Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Upravlinnya_ZED_KREDISOV.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
3.56 Mб
Скачать

1. Сутність маркетингових досліджень

Маркетингові дослідження. Основний зміст маркетингу полягає в тому, що будь-яке господарське рішення треба приймати з огляду на результати аналізу ринкової ситуації та тенденцій її зміни, а також врахування ймовірної реакції ринку на рішення, що приймається. Це визначає місце та значення дослідницької функції маркетингу, важливість розробки добре скоординованої програми вивчення й оцінки факторів, від яких залежить успіх виробничої та ринкової політики фірми.

Говорячи про дослідницьку функцію маркетингу, слід мати на увазі, що йдеться не про просто вивчення ринку (хоч цьому аспектові діяльності надається першорядне значення), а про систему комерцій­них досліджень, об'єднаних терміном «маркетингові дослідження», тобто про всю сукупність проблем, пов'язаних із втіленням у життя ринкової концепції управління. Відомий американський вчений Філіп Котлер сутність цих досліджень виразив так: «Маркетингові дослід­ження - систематичне визначення кола даних, необхідних у зв'язку з маркетинговою ситуацією, яка стоїть перед фірмою, їх збір, аналіз і звіт про результати».

Численні обслідування й опитування керівного персоналу фірм свідчать, що маркетингові дослідження стали альфою й омегою під­приємницької діяльності. Більшість великих фірм мають власні відді­ли маркетингових досліджень. У такому відділі може бути від одного до кількадесят співробітників. Управляючий службою маркетинго­вих досліджень, як правило, підлягає віце-президенту з маркетингу і виконує функції керівника досліджень, адміністратора, консультанта та захисника інтересів фірми. Серед співробітників відділу - розроб­лювані планів досліджень, статистики, соціології, психології, спеціаліс­ти з моделювання.

Кожна промислова компанія розробляє свої дослідницькі програ­ми, залежно від специфіки конкретних завдань, що стоять перед нею, країни розташування та «національної належності» капіталу, особливостей виробничої та промислової діяльності, вибраної стра-

Організація маркетингових досліджень на зовнішньому ринку 179

тегії і тактики ринкової конкуренції, строків перебування на тому чи іншому ринку тощо.

Головним завданням маркетингових досліджень є розробка основних напрямків і методології ринкових досліджень, визначення характеру та джерел необхідної інформації, здійснення планування та контролю конкретних дослідницьких програм, узагальнення отриманих результатів і підготовка необхідних рекомендацій. До­слідження ведуться з допомогою обчислювальної техніки. Багато великих фірм створили багатопрофільні інформаційні системи («бан­ки даних»), де зберігаються відомості про ринки, товари, покупців, розрахунки з постачальниками та покупцями, про збутову мережу, а також інша комерційна інформація.

Жорстка прив'язаність ринкових досліджень до господарської практики зумовлює велику різноманітність тематики дослідницьких проектів. Однак можна виділити найтиповіші завдання, на вирішення яких вони спрямовані, зокрема: вивчення характеристик ринку; заміри потенційних можливостей ринку, аналіз розподілу часток ринку між фірмами; аналіз збуту; вивчення ділової активності; вив­чення товарів конкурентів; короткострокове прогнозування; вивчен­ня реакції на новий товар і його потенціал; довгострокове прогнозу­вання; вивчення політики цін.

Усю проблематику, пов'язану з дослідницькою функцією марке­тингу, можна звести до двох основних груп. Перша - вивчення ринків збуту - передбачає вивчення товарів і товарного асортимен­ту, дослідження споживання та покупців і, накінець аналіз самих ринків. На основі отриманих даних складається програма виробни­цтва і, відповідно, її матеріально-фінансове забезпечення, а також визначаються шляхи та способи просування товару на ринок, виробля­ються форми організації й управління збутом, намічається загальна збутова політика фірми. Друга — вивчення збуту, тобто маркетингових операцій. Аналіз збуту озброює керівництво даними торгової статис­тики, погрупованими за різними ознаками, що дозволяє виявити найсуттєвіші аспекти нинішніх і минулих досягнень у сфері прода­жу. Одним із головних чинників, що впливають на рівень отримува­ного прибутку, є обсяг продажу, а також валовий прибуток, який отримується у результаті продажу різноманітних товарів різним групам клієнтів, і рівень витрат маркетингу. Аналіз збуту дозволяє одержати вихідні дані для оцінки норми прибутку минулої та тепе­рішньої діяльності і для розробки планів на майбутнє.

180

Розділ 10

Організація маркетингових досліджень на зовнішньому ринку

181

У межах кожної з груп реалізується низка конкретніших дослід­ницьких проектів, число та масштабність яких змінюються залежно від ступеня важливості проблеми для тієї чи іншої компанії. Для кращого розуміння суті маркетингових досліджень зупинимось на короткій характеристиці основних проблем, які найчастіше виступа­ють об'єктом дослідження.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]