Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Upravlinnya_ZED_KREDISOV.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
3.56 Mб
Скачать

1. Перші теорії зовнішньої торгівлі й управління зовнішньоекономічною діяльністю

До числа основоположників теорії зовнішньоекономічної ді­яльності, що є базою для концепцій управління, належать економісти класичного напрямку та їх послідовники.

Погляди цих економістів, хоч і будувались на сучасній їм реаль­ності, і нині мають теоретичну цінність, утворюючи ядро сучасних концепцій росту та розвитку зовнішньоекономічної діяльності.

Розробка основ теорії міжнародної торгівлі. Абсолют­ні переваги. Основною теоретичною проблемою у даній сфері було питання про те, чи існує якийсь грунт для виникнення особливої теорії міжнародної торгівлі. Економісти класичного напрямку від­стоювали особливу теорію міжнародної торгівлі (на відміну від теорії торгівлі внутрішньої) з огляду на меншу мобільність ресурсів між націями. Адам Сміт вважав, що «зі всіх видів вантажу найгірше транспортуються люди», а капітал і праця лише інколи перетинають національні кордони.

Оскільки зарплата і прибуток не вирівнюються при цьому пере­міщенням праці і капіталу, то міжнародна торгівля відбувається на основі витрат виробництва.

Викладена у роботі «Дослідження про природу і причини ба­гатства народів» (1776 р.) економічна система А.Сміта грунтувалась на тому, що нижчі витрати виробництва товару одної нації порівняно з витратами виробництва того ж товару іншої нації означають її абсолютні переваги. Отже, якщо одна нація має абсолютні переваги у виробництві певного товару, а інша — іншого, то кожна може спеціалізуватися на виробництві та торгівлі того товару, витрати виробництва якого найменші.

Відстоюючи особливу теорію міжнародної торгівлі, Д.Рікардо, як і А.Сміт, основою цієї теорії вважав відносну нездатність капіталу до переміщення між країнами. За Д.Рікардо, вигідність міжнародної спеціалізації і торгівлі також не викликає сумніву, коли країни мають абсолютні переваги. Та чи буде вигідною торгівля для країни, витрати виробництва всіх товарів якої нижчі, ніж в іншій країні?

Відповідь на це питання дає теорія порівняльних переваг.

Теорії управління зовнішньоекономічною діяльністю __ 17

Порівняльні переваги. Найбільш повно і послідовно теорія порівняльних переваг розкрита у праці Д.Рікардо «Початки політич­ної економії й оподаткування» (1817 p.).

З погляду теорії можна припустити існування трьох видів спів­відношень витрат виробництва однотипних товарів у різних країнах: рівні, абсолютні та порівняльні. Відповідно, можна виділити і три типи переваг. Підхід Д.Рікардо грунтується на тому, що сукно та вино виробляються лише за рахунок чинника праці у двох порівнюва­них ним країнах - Англії та Португалії. З цього випливає, що відносні ціни є просто зворотніми величинами затрат праці на одиницю продукту. Відомий приклад, наведений у таблиці, дає уявлення про співвідношення між трьома видами таких витрат.

Таблиця

Трудозатрати на виробництво одиниці виміру сукна і вина, у люд. -год.

Країна

Рівне співвідношення витрат на виробництво двох товарів між двома країнами (І)

Співвідношення витрат, при якому одна з країн має абсолютну перевагу у виробництві одного з товарів (II)

Співвідношення витрат, при якому одна з країн має відносну перевагу у виробництві одного з товарів (НО

В-во сукна

В-во вина

Вв/Вс

В-во сукна

В-во вина

Вв/Вс

В-во сукна

В-во вина

Вв/Вс

Англія

100

88

0,88

100

60

0,6

100

120

1,2

Порту­галія

90

80

0,88

90

80

0,88

90

80

0,88

У першому випадку, на думку А.Сміта, коли співвідношення витрат в обох країнах рівні, зовнішня торгівля виникнути не може (хоч Португалія і здатна виробляти обидва товари дешевше), позаяк для торгівлі просто нема стимулу.

