Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Upravlinnya_ZED_KREDISOV.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
3.56 Mб
Скачать

234 Розділ 13

ментів. При цьому сума всіх часток цих елементів повинна завжди дорівнювати одиниці.

У міжнародній торговій практиці початком виміру ковзаючих цін є дата комерційної пропозиції експортера, рідше - дата підписання контракту (рис.І).

Рис. 1. Зміна складових ковзаючої ціни


Укладання контракту та його виконання здійснюється за такими етапами: пропозиція про укладення контракту, переговори, укладення контракту, проектування, закупівля матеріалів, виготовлення, відван­таження та поставка товару покупцеві. Весь період від вручення

Цінова політика на зовнішньому ринку 235

пропозиції до поставки товару покупцеві незмінна частина ціни зберігає свою величину. Змінна частина ціни А, що представляє частку вартості матеріалів, змінюється до їх закупівлі виробником товару. Індекс береться на дату закупівлі сировини, якою вважається час закінчення проектування та початку виготовлення. У міжнарод­ній торговій практиці за період зміни змінної частини ціни В, що являє собою частку заробітної плати, прийнято вважати час від початку ковзання до закінчення 2/3 часу, передбаченого контрактом на виготовлення експортної продукції.

Для практичного розрахунку кінцевої ціни контракту наведемо конкретний практичний приклад.

Фірма у березні 1995 р. отримала замовлення на поставку турбо­генератора потужністю 100 МВт із розрахунком за ковзаючими цінами. Термін поставки - червень 1997 р.

Вихідні дані:

Припустимо, що в середньому питома вага у готовій продукції: А = 45-55%, В = 30-40%, Д = 15-25%, С0 = 2 млн.дол. США,

М0 = 106,9 (1993 р. = 100%) - індекс внутрішніх оптових цін на матеріали, що використовувалися в електромашинобудуванні в січні 1995 p.,

Б0 = 111,9 (1993 р = 100%) - індекс заробітної плати у в електро­машинобудуванні в січні 1995 р.

При розкладці ціни на складові:

А = 50%, В = 30%, Д = 20%, отримуємо дані, зафіксовані у табли­ці 2.

Таблиця2 Розрахунок надбавки до ціни

Склад ціни

На базисний місяць

На дату поставки

Вартість матеріалів (А)

50

Д М' Чі Ш'6 5-0

Вартість робочої сили (В)

ЗО

Б 113,0

Б0 111,9

Незмінна частина (D)

20

20,0

Всього

100

107,86

236

Розділ 13

Отже, надбавка до ціни повинна відповідати даті виконання контракту (червень 1997 p.), приблизно 8% від базисної ціни.

Таким чином, при поставці у червні 1997 р. ціна складе 2 157 200дол. США (21,0786), тобто збільшення внаслідок ковзання становитиме 157 200 дол. США.

При встановленні ковзаючої ціни у контракт іноді вносять деякі обмежувальні умови. По-перше, може бути встановлено у процентах від договірної ціни межі, в яких перегляд ціни не відбува­ється, а також визначена у процентах межа можливої зміни договірної ціни (наприклад, не більше 10% від загальної вартості замовлення), яка називається лімітом ковзання. По-друге, можна передбачити, що ковзання поширюється не на всю суму витрат виробництва, а лише на визначені елементи (наприклад, на метал при побудові суден) із вказанням величини у процентах від загальної вартості замовлення. По-третє, у контракті ковзання ціни може бути встанов­лено не на весь термін його дії, а на коротший строк (наприклад, на 3-6 місяців від дати укладення контракту), тобто протягом цього часу виробник (постачальник) може закупити всі необхідні матеріа­ли для виконання замовлення. У практиці міжнародної торгівлі використовуються різні методи розрахунку ковзаючої ціни, які в кожному разі повинні вказуватися сторонами у контракті.

Визначаючи рівень цін, сторони контракту звичайно орієнту­ються на два види цін: опубліковані та розрахункові.

Опубліковані ціни -це ціни, які повідомляються у спеціальних джерелах, що, як правило, відображають рівень світових цін, тобто експортних цін основних постачальників даного товару та імпортних цін у найважливіших центрах імпорту цього товару. Наприклад, на пшеницю й алюміній світовими цінами вважаються експортні ціни Канади; на пиломатеріали - ціни Швеції; на хутро -ціни Санкт-Петербурзького та Лондонського аукціонів; на чай -ціни аукціонів у Коломбо, Калькутті та Лондоні. Якщо стосовно сировинних товарів світову ціну визначають основні країни-поста-чальники, то стосовно готових виробів і обладнання - ведучі фірми, що випускають певні типи виробів.

До опублікованих належать: довідкові ціни, біржові котирування, ціни, подані у загальних статистичних довідниках, ціни пропозицій. Усі вони, за винятком біржових котирувань, не є цінами контрактів, оскільки ті остаточно визначаються залежно від різних чинників у ході їх вторговування. На основі даних зовнішньоторгової статистики

237

Цінова політика на зовнішньому ринку

шляхом ділення вартості товару на його кількість визначаються середні експортні та імпортні ціни.

Розрахункові ціни застосовуються у контрактах на нестандартне обладнання, що виробляється звичайно за індивідуаль­ними замовленнями. Тому ціни на таке обладнання розраховуються й обґрунтовуються для кожного конкретного замовлення з враху­ванням технічних і комерційних умов цього замовлення, а інколи остаточно встановлюються тільки після його виконання.

Загальний розрахунок контрактної ціни потребує обов'язкового врахування технічних і комерційних поправок до ціни, яка є обгрун­туванням останньої у ході комерційних переговорів.

