Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
мун право.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
1.81 Mб
Скачать

§ 5. Муніципально-правові відносини

Наслідком дії муніципально-правових норм, їх впливу на сус­пільні відносини є муніципально-правові відносини, які виникають в результаті реалізації відповідних правових норм. В найбільш загаль­ному вигляді муніципально-правові відносини можна визначити як врегульовані нормами муніципального права і гарантовані державою суспільні відносини в галузі місцевого самоврядування, учасники яких є носіями юридичних прав і обов'язків.

їх змістом є організація і здійснення місцевої публічної влади в межах прав і обов'язків суб'єктів цих відносин в передбачених Консти­туцією, законами та іншими нормативно-правовими актами формах.

Муніципально-правові відносини мають переважно спільні риси з іншими правовідносинами і насамперед з конституційно-правовими, адміністративно-правовими, фінаисово-правовими, оскільки муніци­пальне право є комплексною галуззю публічного та інститутом кон­ституційного права.

-32-

Разом з тим, муніципально-правові відносини мають ряд особливос­тей, зокрема щодо територіальної сфери цих відносин, щодо їх суб'єктів і об'єктів, більшість з яких не характерне для інших правовідносин, а та­кож щодо прав і обов'язків суб'єктів цих відносин та їх форм.

Зокрема, муніципально-правові відносини є відносинами влади (публічної політичної влади), як і відносини щодо організації та ді­яльності органів державної влади (законодавчої, виконавчої, судо­вої), але суб'єкти цих відносин, насамперед територіальні громади (сіл, селищ, міст), мають природні права, визнані державою, на від­міну від органів державної влади, які мають повноваження, надані їм народом і державою. Муніципально-правові відносини мають локаль­ний (місцевий) характер. Відповідно права і обов'язки суб'єктів цих відносин обмежуються, як правило, відповідними адміністративно-територіальними одиницями.

Муніципально-правові відносини як відносини з приводу орга­ нізації та здійснення публічної влади, тобто як владні, мають пере­ важно імперативний характер. Але муніципальне право як комплек- са галузь права регулює й значне коло відносин, які грунтуються на рівності сторін, суб'єктів цих відносин, зокрема, цивільних, сімейних, трудових та інших. Відповідні правовідносини складають органічну частину муніципально-правових відносин. ~"Д

Основними елементами муніципально-правових відносин, як і ін- \ ших правовідносин, є насамперед суб'єкти, об'єкти, суб'єктивні права \ і обов'язки суб'єктів цих відносин.

Суб'єктами муніципально-правових відносин є учасниками цих відносин, які мають відповідні суб'єктивні права і виконують відповідні юридичні обов'язки в межах і порядку, передбачених муніципально-правовими нормами.

Основними суб'єктами муніципально-правових відносин є: україн­ський народ, Українська держава; органи державної влади; політичні партії і громадські організації, їх об'єднання та осередки; громадяни України; територіальні громади, жителі відповідних адміністративно-територіальних одиниць; представницькі органи місцевого само­врядування (місцеві ради), виконавчі органи місцевих рад; сільські, селищні, міські голови, органи самоорганізації населення, депутати місцевих рад, посадові особи місцевого самоврядування, підприєм­ства, установи, організації; асоціації та інші об'єднання органів місце­вого самоврядування; юридичні особи.

3. Зам. 15.

-33-

М уніципальне право України

Розділ І. Муніципальне право як галузь права України

О сновними об'єктами муніципально-правових відносин є: влада народу; державна влада; права, свободи й обов'язки людини та грома­дянина; влада територіальних громад; питання місцевого значення; функції (напрями і види діяльності) сз'б'єктів місцевого самовряду­вання; об'єкти комунальної власності; місцеві бюджети, доходи місце­вих бюджетів, місцеві податки і збори, місцеві позики; природні бла­га, природні об'єкти, природні ресурси, об'єкти природно-заповідного фонду, земля; духовні блага (освіта, наука, культура, інформація, пам'ятки історії, культури, архітектури, містобудування); соціальні блага (об'єкти житлово-комунального господарства, побутового, тор­говельного обслуговування, громадського харчування, транспорту і зв'язку, охорони здоров'я, фізкультури і спорту тощо); програми еко­номічного та соціально-культурного розвитку сіл, селищ, міст та ці­льові програми з інших питань самоврядування; плани підприємств і організацій; адміністративно-територіальний устрій тощо.

Складовою частиною об'єктів муніципально-правових відносин є статус, компетенція, повноваження, суб'єктивні права і юридичні обов'язки суб'єктів муніципально-правових відносин, їх гарантії і відповідальність. Зокрема, чинною Конституцією і Законом України "Про місцеве самоврядування в Україні" визначається статус терито­ріальних громад, місцевих рад як представницьких органів місцево­го самоврядування, виконавчих органів рад, сільського, селищного, міського голови, органів самоорганізації населення.

Відповідно до Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні", слід розрізняти, зокрема, повноваження сільських, селищ­них і міських рад (загальну і виконавчу компетенцію); повноваження виконавчих органів сільських, селищних і міських рад — власні (са­моврядні) і делеговані; повноваження сільського, селищного і місь­кого голови; повноваження районних і обласних рад. Серед повно­важень обласних і районних рад розрізняють повноваження, які вони здійснюють безпосередньо на своїх пленарних засіданнях, і повнова­ження, які вони делегують місцевим державним адміністраціям.