У другому випадку торгівля може відбуватись, оскільки кожна країна має абсолютну перевагу у витратах виробництва одного то­вару (Англія - вина, Португалія - сукна).

У третьому випадку Португалія має порівняльну перевагу щодо вина, бо різниця у витратах на вино відносно вищі, ніж на сукно. Португалії вигідно відправляти вино в Англію, де його одиниця відповідає 1,2 одиниці сукна, і займатися цим доти, допоки 1 одиниця вина може продаватися в Англії більш ніж за 0,88 одиниці сукна. Отже, доктрина порівняльних витрат встановлює верхню та нижню межі, в яких обмін між країнами може бути взаємовигідним.

Розділ 1

За Д.Рікардо, Англія виробляє сукно за 100 люд.-гол. і отримує 1 одиницю вина, виробництво якого всередині країни коштувало би їй 120 люд.-год., а Португалія отримує сукно за 80 люд.-год., виробництво котрого у країні обійшлося б їй у 90 люд.-год.

«Вигоди торгівлі» у прикладі з порівняльними перевагами прояв­ляються і в загальній економії на витратах на одиницю продукції: до вступу у торгівлю Англії та Португалії потрібно 390 робочих годин для виробництва кожної одиниці тканини й одної одиниці вина: після обміну ці чотири одиниці потребують тільки 360 робочих годин. Завданням Д.Рікардо було довести, що передумови міжнарод­ної торгівлі цілком відмінні від передумов внутрішньої торгівлі. Якщо б Англія та Португалія були двома регіонами однієї країни, то весь капітал і праця перемістилися б у Португалію й обидва товари вироблялись би там. У межах однієї держави торгівля між двома регіонами потребує абсолютних переваг, тоді як порівняльна перева­га - необхідна передумова для міжнародної торгівлі.

Приклад Д.Рікардо характерний для капіталістичного господар­ства. Абсолютна перевага Португалії перед Англією у виробництві вина є важливим чинником того, що спеціалізація у випуску цього товару принесе Португалії економію у затратах на працю. Але у питанні про спеціалізацію Англії у виробництві сукна справа вигля­дає інакше. Тут йдеться вже про порівняльну перевагу. Така спеціалі­зація буде вигідна навіть тоді, коли експортований Португалією товар вироблятиметься там з меншими затратами праці, ніж в Англії. Хоч Португалія могла б виготовити сукно силами 90 чоловік, однак їй вигідніше вивозити його туди, де на виробництво цієї ж тканини потрібна праця 100 чоловік. Тому Португалія буде інвестувати у виробництво вина, за яке вона отримає більше сукна з Англії, ніж виробила б сама, якщо б перемістила частину свого капіталу з вино­робства у виробництво сукна. Визначаючи фактори цього процесу, Д.Рікардо робить висновок: «Таким чином, виявляється, що країна, яка має значні переваги щодо машин і майстерності і тому виготов­ляє товари з допомогою значно менших затрат праці, ніж її сусіди, може ввозити в обмін на такі товари частину хліба, необхідного для її споживання, навіть у тому разі, коли її земля родючіша і ви­рощування хліба потребує в ній менше праці, ніж в країні, звідки він ввозиться».

У той же період думка про вигідність виробничої спеціалізації на основі використання порівняльних переваг була розвинута іншим

Теорії управління зовнішньоекономічною діяльністю

англійським економістом Робертом Торренсом у роботі «Нарис про зовнішню торгівлю зерном», виданій за два роки до праці Д.Рі­кардо. Це дало підстави західним історикам економічної думки розійтися в оцінці того, хто є засновником теорії порівняльних переваг. Однак і ті з них, хто віддає пріоритет Р.Торренсу, вважають, що Д.Рікардо пішов далі, розвинувши його ідею до рівня теорії.

До представників «класичної школи» належить і Джон Стюарт Мілль. У його книзі «Про закони обміну між країнами» (1844 р.) був викладений «закон міжнародної вартості». Сучасний американ­ський економіст Джон Чіпмен вважав цей закон «одним з найбіль­ших досягнень людського інтелекту». Той факт, що робота отримала визнання лише через століття, Дж.Чіпмен пояснив тим, що «цей закон був надто великим відкриттям для свого часу».