Технічні поправки. До найуживаніших поправок у практиці міжнародної торгівлі можна віднести такі:

1.Поправка на техніко-економічні від­мінності. Основною умовою коректного підбору виробів-аналогів і конкурентних матеріалів для розрахунку зовнішньоторго­вих цін є мінімальний обсяг розбіжностей у техніко-економічних показниках порівнюваної продукції в умовах її виробництва та реа­лізації. Окрім того, необхідно мати на увазі, що розрахунок кожної поправки потрібно проводити за умови, що всі інші техніко-економіч­ні параметри й умови реалізації залишаються незмінними. У практи­ці розрахунків цін на машини й обладнання найчастіше робляться поправки на потужність і продуктивність виробів, витрати палива й електроенергії, необхідні для роботи обладнання. Наприклад, поправка на потужність чи продуктивність розраховується за формулою:

Ц2 : Ц1 = (М2 : MJ",

де Ц2 - розрахункова ціна, Ц, - конкурентна ціна; М2 потужність чи продуктивність,

Mt - потужність чи продуктивність виробу-аналога за конкурентним матеріалом,

п - показник ступеня, що називається коефіцієнтом гальмування Ціни. Величина цього показника залежить від особливостей виготов­лення і, головним чином, від призначення обладнання.

2. Поправка на комплектацію. Для багатьох видів машин і обладнання, комплектація може бути достатньо склад­ною і змінюватися у досить широких межах. Складність розрахунку поправки на комплектацію залежить від того, чи відомі ціни всіх

238

Розділ 13

вузлів, елементів і т.д. комплектації (т.зв. попозиційні ціни). Якщо конкурентний матеріал містить такі ціни, то поправка робиться шля­хом віднімання (або додавання) від (до) конкурентної ціни певної попозиційної ціни. Звичайно поправка на комплектацію збільшує суму контракту на 8-10%.

3. Поправка на тропічне виконання. Машини й обладнання, призначені для роботи в умовах високої температури та вологи, повинні відповідати особливим вимогам і забезпечувати надійність техніко-економічних показників та інші необхідні спожив­чі властивості. Поправка становить 10-15% вартості продукції у звичайному виконанні.

Комерційні поправки. З найпоширеніших комерційних поправок у практиці міжнародної торгівлі можна назвати такі:

1.Приведення до єдиних умов поставки. Імпортні ціни приводяться до умов поставки «франко-кордон» або «СІФ порт» країни-покупця. Експортні ціни приводяться до умов поставки «франко-кордон» або «ФОБ порт» країни-продавця. Дані про вартість фрахту та страхування беруться зі спеціальних даних транспортно-експедиторських організацій. Практика зовнішньої тор­гівлі показує, що при нормальній кон'юнктурі ринку транспортних засобів розрахункова вартість фрахту та страхування не перевищує 12-15%. Під час розрахунків залежності між умовами ФОБ і СІФ застосовується така формула:

Ц (Ц + Ф) х А,

де Ц і Ц.б ~ ціни на продукцію з врахуванням транспортування на умовах СІФ і ФОБ,

Ф - вартість фрахту (перевезення від порту відправлення до порту призначення),

А - ставка страхування вантажу під час перевезення водним шля­хом.

При перевезенні машин і обладнання вартість фрахту визнача­ється як сумарна вартість фрахту всіх вантажних місць.

2. Поправка на вторговування. Як зазначалось, ціна пропозиції завжди вища, ніж кінцева ціна. У практиці зовнішньої торгівлі поправки на вторговування можуть доходити до 20-25%. Обгрунтованість оцінки величини цієї поправки залежить від якості конкурентного матеріалу та вміння з ним працювати, від знання конкретного постачальника та ринку і т.д. Як правило, з прей-

239

Цінова політика на зовнішньому ринку

скурантних цін робляться великі знижки (до 40%), із цін пропози­цій - менш значні; при використанні цін контрактів поправка на вторговування переважно не враховується.

3. Приведення імпортної ціни до строку поставки. Через розрив у часі між даними конкурентних матеріалів і поставкою змінюється реальна ціна контракту. Тому при розрахунку імпортної ціни визначають ціни пропозиції на час поставки товару, використовуючи індекси експортних і оптових цін, опублікованих у статистичних матеріалах. Для розрахунку приведе­ної імпортної ціни застосовується формула:

С1 = С

де С] - приведена імпортна ціна,

Сд - ціна, запропонована інофірмою у конкурентному матеріалі,

/; - пропонований індекс цін на дату поставки за контрактом,

І0 - індекс цін на запропонований інофірмою термін закінчення

поставки.

4. Поправки на умови платежу. У контракті можуть бути передбачені різні умови платежу: готівкою, чеком, переказом, з акредитиву, інкасо, в аванс (повністю чи частково), у кредит із розстрочкою платежу. Поправка на умови платежу розра­ховується по відношенню до базисної ціни на дату укладення кон­тракту, розрахованої за конкурентним матеріалом. Потрібно визначи­ти, якою буде ціна готівкою на дату укладення контракту з врахуван­ням узгоджених умов платежу. Інакше кажучи, покупець повинен повністю відшкодувати у ціні будь-які пільги, надані продавцем, включаючи втрати від одночасно вилучених з обороту фінансових засобів продавця. У ряді методик розрахунку цін ціна з розстрочкою визначається за формулою:

Цк = Цб(1 + КГ,

Де Цк ~ ціна н<з дату фактичних розрахунків,

Цб ~ ціна на початок періоду розстрочки,

А - банківській', процент за кредит, взятий продавцем,

Т - період розстрочки.

. На рівень фіксованих у контракті цін можуть суттєво впливати різні види знижок, які застосовуються у міжнародній торговій прак тиці. Загалом їх понад 20 видів, але найпоширенішими є такі. • загальна (проста) чи одночасна знижка, що надається до прейску-

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]