Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Upravlinnya_ZED_KREDISOV.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
3.56 Mб
Скачать

2. Вибір виду транспорту

Існують різноманітні способи транспортування вантажів між країнами. Плануючи відправлення вантажів і вибір виду транспорту, необхідно враховувати низку обставин.

Вид вантажу. Інколи можливість вибору відсутня. Вантажі, що швидко псуються, перевозяться авіатранспортом. Водночас авіапе-ревезення недопустимі для легкозаймистих, вибухонебезпечних ван­тажів. Основну частину міжнародних морських перевезень склада­ють перевезення масових наливних і навалочних вантажів: сирої нафти і нафтопродуктів, залізної руди, кам'яного вугілля, зерна. Серед

300

Розділ 16

інших вантажів морської торгівлі виділяються т.зв. готова промис­лова продукція, напівфабрикати, продовольство.

Відстань і маршрут перевезення. Місце відправлення вантажу та кінцевий пункт перевезення є також визначальними при виборі виду транспорту. У внутрішньоконтинентальних переве­зеннях використовується залізничний, автомобільний та авіаційний транспорт. Вирішальними при виборі одного з них є, окрім виду вантажу, такі умови.

Фактор часу. Очевидно, що найшвидший спосіб доставки вантажу - авіатранспорт. Однак він дорогий і тому застосовується тільки в екстрених випадках, коли необхідно доставити вантаж якнайшвидше. В інших випадках розробляють добре сплановані програми поставок, орієнтуючись на плани перевезень транспортних компаній. Товари слід закуповувати, якщо це можливо, у тих країнах, з яких їх зручніше доставляти.

Вартість перевезення. Не існує якихось певних правил, які дозволяють визначити точний відсоток вартості транс­портних витрат по відношенню до вартості товарів. Здоровий глузд підказує, що це повинен бути невеликий процент, за винятком тих випадків, коли вибір відсутній і можна використати тільки один доступний шлях - повітряний чи сухопутний. У цьому разі повітряні перевезення автоматично прирівнюються до сухопутних перевезень. Невеликі та середні за обсягом партії вантажу можна доставляти і повітрям, і сушею приблизно за однаковими цінами.

Безпечність транспортування. Крихке і дороге обладнання найкраще перевозити авіатранспортом, навіть якщо поставка даного вантажу не термінова. Товари, для яких ступінь ризику крадіжки високий (запчастини автомашин, конторське авто­матизоване та звичайне обладнання, фармацевтичні товари та меди­каменти і т.д.) доставляються, як правило, традиційним способом -морем, в основному у контейнерах, хоч коштує це трохи дорожче. Треба пам'ятати, що виплата страхового відшкодування вантажоодер­жувачу є лише фінансовою компенсацією і ніколи не відшкодує йому ті незручності, які здатна створити партія вантажу, що прибула у поганому стані.

3. Морські перевезення

Морські судна класифікуються залежно від видів вантажів, що перевозяться, регулярності рейсів, форм договорів перевезення.

Транспортне забезпечення зовнішньої торгівлі 301

Найбільший інтерес представляє поділ ринку морських перевезень на трампове та лінійне судноплавство.

)Трампове судноплавство. Трамповими (англ, tramp - бро­дяга) називаються судна, які здійснюють нерегулярні рейси, без чіткого розкладу, і скеровуються судновласниками туди, де з боку фрахтувальників є попит на тоннаж. Трампові судна транспортують в основному масові вантажі: деревину, руду, вугілля, зерно, нафтопро­дукти та інші вантажі, що перевозяться навалом чи наливом. Біль­шість трампових суден універсальні і можуть транспортувати і генеральні вантажі - упаковані та неупаковані товарно-штучні ван­тажі (обладнання, хімікати, апаратуру, металовироби, автомашини, трактори, вагони, сільськогосподарську техніку). Таким чином, на цих суднах під вантаж може бути надано все судно або його частина, або певні вантажні приміщення.\

І Договір на перевезення вантажів трамповими суднами уклада­ється у вигляді чартеру (charter, charter-party). Сторонами у чартер­ному договорі є фрахтувальник (вантажовідправник чи його пред­ставник) і фрахтівник (перевізник чи його представник).! Основні пункти чартерного договору такі:

  • час і місце укладання чартеру;

  • повне юридичне найменування сторін (преамбула чартеру);

  • назва й опис судна;

  • право заміни початкове вказаного терміну;

  • рід вантажу;

  • місце повантаження та розвантаження;

  • умови повантаження та розвантаження, у т.ч. умови оплати деме­ реджу (demurrage) - грошового відшкодування, яке сплачує фрахту­ вальник судновласнику за простій судна під завантажувальними роботами понад встановлений у чартері термін, і диспачу (dis­ patch) - відшкодування, яке виплачується судновласником фрахту­ вальникові за дострокове завершення вантажних робіт і звільнення судна;

  • порядок оплати фрахту;

  • термін подачі судна, у т.ч. канцелинг (cancelling) - кінцевий строк подачі судна під завантаження, при недотриманні якого фрахтуваль­ ник має право розірвати чартер;

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]