Якщо викладена у працях Рікардо-Торренса теорія порівняль­них переваг тільки визначила принципи міжнародного розподілу праці, то сформульована Міллем ідея «конкуруючої рівноваги» теоре­тично обгрунтувала положення Рікардо—Торренса і розкрила його механізм. У своїх роздумах і доведеннях Мілль не застосовував математичних символів. Проте сучасні економетристи вважають, що хід його роздумів і доведень настільки логічний, що лише володію­чи сучасним математичним апаратом, можна достойно оцінити його внесок в економічну науку.

Розкриті Міллем закони міжнародної конкуренції зводяться в основному до двох найважливіших положень. Перше: природне прагнення до міжнародної виробничої спеціалізації веде до встанов­лення рівноваги у вигодах, які дає ця спеціалізація. Друге: умови повної чи часткової спеціалізації визначаються нерівністю у доходах, отримуваних від виробництва. Можливості ж повної виробничої спеціалізації залежать від еластичності заміни у споживанні, котра існує між товарами, що виробляються, і тенденцією до відносного вирівнювання абсолютних вигод держав, які беруть участь у міжна­родному обміні.

Природний розподіл грошового металу. Розвиваючи теорію порівняльних переваг, Д.Рікардо зробив низку суттєвих ви­сновків щодо взаємозалежності рівнів заробітної плати і цін у різних країнах, заклавши основу теорії цін у сфері міжнародної торгівлі. Важливим відкриттям став висновок про те, що «якщо Португалія має абсолютну перевагу у вині та сукні, то зовнішня торгівля з Англією можлива лише тоді коли номінальні ставки

Розділ І

заробітноі плати н Португалії будуть вищі, ніж в Англії. Якщо почасова ставка заробітної плати у золоті одна і та ж, то Португалія не імпортуватиме сукно, оскільки кожний португальський споживач зможе дешевше придбати сукно у вітчизняних виробників. Англії ж для сплати за імпорт вина доведеться відправляти золото у Порту­галію доти, поки погодинна заробітна плата у золоті в Португалії не ;-;росте настільки, щоб зробити для португальських споживачів вигідним імпорт англійського сукна».

Країна з нижчими витратами має вищу погодинну заробітну плату у золотому виразі і, отже, вищі грошові ціни на подібні товари. Таким чином, «природний розподіл грошового металу», запропонова­ний як закон Д.Юмом, не тільки балансує експорт та імпорт кожної краіни, але й встановлює у цих країнах такі відносні рівні цін, які спонукають їх виробляти товари з порівняльною перевагою. У результаті було зроблено такий висновок: відносні рівні цін між країнами визначаються відмінностями «витрат на придбання золота». Тобто чим вища ефективність праці в експортних галузях країни, що не володіє золотими копальнями, і чим менші витрати перевезен­ня золота, тим нижчі будуть витрати на придбання плати і цін відносно країн, котрі експортують золото у злитках.

Цей висновок має важливе практичне значення: високий рівень заробітної плати у країні може бути результатом вищої ефективності, причому у такому разі це не заважає цій країні конкурувати із зарубіжними виробниками. Таким чином, загальне відставання окре­мої країни у продуктивності відносно інших країн світу не обов'язко­во перешкоджає її участі у міжнародній торгівлі. Завжди існує обмінне співвідношення, яке дозволить їй експортувати ті товари, щодо яких її порівняльне відставання мінімальне. 2. СУЧАСНІ КОНЦЕПЦІЇ ЗОВНІШНЬОЕКОНОМІЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ В основі сучасної теорії управління лежать дві головні течії економічної науки: кейнсіанство та класичний підхід або неокейн-сіанство та монетаризм (неокласичний підхід). Саме цих два теоре­тичних напрямки створили і визначають сьогоднішній вигляд меха­нізмів, інструментів і критеріїв оцінки управління зовнішньоеконо­мічною діяльністю у практиці діяльності урядів держав із ринковою економікою і міжнародних економічних та фінансових інституцій. Уся система управління зовнішньоекономічною діяльністю й економікою загалом, починаючи з термінології статистичних показ-

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]