Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Upravlinnya_ZED_KREDISOV.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
3.56 Mб
Скачать

149 Розділ 8

Сьогодні набагато вдосконалена техніка біржових операцій. Замість дощок, де позначення наносяться крейдою, діють телеекрани. Функціонують комп'ютери. Міжнародна розрахункова палата обслу­говує більшість бірж. Деякі біржі вже не мають біржового кільця, і зв'язок брокерів відбувається через ЕОМ і телеекрани.

Ф'ючерські угоди. Ф'ючерська біржа - це ринок фіктивного товарного капіталу. Тут покупця та продавця цікавить не сам товар, а можливість отримати різницю в його вартості через певний термін. Економічними передумовами торгівлі на строк є сезонність виробни­цтва, неоднаковість періоду виробництва й обороту, нестабільність виробництва, низька еластичність попиту і т.д.

Ф'ючерську угоду іноді називають «ринком .цін»; контракти тут зберігають права лише на ціни, а термін і якість не залежать від них.

Звичайно при укладенні ф'ючерського контракту продавець розраховує, що ціни на товар у майбутньому знизяться, а покупець, навпаки, - що підвищаться.

Біржові гравці, що грають на зниження, називаються «ведмеді» (bears), а на підвищення - «бики» (bulls). Контракт, куплений у розрахунку на наступне зниження, йменується «короткий» (short), a на підвищення - «довгий» (long).

Кожний ф'ючерський контракт має чітко зафіксовану кількість товару.

Ф'ючерські угоди укладаються на певну кількість контрактів, а не на кількість товару. В контракті вказується тільки ціна і термін поставки. Виграє той покупець чи продавець, який правильно вгадує реальну ціну товару (контракт на продаж чи купівлю якого вже підписаний) через певний строк.

Приклад.

Продавець А продає строкові контракти на певний товар за ціною 1 000 дол. за контракт. Термін контракту - 3 місяці. Продавець розраховує, що ціни будуть знижуватися. Якщо через три місяці ціни на товар знизяться до 950 дол., то продавець матиме змогу купити реальний товар за ціною 950 дол. за контракт і поставити його покупцю за попередньою ціною 1 000 дол.

Оскільки ні покупець, ні продавець не мають на увазі реальний товар, то їх*відносини регулюються шляхом виплати різниці. Цю різницю у будь-який момент може виплатити ліквідаційна каса.

Організація діяльності міжнародних товарних ринків

Хеджування - ще один досить поширений метод укладення угод на біржі. Ця операція полягає у тому, що фірма укладає на біржі реального товару строкову угоду на купівлю чи продаж певного товару. І негайно проводить страхування цієї угоди на ф'ючерській біржі на той же термін і ту ж кількість товару на продаж чи купівлю. Ця операція ніякого прибутку не дає, навпаки, фірма зазнає невеликих втрат у вигляді брокерської винагороди. На Лондонській біржі металів шляхом хеджування здійснюється 50-60% обороту капіталу, ф'ючерських угод - 25-40%.

Економічний аспект. Він проявляється у тому, що біржа - це крупнооптовий товарий ринок і водночас тонкий інстру­мент реального ринкового ціноутворення. Концентрація та централі­зація величезних товарних мас на готівкових біржах і фінансових ресурсів ^як з реальним товарним покриттям, так і без нього на строкових біржах дозволяють сформувати економічно обгрунтовану, у т.ч. і прогнозовану ціну, ув'язати рух товарних і грошових потоків, з'єднати виробництво та споживання, полегшити планування госпо­дарської діяльності численних контрагентів угод.

Якоюсь мірою товарна біржа виконує.функції колишніх трьох відомих у нашій країні органів - Держпостачу, Держкомцін і Держ-плану одночасно. Відмінність у тому, що, по-перше, ціни на біржі є реальними, а не аналітично-розрахунковими (хай навіть і з допомо­гою найкомпетентніших спеціалістів). На біржі таких знавців не менше, але головне те, що вони «виплавляють» ціну у конкурентній боротьбі в біржовому кільці, а не затишних кабінетах. По-друге, і це ще важливіше, кількість бірж у будь-якій країні є достатньою великою, тоді як згадані відомства - дійсно монополісти.

В умовах переходу до ринкової економіки та поступового змен­шення частки держзамовлення поява у нашій країні сотень бірж є першим симптомом початку процесу демонополізації. Він дозволить поступово налагодити механізм регулювання попиту та пропозиції, який зміг би дійсно зацікавити виробника та споживача. Найперша умова для цього - знаходження економічно обгрунтованої ціни.

Тепер, коли вже коротко охарактеризовані усі три аспекти діяль­ності товарної біржі, можна з врахуванням зазначених особливостей запропонувати лаконічніше (ніж наведене на початку) визначення цього поняття.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]