Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Upravlinnya_ZED_KREDISOV.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
3.56 Mб
Скачать

306 Розділ 16

  1. Ордерний коносамент. У цьому разі передбачається, що вантажовідправник може передати свої права третій особі, індосуючи коносамент, тобто поставивши на звороті свій підпис і печатку. Такий коносамент застосовується, коли платіж відбувається проти пред'явлення документів банкові. Такий коносамент може бути індосований послідовно кількома особами.

  1. Прямий коносамент - тобто без перевалки.

  1. Наскрізний коносамент. Це означає, що на маршруті сліду­ вання можливі перевалки. Вони можуть бути у першому порту розвантаження чи перевантаження товару на інше судно, яке і доста­ вить вантаж у кінцевий пункт призначення, або в порту, з якого відбувається подальше відправлення вантажу сушею, або у пункті відправлення товару в порт, з якого здійснюватиметься повантажен- ня.' У наскрізному коносаменті ціна перевезення, перше і (чи) друге фрахтування оплачується перевізником вантажу і рахунок виставля­ ється на загальну суму. Однак перевалка завжди пов'язана з ризиком для власника товару і тому дуже доречно тут згадати про чистий коносамент. Цей термін означає, що вантаж був прийнятий перевіз­ ником без резервації, тобто у відмінному зовнішньому стані.

Щоб забрати вантаж із кінцевого пункту призначення, а також для індосування коносаменту потрібен тільки один оригінал коно­саменту. Якщо індосований один із оригіналів коносаменту, то решта оригіналів втрачають юридичну силу.

У тому разі, коли вантажоодержувач продає не всю партію товару за коносаментом, а тільки її частину, або коли партія товару продається одночасно кільком покупцям, він може розділити коно­самент на кілька частин і кожному покупцеві виписати частковий коносамент, чи делівері - ордер, за яким кожен клієнт може отрима­ти відповідну частку вантажу.

Контейнерні перевезення морем J Останнім часом у між­народній торгівлі для перевезень генеральних вантажів морем часто використовуються контейнери.)

Стандартний контейнер - це металевий ящик (зі сталі чи алюмінію) з подвійними дверцятами з одного кінця. У нього може бути вміщений вантаж загального призначення і тоді транспортова­ний. Більшість контейнерних перевезень проводиться у контейнерах двох типів:

1. Двадцятифутовий контейнер - місткістю ЗО куб. м. Макси­мальне завантаження - 18 тонн. Внутрішні розміри: довжина: —

Транспортне забезпечення зовнішньої торгівлі 307

5,89 м, ширина - 2,32 м, висота - 2,23 м (дверцята: ширина -2,30 м, висота - 2,14 м).

. 2. Сорокафутовий контейнер - місткістю 60 куб. м із макси­мальним завантаженням на ЗО тонн.|Внутрішні розміри: довжина: -12 м, ширина - 2,32 м, висота - 2^23 м (дверцята: ширина - 2,30 м, висота - 2, 23 м). Ці розміри можуть легко варіюватися залежно від виробника. Потрібно завжди вказувати точні параметри для великогабаритних і спеціальних предметів перевезення.

\ Надання послуг щодо здійснення контейнерних перевезень ви­магає спеціального оснащення та спеціального обладнання портів підйомними та відвантажувальними установками. На сьогодні для перевізника контейнерні перевезення економічні - вони значно скорочують час завантаження та розвантаження суден. Географія контейнерних перевезень суттєво розширюється./

Для вантажовідправника основна перевага полягає у зменшенні ризику втрат, крадіжки чи пошкодження вантажу завдяки безпечні­шій системі перевезень, а також у тому, що практично зводиться до куля ризик затримки у порту розвантаження для подальшого переве­зення сушеіо|Товари, що легко складуються, можуть доставлятися •;• простій упаковці, що дозволяє зекономити двічі: на нескладній упаковці та транспортних витратах, які залежать від маси вантажу і його габаритів. Під час заповнення контейнера вантажовідправник часто користується послугами транспортно-експедиторського агенст-ва, яке може сформувати «збірний контейнер», використовуючи його для повантаження кількох партій вантажів від різних вантажовід­правників.

'' Під час повного завантаження контейнера коносаменти випису­ються безпосередньо перевізниками вантажів. У разі, коли формуєть­ся т.зв, збірний контейнер, виписуються коносаменти на кожну індивідуальну партію й один звідний коносамент на весь контейнер, який видається вантажовідправнику, що приєднався останнім.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]