Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Upravlinnya_ZED_KREDISOV.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
3.56 Mб
Скачать

206 Розділ ijt

поставки товару. Інакше кажучи, продавець надає покупцю комерцій­ний (товарний) кредит, а оскільки кредит надається однією фірмою іншій, то такий кредит називається ще й фірмовим товарним креди­том.

За строками комерційні кредити поділяються на короткострокові (до 1 року), середньострокові (від 1 до 5 років) і довгострокові (від 5 до 10 і більше років). Середню- та довгострокові кредити звичайно надаються при поставках промислового обладнання, морських суден, літаків, будівництва промислових об'єктів і гарантуються урядовими органами та банками країни замовника.

Середньо-, довго-, а іноді й короткостроковий кредит веде за собою сплату покупцем відсотків за користування кредитом. У контракті обумовлюється вартість кредиту, виражена у процентах річних, пільговий період, протягом якого за кредитом не здійснюється погашення процентів, та інші умови. Межа кредиту, тобто максималь­ний розмір кредиту, що надається покупцеві одночасно, звичайно не повинен перевищувати 10% від капіталу покупця. Кредит виділяєть­ся не на усю суму контракту, а на 80-85%, решту покупець оплачує авансом. Під час надання комерційного кредиту виникає питання про гарантії платежів.

Комерційні документи. Конкретний комплект комерційних документів, необхідний для успішної реалізації зовнішньоторгової угоди, обумовлюється у кожному контракті в статтях «Умови плате­жу», «Умови поставки», «Страхування», «Відвантажувальні докумен­ти», «Упаковка та маркування».

Звичайно продавець оформлює комерційні документи, точно описуючи товари, їхню вартість до місця поставки, вид упаковки, загальну кількість та масу упаковок, а також засвідчує походження товарів і доставку їх перевізнику. Якщо за умовами контракту продавець зобов'язаний провести страхування, то він підтверджує це страховим полісом.

Комерційні документи продавця, необхідні для оформлення:

  • комерційний лист;

  • упаковочний аркуш;

  • сертифікат про походження товару;

  • транспортні документи;

  • страховий поліс;

  • проспекти товарів.

207

Контракт у зовнішньоекономічній діяльності

Звичайно продавець подає ці документи у свій банк для отри­мання оплати товарів. Однак процедура передачі документів банком продавця банкові покупця може спричинити затримку в митній чистці у місці призначення. Тому краще, щоб продавець відіслав ще один комплект комерційних документів поштою чи передав їх перевізникові, що супроводжує перевезення товарів.

Покупець, зі свого боку, повинен дотримуватися правил, прийня­тих у його країні, для одержання дозволу на імпорт до часу прибуття товарів.

Особливу увагу серед перелічених комерційних документів треба звернути на документацію зовнішньоторгових перевезень чи транспортні документи. У додатку до основних транспортних доку­ментів покупці та вантажоодержувачі можуть вимагати додаткові документи:

  • рахунки-фактури й упаковочні аркуші, необхідні для проходження вантажу через митницю і для перевірки отриманого вантажу;

  • квитанцію експедитора для заповнення рахунку-фактури постачаль­ ника товару та проведення оплати;

  • документи, які може вимагати митниця у країні призначення: легалізовані рахунки-фактури; консульські фактури; декларація про характер вантажу з обмеженнями, потрібна перевізникам до того, як вони приймуть даний вантаж для транспортування; ветеринарні сертифікати: посвідчення про перевірку виконання певних умов контракту.

Інколи можуть вимагатися додаткові підтверджуючі надписи та помітки на рахунках-фактурах чи відвантажувальних документах. Звичайно цими питаннями займаються безпосередньо експедитори.

КЛЮЧОВІ СЛОВА:

Контракт; обов'язкові, додаткові, індивідуальні умови контракту; місце виконання контракту; ціна товару; прямі та непрямі товари; види цін; знижки на ціни; чек; банківський переказ; гарантія банку; акредитив; інкасо.

КОНТРОЛЬНІ ПИТАННЯ:

  1. Що визначає зміст зовнішньоторгового договору?

  2. Яке значення у договорі купівлі-продажу має місце його виконання?

  3. Які умови визначають найбільш ефективний експорт товару?

4. Що таке світові ціни? Які ціни звичайно використовуються при встановленні ціни товару?

208

  1. Коли і які знижки на ціни застосовуються у міжнародній комерційній практиці?

  2. Опишіть види платежів і способи фінансових розрахунків у зовніш­ ньоторговій діяльності.

  3. Які комерційні документи потрібні для реалізації зовнішньоторгової угоди?

ЛІТЕРАТУРА:

Аверьянов В., Нагребельный В., Чернов Е., Алексеенко А. Юридическая памятка участнику внешнеэкономической деятельности в Украине. — М., 1992. Беклешов Д., Бердников А. Основы коммерческой деятельности на внешнем рын­ке. - М., 1990. - Вып.4: Структура и содержание внешнеторговых контрактов. Внешнеторговые документы: контракты, соглашения, транспортные документы, финансовая отчетность. - К., 1992.

Как заключать международные торговые контракты. - К., 1992. Комаров А. Ответственность в коммерционном обороте. - М., 1991. Контракты международной купли-продажи / Сост. А. Демченко. - К., 1991. Экспортно-импортные операции: контракты, формы расчетов. - К., 1992.

209

РОЗДІЛ 12

УПРАВЛІННЯ КОНТРАКТНОЮ ДІЯЛЬНІСТЮ ТА ПРАКТИКА ВЕДЕННЯ КОМЕРЦІЙНИХ ПЕРЕГОВОРІВ

Укладення та виконання контракту з іноземним контрагентом є підсумковим результатом будь-якої зовнішньоекономічної операції. Ця робота вимагає особливої кваліфікації, знання та досвіду в кож­ного фахівця, котрий працює у зовнішньоекономічній сфері. Іут насамперед треба зазначити, що велику допомогу у цьому відношенні надають типові контракти, вироблені світовою практикою.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]