Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Upravlinnya_ZED_KREDISOV.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
3.56 Mб
Скачать

2. Структура та зміст бізнес-плану

Стандартний бізнес-план складається з трьох розділів:

I. Характеристика проекту.

  1. Фінансовий план.

  2. Додатки (контракти, протоколи про наміри, детальні результа­ ти та методи маркетингових досліджень, детальна характеристика виробничого процесу, юридичні документи, організаційні схеми, рух професійної кар'єри й опис попередньої діяльності керівників, суттєві параметри продукту, послуги, патенти, ліцензії, балансові звіти, роз­ рахунки прибутків і збитків, основні рішення щодо звітності, пред­ ставлення третіх осіб (інституцій), послугами яких користувались, рекомендаційні листи і т.п ).

І. Характеристика проекту. Це найважливіший і найсклад­ніший розділ бізнес-плану. У ньому мають бути чітко сформульовані:

  • назва та суть проекту (до якої сфери бізнесу відноситься чи буде відноситися);

  • які товари та (чи) послуги планується виробляти або надавати;

  • на які ринки зорієнтований проект і яку частину ринку планується зайняти у результаті здійснення проекту;

  • у чому переваги проекту порівняно з конкурентами;

  • місце та час реалізації проекту (обгрунтування місця, ринку відбува­ ється на основі маркетингових досліджень);

  • кількість робочої сили, необхідної для реалізації проекту (у т.ч. адміністративний персонал);

  • приблизні затрати на реалізацію проекту й очікувані джерела фінансової підтримки (позики, кредити і т.п.).

Ці положення є свідченням розуміння форм і методів реалізації проекту, впевненості у його прибутковості. Головне правило цього розділу: «Якщо ви не зуміли описати проект переконливо, скрупу­льозно та дохідливе, то, отже, ви його всебічно не продумали і не вивчили». Окрім того, ідеї, відображені у розділі І, знайдуть своє підтвердження у розділах II і III, тому треба максимально деталізува­ти розділ І, включивши до нього такі підрозділи:

А. Опис проекту. У цьому підрозділі слід чітко сформулювати пропозицію та її призначення (які потреби і в яких

340 Розділ 18

сферах може задовольнити), якими шляхами і з допомогою яких засобів відбуватиметься його реалізація. Потрібно дати найважливі­ші, а також (якщо є) особливі характеристики пропозиції, з'ясувати переваги над аналогами, надійність і перспективи його старіння. Можна коротко згадати, в яких умовах з'явилась ця пропозиція і які були вирішені проблеми, кому належить право використання, відомості про авторський захист. Для продукту наукової та науко­во-технічної діяльності: посилання на джерела, в яких описана ця чи аналогічна пропозиція, наочне зображення, пов'язане з пропози­цією (якісні фотографії, чіткі та детальні малюнки), для її пояснення чи ілюстрування.

Розуміння того, що будь-який вид комерційної діяльності не грунтується на одній формі ділової активності, вимагає вичленування ведучої форми (чи форм) для прийняття її (їх) за основу реалізації проекту. Це дає змогу ефективно спланувати зусилля та виділити основну сферу, діяльність у якій забезпечить найбільші фінансові результати. У зв'язку з цим необхідно все зважити і продумати, приймаючи остаточне рішення.

Готуючись до написання цього підрозділу, треба дати відповіді на такі запитання:

1. До якої сфери комерційної діяльності належить проект (торго­ ва чи виробнича діяльність, надання послуг)? Що становить собою даний товар чи послуга? Хто є споживачем цих товарів і (чи) послуг?

2. Який статус комерційної діяльності проекту? Комерційна діяльність тільки починається? Чи розширюється діяльність уже функціонуючого підприємства у сфері, що збігається з пропонованим проектом? Проект - нова сфера діяльності, що не є пріоритетною?

  1. Який статус юридичної особи, котра пропонує проект (приват­ на фірма, товариство з обмеженою відповідальністю, корпорація, асоціація, акціонерне товариство і т.п.)?

  2. Чому сфера комерційної діяльності проекту видається прибут­ ковою (вже чи у перспективі)?

  3. Де (територіальне) планується організувати комерційну ді­ яльність і чому?

  4. Скільки годин на день і скільки днів на тиждень планується здійснення комерційних операцій?

  5. Чи є майбутня комерційна діяльність сезонною? (Якщо так, то уважніше Tpttia поставитися до пунктів 5 і 6).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]