Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Upravlinnya_ZED_KREDISOV.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
3.56 Mб
Скачать

152 Розділ 8

спеціально обладнані приміщення, склади. Обслуговують ці аукціони професінали з великим досвідом роботи у цій сфері.

Техніка операцій на аукціонах. Підготовка аук ц і о н у. Власник доставляє свій товар аукціонному підприємству. Фахівці оглядають товар, здійснюють необхідне сортування, підби­рання, пакування. Така робота інколи продовжується кілька місяців. Посортований товар розбивається на партії, які називаються лотами. Кожному лоту присвоюється номер, під яким він заноситься в ката­лог із вказанням сорту та кількості.

Час і місце аукціону повідомляється через пресу. Окрім того, постійним і потенційним покупцям розсилаються брошури-проспек-ти, де вказуються усі умови аукціону: час і місце огляду товарів, умови розрахунків, прийому та здавання товару, порядок регулювання спору, відомості про товар. Вказуються прізвища власника товару й аукціоніста. За аукціоністом закріплюється заставне право на товар, що продається.

Огляд товару. Особливістю аукціонної торгівлі є попередній огляд товарів. Лоти розташовуються у складських при­міщеннях, і покупець зазначає номер партії, що сподобалася. На аукціонах чаю чи шерсті від кожної партії відбирається зразок, що дозволяє судити про якість товару. Ці зразки демонструються у спеціальних виставочних залах для огляду, а організатори аукціону відповідають за ідентичність партії та зразка.

На аукціоні чаю та тютюну покупці можуть придбати зразки для додаткового огляду і перевірки якості. Куплений на аукціоні товар після виявлення недоліків назад не приймається.

Аукціонний торг може проводитися гласним і німим спосо­бом. Аукціонний торг ведеться публічно, почергово на кожний лот. При гласному способі аукціоніст оголошує номер і початкову міні­мальну ціну. Присутні починають підвищувати цю ціну. Після три­кратного запитання (ніхто більше?) відбувається удар молотком по столу, і товар переходить у власність того покупця, який запропо­нував за нього найвищу ціну.

Правила деяких аукціоністів дозволяють знімати товар з аукціо­ну, якщо досягнута вища ціна не задовільняє власника товару. Тоді через деякий час непроданий лот знову виставляється на продаж.

Інколи аукціонний торг проводиться зі зниженням ціни. При цьому оголошується вихідна максимальна ціна. Тоді покупці поступо-

Організація діяльності міжнародних товарних ринків 153

во знижують цю ціну. Небезпека втратити товар заставляє учасни­ків приймати вищі ціни.

При німому способі проведення аукціону аукціоніст оголошує вихідну мінімальну ціну, а покупець заявляє про її підвищення умов­ними знаками, наприклад, підняттям олівця, пальця, мімікою. Аукціо­ніст, реагуючи на знаки, оголошує попередньо обумовлену підвищену ціну. Такий спосіб торгу дозволяє його учасникам зберегти в таєм­ниці кількість купленого ними товару.

Оформлення угоди. Покупець підписує стандартний форму­ляр аукціонного продажу, де вказується термін вивозу товару покуп­цем (3-14 днів). Умови платежу (звичайно 25-30% вартості випла­чується при підписанні формуляру, а решта - після отримання това­ру). Деякі аукціоністи допускають кредит, встановлюють розмір знижок на тару, розмір оплати послуг при перепакуванні.

Аукціонний спосіб торгівлі має певні переваги як для продавця, так і для покупця. Присутність великої кількості конкуруючих покуп­ців допомагає краще виявити попит. Добиваючись отримання вигід­них цін на аукціоні, продавець знає, як продавати товар і поза аукціо­ном.

Труднощі ж для продавця полягають в тому, що нагромадження товарів, яке іноді перевищує попит, може спричинити зниження цін. У такому разі виникає потреба вивозити товар, що вимагає транспортних затрат. Заморожуються оборотні кошти.

Аукціон є також сприятливим середовищем для змови покупців із метою зниження цін. Правда, тут існує право продавця знімати товар із продажу. Однак зловживати цим правом небезпечно.

Перевага покупця полягає в тому, що наявність великої кількості товару полегшує його відбір. Покупці також можуть договоритися про максимальну ціну на товар. Але є й певні труднощі. Поїздки пов'язані з фінансовими затратами, втратою часу, що спонукає іноді купувати товари за підвищеними цінами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]