Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Upravlinnya_ZED_KREDISOV.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
3.56 Mб
Скачать

1. Типові контракти

Нині на світовому ринку діють, за деякими підрахунками, понад 10 мільйонів типових контрактів. Загалом складання контракту досить нелегка справа, що вимагає значних затрат, зусиль І часу з боку контрагентів. Тому бажання якось уніфікувати, стандартизувати контракти, зробити їх типовими назріло уже давно. Ще наприкінці минулого століття у Великобританії вперше з'явилися типові конт­ракти окремими з яких ми користуємось і досі. Ці контракти склада­ються з низки статей, більшість котрих уніфіковані, тобто ніби заздалегідь узгоджені, а додаткового уточнення потребують тільки кілька найважливіших статей. Статей, які потрібно обов язково узго­дити, мінімум чотири - найменування товару, кількість, термін постав­ки, ціна. Звичайно типові контракти на світовому ринку виступають

у трьох формах.

Найпоширенішою формою; є виклад статей контракту друкарсь­ким способом, причому там, де статті потребують додаткового узгод­ження, ставляться крапки або рисочки. І достатньо тільки сісти за стіл переговорів, обговорити ці статті, досягнути згоди І вставити це в текст, як контракт готовий до підписання.

Друга форма передбачає такий варіант: всі узгоджені статті, віддруковані друкарським способом, вміщуються на зворотньому боці контракту, а неузгоджені - на лицьовому. І, накінець, третя

210

Розділ 12

форма відносить усі узгоджені статті контракту до заздалегідь обго­ворених загальних умов поставок, тут залишається обговорити З— 4 неузгоджені статті. У міжнародній комерційній практиці відомі такі загальні умови поставок, як, наприклад, вироблені Асоціацією експортерів малоазіатського каучуку. У типовому контракті цієї Асоціації вже заздалегідь узгоджені всі статті, окрім 3-х основних. Те ж можна сказати про Асоціацію експортерів бразильської кави.

Сфера дії типових контрактів постійно розширюється. Складні­ше створити типові контракти на машини й обладнання, оскільки вони не підлягають стандартизації і рідко мають типові аналоги. Деякі контракти на машини й обладнання містять понад 100 статей, які типізувати набагато важче, ніж, скажімо, на марганцеву руду, у типовому контракті якої міститься лише 18 статей.

Типові контракти розробляють, в основному, великі експортери даного виду продукції. Для цього необхідно, щоб експортер контролю­вав велику частину світового ринку продукції. Так, наприклад, Росія розробила типові контракти щодо марганцю, нафти, зерна.

Створенням типових контрактів займаються також торгові па­лати, асоціації та федерації експортерів, біржі (зі своїх товарів).

Зрозуміло, що умови типових контрактів з часом змінюються. Адже умови контрактів - це спроби нав'язати волю великих експор­терів іншим контрагентам, а співвідношення сил на світовому ринку постійно змінюється, що спричиняє зміни в умовах і технології торгівлі. Наприклад, раніше не дозволялось перевозити зерно у танкерах, а сьогодні за умовами контрактів це можна робити, оскільки є засоби, що ліквідовують запахи нафтопродуктів.

Окрім того, юридичне формулювання окремих статей контрак­тів постійно уточнюється, щоб уникнути зайвих суперечок і неузгод­жень.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]