосподарської продукції з цих країн.

У разі невиконання договору з вини особи, котра надала аванс, його слід повернути з вирахуванням збитків на відміну від завдатку, який при цьому втрачається. Коли договір не виконаний з вини одержувача завдатку, той повинен повернути його з покриттям збит­ків покупцеві. Аванс стимулює виконання контракту на відміну від відступного, яке дає право звільнитися від зобов'язання за до­говором без відшкодування збитків іншій стороні. Іноді аванс гюкуп-

388

Розділ 21

ця комбінується з відстрочкою платежу, причому рівними частками з певними інтервалами (квартал, півроку, рік).

Хоч фірмовий кредит відображає відносини між постачальником і покупцем, він звичайно поєднується з банківським кредитом. Під час продажу машин, обладнання фірмовий кредит надається на трива­ліший термін (до 7 років), що відволікає значні засоби експортера. Тому експортер, як правило, звертається до банківського кредиту або рефінансує свій кредит у банку. Оскільки фірмові кредити не можуть вирішити проблему кредитування експорту машин і облад­нання за обсягом та умовами фінансування, то посилюється роль банківського кредиту.

Банківські кредити.) Банківське кредитування експорту та імпорту здійснюється у формі позик під заставу товарів, товарних документів, векселів, а також обліку тратт. Іноді банки надають ве­ликим фірмам-експортерам, з якими вони тісно пов'язані, бланковий кредит, тобто кредит без формального забезпечення.

) У міжнародній торгівлі банківські кредити мають переваги над фірмовими. Вони дають змогу одержувачу вільніше використовувати кошти на купівлю товарів, звільняють його від необхідності звертати­ся за кредитомдо фірм-постачальників, здійснювати з ними розрахун­ки за товари готівкою за рахунок банківського кредиту. Залучаючи державні кошти і застосовуючи гарантії, приватні банки нерідко надають експортні кредити на 10-15 років за ставками, нижчими від ринкових.) Однак банки, як правило, обмежують використання кредиту межами своєї країни і нерідко ставлять умови про витрачан­ня його на певні цілі, наприклад, на купівлю товарів у фірм, у яких вони зацікавлені. При цьому банківський кредит набуває властивос­тей фірмового кредиту. Банківський кредит надається банками, бан­кірськими домами, іншими кредитними установами.

Для координації операцій із кредитування зовнішньоеконо­мічних операцій, мобілізації великих кредитних ресурсів і рівномір­ного розподілу ризику банки організовують консорціуми, синдикати, банківські пули. Банки надають експортні та фінансові кредити.

Експортний кредит -це кредит, що видається банком країни-експортера банкові країни-імпортера для кредитування по­ставок машин, обладнання та інших інвестиційних товарів. Банківські кредити видаються грошима і мають «зв'язаний» характер, оскільки позичальник зобов'язаний використовувати позику тільки для ку­півлі товарів у країні-кредиторі. Однією з форм кредитування екс-

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]