Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Upravlinnya_ZED_KREDISOV.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
3.56 Mб
Скачать

276 Розділ 15

У даному прикладі реалізація визначена за т.зв. методом нараху­вань, тобто за продажною вартістю відвантаженої продукції, вказаною у пред'явлених у банк для оплати покупцем розрахункових докумен­тах.

Одним із негативних моментів визначення реалізації за продаж­ною вартістю відвантаженої продукції, тобто не чекаючи надходжен­ня коштів на рахунки у банках, є «передчасне» нарахування податку на прибуток. Часто це досить болісно відбивається на господарській діяльності підприємства в умовах інфляції. Все це треба брати до уваги під час укладення контрактів, зокрема вибору форм розрахун­ків і банків, які обслуговують покупця та продавця.

13. Валютна виручка за експортний товар надійшла від інозем­ного покупця в уповноважений банк і зарахована на валютний рахунок:

Дт 52 «Валютний рахунок» 510 000 г.од.

Кт 6211 «Розрахунок з іноземними покупцями 510 000 г.од. за інкасо»

Підставою для бухгалтерської проводки є повідомлення уповно­важеного банку про надходження валютних коштів для підприємства на валютний рахунок у банку. До повідомлення додається виписка з валютного рахунку.

На практиці дати виписки рахунку і надходження коштів не співпадають. Курс іноземної валюти, по якому виписаний рахунок і який склався на момент надходження коштів, може змінитися.

Різниця між еквівалентом у національній валюті однієї і тієї ж кількості іноземної валюти на різні дати, спричинена зміною курсу валюти, називається курсовою різницею.

Курсові різниці включаються у валові доходи або у валові витрати і відображаються у складі фінансових результатів (прибут­ків і збитків) від позареалізаційних операцій.

Коригування дебіторської заборгованості з інопокупцями вста­новлюється таким бухгалтерським записом:

а) Дт 6211 «Розрахунок з іноземними на суму позитивної

покупцями за інкасо» курсової різниці

Кт 80/2 субрахунок «Курсові різниці» - / ~ / ~

б) Дт 80/2 субрахунок «Курсові різниці» на суму від'ємної

курсової різниці

Організація обліку зовнішньоекономічних зв'язків тдприемств 277

Кт 6211 «Розрахунок з іноземними - І ~ І ~

покупцями за інкасо»

Сума податку на додану вартість при експорті товарів у відпо­відності до Закону України «Про податок на додану вартість» від 03.04.1997 р. № 168/97-ВР із змінами і доповненнями від 26.09.1997 р. № 550/97-ВР нараховується по польовій ставці.

Підприємство, як відомо, на зовнішній ринок може виходити і через посередників. Тоді між підприємством-власником продукції та фірмою-посередником укладається договір поставки чи комісії.

При наявності договору поставки до посередника з певного моменту переходить право власності на товар і відповідальність за нього.

За договором комісії право власності до посередника не перехо­дить. Він зобов'язується за дорученням підприємства за винагороду укласти контракт з іноземною фірмою на реалізацію продукції.

У договорах поставки та комісії обумовлюються вимоги до якості продукції, гранична контрактна ціна, строки поставки, строки виси­лання відвантажувальних документів і повідомлень про відвантажен­ня, конкретні вимоги щодо тари, упаковки та маркування, питання майнової відповідальності, порядок участі підприємства у переговорах про укладення контракту з іноземною фірмою, обов'язково розмір комісійної винагороди і т.д.

Якщо при прямому виході на зовнішній ринок весь бухгалтерсь­кий облік ведеться підприємством і відображається на його балансі, то під час здійснення експортних операцій через посередника за договором поставки облік руху товару та розрахунків з інофірмою проводиться посередником і відображається на його балансі, а підпри­ємство відображає у своєму обліку тільки відвантаження експорт­ного товару та внутрішні розрахунки з посередником.

Розглянемо такий приклад: фабрика дитячих іграшок «Буратіно» уклала договір поставки зі спеціалізованою зовнішньоторговою фір­мою «Олена» про продаж на зовнішньому ринку дитячих іграшок. Фірма «Олена» підшукала покупця на зовнішньому ринку - польську фірму «Вісла» й оформила з нею контракт на поставку іграшок на 10 000 дол. США чи 20 000 грн. Комісійна винагорода фірмі «Олена» склала 5% від валютної контрактної вартості товару. У договорі між фабрикою «Буратіно» та фірмою «Олена» вказано, що вся валют­на виручка надходить на валютний рахунок посередника, який здій­снює остаточний розрахунок з фабрикою.

278 Ро_зділ 15

У листопаді на склад фабрики «Буратіно» надійшла експортна партія іграшок, її виробнича вартість - 12 000 грн.

За контрактом і договором фабрика у цьому ж місяці відванта­жила експортну партію іграшок на адресу польської фірми «Вісла», оплативши залізниці транспортні витрати на суму 100 грн. Одночас­но був виписаний рахунок на контрактну собівартість відвантажено­го товару і переданий фірмі «Олена». Таким чином, функція контро­лю за рухом товару та розрахунками перейшла до посередника.

У грудні в уповноважений банк на адресу фірми «Олена» на валютний рахунок надійшла валютна виручка 10 000 дол. США чи 20 000 грн. (курс валюти по відношенню до гривні протягом цього часу не змінювався). Фірма «Олена» здійснила остаточний розраху­нок із фабрикою.

Схема бухгалтерських записів у посередника така:

1. Отримавши рахунок у постачальника фабрики «Буратіно» за відвантажену на експорт продукцію, посередник акцептував його в сумі контрактної вартості 10 000 дол. США чи 20 000 грн.

чи 20 000 грн.

10 000 дол. США чи 20 000 грн.

Дт 4512 «Товари експортні за прямими 10 000 дол. США поставками»

Кт 6011 «Розрахунки з вітчизняними постачальниками за акцептованими рахунками

2. Експортний товар прибув на прикордонний пункт і відправле­ ний на адресу фірми «Вісла». Після відвантаження товару з прикор­ донного пункту фірма «Олена» отримала транспортні та товаросупро- воджувальні документи, на підставі яких виписала в інвалюті раху­ нок фірмі «Вісла».

Дт 6211

10000дол. США чи 20 000 грн.

10 000 дол. США чи 20 000 грн.

«Розрахунок з іноземними покупцями за інкасо»

Кт4611

«Реалізація експортних товарів і послуг»

3. Одночасно експортний товар знімається з обліку і списується на собівартість реалізації.

Дт4611 -20000грн. Кт4512 -20000грн.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]