Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Upravlinnya_ZED_KREDISOV.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
3.56 Mб
Скачать

2. Форми міжнародного кредиту

Різноманітні форми міжнародного кредиту у загальних рисах можна класифікувати за кількома головними ознаками, які характери­зують окремі сторони кредитних відносин.

За джерелами розрізняють внутрішнє, іноземне та змішане кре­дитування і фінансування зовнішньої торгівлі. Вони тісно взаємопо­в'язані й обслуговують усі стадії руху товару від експортера до імпортера, у т.ч. за кордоном, а також використання товару імпорте­ром у процесі виробництва та споживання. Чим ближчий товар до реалізації, тим сприятливіші, як правило, для позичальника умови міжнародного кредиту.

За призначенням залежно від того, яка зовнішньоекономічна угода покривається за рахунок позикових засобів, виділяють:

  • комерційні кредити, безпосередньо пов'язані зі зовнішньою торгів­ лею та послугами;

  • фінансові кредити, що використовуються на будь-які інші цілі, у т.ч. прямі капіталовкладення, будівництво інвестиційних об'єктів, придбання цінних паперів, погашення зовнішньої заборгованості, валютну інтервенцію,

  • «проміжкові» кредити, призначені для обслуговування змішаних

форм вивозу капіталів, товарів і послуг, наприклад, у вигляді виконання підрядних робіт.

За видами кредити діляться на: товарні (в основному надаються експортерами своїм покупцям) і валютні (видаються банками у грошовій формі). Часто валютний кредит є однією з умов комерцій­ної угоди щодо поставки обладнання і використовується для кредиту­вання місцевих затрат на будівництво об'єкта на базі імпортного обладнання.

За валютою позики розрізняють міжнародні кредити, що нада­ються у валюті країни-позичальника чи країни-кредитора, у валюті третьої країни, а також у міжнародній обліковій валютній одиниці, що грунтується на валютному «кошику» (СДР, ЕКЮ і т.д.).

За термінами міжнародні кредити поділяються на:

  • короткострокові - до 1 року, іноді до 18 місяців (надкороткостро- кові - до 3 місяців, тижневі, одноденні);

  • середньострокові - від 1 року до 5 років;

  • довгострокові - понад 5 років.

У багатьох країнах середньостроковими вважаються кредити до 7 років, а довгостроковими - понад 7 років. Короткостроковий кредит звичайно забезпечується оборотним капіталом підприємців і використовується у зовнішній торгівлі, в міжнародному платіжному обороті, обслуговуючи неторгові, страхові та спекулятивні угоди. Довгостроковий міжнародний кредит призначений звичайно для інвестицій в основні засоби виробництва, обслуговує до 8Г'% екс­порту машин і комплексного обладнання, нові форми міжнародних економічних відносин (великомасштабні проекти, науково дослідні роботи, впровадження нової техніки). Якщо короткостроковий кредит, пролонгується (продовжується), то вік стає середньо-, а інколи і довгостроковим. У процесі трансформації короткострокових креди­тів у середньо- та довгострокові активно бере участь держава, висту­паючи як гарант.

З погляду забезпечення кредити можуть бути бланкові тг забезпечені.

Забезпеченням звичайно служать товари, товаророзлорядчі та інші комерційні документи, цінні папери, векселі, нерухомість і цін ності. Застава товару для отримання кредиту здійснюється у трьо?: формах: тверда застава (певна товарна маса віддається у застану на користь банку); застава товару в обороті (враховується залишок

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]