За змістом повноважень, зокрема, виконавчих органів сільських, селищних, міських рад, Закон про місцеве самоврядування в Україні розрізняє повноваження у сфері соціально-економічного розвитку, і планування та обліку; у галузі бюджету, фінансів і цін; щодо управ­ління комунальною власністю; у галузі житлово-комунального гос­подарства, побутового, торговельного обслуговування, громадського

-34-

харчування, транспорту і зв'язку; у галузі будівництва; у сфері освіти, охорони здоров'я, культури, фізкультури і спорту; у сфері регулюван­ня земельних відносин та охорони навколишнього природного серед­овища; у сфері соціального захисту населення; у галузі зовнішньое­кономічної діяльності, в галузі оборонної роботи, щодо вирішення питань адміністративно-територіального устрою; щодо забезпечення законності, правопорядку, охорони прав, свобод і законних інтересів громадян, відзначення державними нагородами, відзнаками Прези­дента України.

Муніципально-правові відносини є багатогранними за своїм змістом і формами, умовами функціонування та розвитку, іншими ознаками.

Відповідно їх можна класифікувати за інститутами і норма-! ми муніципального права, за суб'єктами і об'єктами муніципально-' правових відносин, повноваженнями (правами і обов'язками), про­ стором і часом, організаційними і правовими формами тощо. ^_

Пріоритетними видом муніципально-правових відносин є від-

піні безпосереднього народовладдя, основними формами яких є

І її іі> ні референдуми, вибори, ініціативи тощо.

1 ту Частину мупіцшіа./іміо-правових відносин складає, ді-

я' і ь Преді і.іпііпп.і,кп.\ органів місцевого самоврядування — сіль­ ських, і ■ •' 11111 ■. ■ ■ 11 ч. міі ьких, райо їх і обласних рад, виконавчих орга­ нні і ІЛЬСЬКИХ, се./ (НИХ, міських рад та сільських, селищних міських

ГОЛІВ

Мупіципально-правові відносини можуть поділятися також за споїм змістом на матеріальні і процесуальні, за формою — на орга­нізаційні і правові, за часом — на короткотермінові і довготермінові, за простором — на місцеві і регіональні, за правовою природою — на правомірні і протиправні правовідносини.

і Іідставами для виникнення, зміни та припинення муніципально-пранових відносин, як і інших правовідносин, є юридичні факти, які поділяються на дії та події.

Оскільки муніципально-правові відносини є насамперед публічни-м п, владними відносинами, які ґрунтуються на природному праві жите-лів сіл, селищ, міст самостійно вирішувати питання місцевого значення, ТО основними юридичними фактами, які зумовлюють виникнення, змі­ну та припинення муніципально-правових відносин, є дії, зокрема при­йняття актів суб'єктами системи місцевого самоврядування.

-35-

Розділ І. Муніципальне право як галузь права України

М уніципальне право України

КОНТРОЛЬНІ ЗАПИТАННЯ ДЛЯ САМОПЕРЕВІРКИ

  1. Дайте визначення поняття муніципального права України як галузі права. Наведіть аргументи, які доводять можливість та доцільність виділення муніципального права України в само­стійну галузь національного права.

  2. Проаналізуйте історичні періоди становлення муніципально­го права України. У чому полягає їх взаємозв'язок та відмін-ніст?

  3. Порівняйте закони про місцеве самоврядування 1990, 1992 і 1997 років, а також законодавство про місцеві ради народних депутатів 80-х років XX ст. з точки зору становлення і розви­тку предмета муніципального права.

  4. Які джерела муніципального права України як галузі права Ви знаєте? Визначте систему джерел муніципального.

  5. Визначте та проаналізуйте конституційно-правову регламен­тацію місцевого самоврядування в Україні?

  6. Яка законодавча база місцевого самоврядування і муніци­пального права існує в Україні? Визначте її ефективність та роль у розвитку муніципального права.

  7. Що розуміється під локальною иормотворчістю у муніци­пальному праві України? Яке місце в системі джерел му­ніципального права України займає статут територіальної громади?

  8. Визначте роль та значення міжнародних договорів у станов­ленні та розвитку муніципального права України.

  9. Яку роль у становленні муніципального права відіграють нормативно-правові договори?

  1. Визначте роль актів безпосереднього народовладдя, норматив­но-правових актів Верховної Ради і Ради Міністрів Автоном­ної Республіки Крим в системі джерел муніципального права України.

  2. Як Ви розумієте інституціину систему муніципального права України?

  3. Дайте визначення муніципально-правових норм та охарак­теризуйте їх. У чому полягають особливості норм муніци­пального права України? Порівняйте муніципально-правові

-36-

норми з нормами інших галузей права: конституційного, ад­міністративного, екологічного. 13. Дайте визначення поняття муніципально-правових відно­син. Охарактеризуйте їх елементний склад. Наведіть приклад муніципально-правового відношення, визначте його елемен­ти (суб'єкти, об'єкт, зміст).

-37

Розділ II. Муніципальне право як наука про місцеве самоврядування

Р ОЗДІЛ II. МУНІЦИПАЛЬНЕ ПРАВО ЯК НАУКА ПРО МІСЦЕВЕ САМОВРЯДУВАННЯ