Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Upravlinnya_ZED_KREDISOV.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
3.56 Mб
Скачать

50 Розділ 2

ких і тихоокеанських країн, їх співробітництву між собою і з іншими країнами світу.

В її завдання входить надання допомоги країнам-членам у роз­в'язанні їхніх соціальних і економічних проблем шляхом проведення досліджень, вироблення рекомендацій, а також сприяння здійсненню узгоджених заходів на регіональному, субрегіональному та національ­ному рівнях.

Галузеві економічні організації.

Спеціалізовані установи ООН: ІКАО (Організація міжнародної цивільної авіації) - спеціалізо­вана установа ООН, покликана займатися співробітництвом держав у сфері цивільної авіації. Одним з основних видів її діяльності є розробка уніфікованих технічних правил, які регулюють міжнародні польоти та експлуатацію повітряних суден, аеродромів і аеронавіга­ційних засобів.

Розроблені ІКАО технічні правила, стандарти та рекомендації сприяють підвищенню ефективності міжнародних повітряних пере­везень, підвищують безпеку польотів иа міжнародних повітряних трасах.

ЇМО (Міжнародна морська організація) - спеціалізована уста­нова ООН, що займається морським судноплавством і безпекою на морі.

Основні цілі ЇМО такі: забезпечення механізму співробітництва держав у сфері урядового регулювання міжнародного судноплавства шляхом розробки технічних правил і стандартів, покликаних підви­щувати ефективність торгового судноплавства та безпеку морепла­вання; сприяння усуненню дискримінації та зайвих обмежень з боку судноплавних компаній, які здійснюють міжнародні перевезен­ня; розгляд будь-яких питань, що стосуються судноплавства і можуть бути їй передані якимось органом чи іншою спеціалізованою устано­вою ООН.

ЇМО здійснює свою практичну діяльність у таких напрямках: забезпечення безпеки на морі: запобігання забрудненню морського середовища, спрощення формальностей і процедур морських переве­зень, надання технічної допомоги у галузі морського «удноплавства.

ЮНЕСКО (Організація Об'єднаних Націй з питань освіти, науки та культури) - спеціалізована установа ООН, завдання якої полягає у «сприянні зміцненню миру та безпека, підтримуючи співробітни-

Управліиня зовнішньоекономічною діяльністю ... 5J

цтво народів у галузі освіти, науки та культури, в інтересах забезпе­чення всезагальної поваги до справедливості, законності, прав людини й основних свобод, проголошених у Статуті ООН, для всіх народів, без різниці раси, статі, мови та релігії» (ст.1 Статуту ЮНЕСКО).

Для практичної діяльності ЮНЕСКО характерні такі напрямки: 1) заходи на користь миру, роззброєння, розрядки напруженості; боротьба з колоніалізмом, расизмом і апартеїдом; 2) діяльність, спря­мована на розвиток національної освіти; 3) діяльність у сфері науки і техніки; 4) діяльність у сфері культури; 5) розвиток засобів інфор­мації.

ВООЗ (Всесвітня організація охорони здоров'я) - спеціалізована установа ООН, метою якої є «досягнення всіма народами якомога вищого рівня здоров'я» (Статут ВООЗ).

ВПС (Всесвітній поштовий союз) - спеціалізована установа ООН, створена для розвитку зв'язків між народами шляхом ефектив­ного функціонування поштових служб і сприяння міжнародному співробітництву в культурному, соціальному та економічному плані.

МСЕ (Міжнародний союз електрозв'язку) - покликаний підтри­мувати і розширювати міжнародне співробітництво для вдосконален­ня та раціонального використання всіх видів електро-зв'язку. МСЕ надає також технічну допомогу країнам, що розвиваються, у справі планування й організації електрозв'язку, будівництва підприємств і засобів зв'язку та підготовки місцевих кадрів у галузі електрозв'яз-

ку

ВОІВ (Всесвітня організація інтелектуальної власності), її

завданням є: сприяння охороні інтелектуальної власності у всьому світі шляхом співпраці держав й у взаємодії з будь-якою іншою міжнародною організацією; забезпечення адміністративного співро­бітництва міжнародних союзів інтелектуальної власності.

Регулювання зовнішньої торгівлі.

ГАТТ (Генеральна угода про тарифи та торгівлю). Основні її принципи - багатосторонність зовнішньої торгівлі; застосування загального режиму найбільшого сприяння; зниження митних тари­фів та інших обмежень; взаємність поступок; ведення зовнішньої торгівлі на приватноправовій основі.

ВТО (Всесвітня торгова організація), її головна мета - сприяння розвитку торгівлі як засобу економічного зростання та розвитку; вдосконалення технології.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]