Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
мун право.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
1.81 Mб
Скачать

Контрольні запитання для самоперевірки

  1. У чому полягає відмінність між такими напрямами в юридич­ній науці, як "Державне будівництво та самоврядування" та "Муніципальне право України"?

  2. Що являє собою муніципальне право як наука? Дайте визна­чення поняття "наука муніципального права" та "муніципаль­на наука", розгляньте їх співвідношення як частини і цілого.

  3. Назвіть основні джерела науки муніципального права. Як співвідносяться між собою джерела науки муніципально­го права та джерела муніципального права України як галузі права?

  4. Охарактеризуйте основні методи сучасної науки муніципаль­ного права.

  5. Яку роль відіграє наука муніципального права в процесі ста­новлення місцевого самоврядування в Україні?

Див.: Про державно-правовий експеримент розвитку місцевого самоврядування в місті Ірпені, селищах Буча, Ворзель, Гостомель, Коцюбинське Київської області: Закон України від 5 квітня 2001 р. // Відомості Верховної Ради України. — 2001. — №29.-'Ст. 188.

Журавський В.С., Серьогін В.О., Ярмиш О.Н. Державне будівництво та місцеве само­врядування в Україні: Підручник. — К., 2003. — С. 14.

81 Автономов А.С. Методологические аспекти иселедования системьі категорий конституційного права // Теоретические проблеми российского конституциона-лизма/ Подред. Т.Я. Хабриевой. - М., 2000. - С. 15-23.

-83-

Розділ III. Муніципальне право як навчальна дисципліна

РОЗДІЛ III.

МУНІЦИПАЛЬНЕ ПРАВО

ЯК НАВЧАЛЬНА ДИСЦИПЛІНА

§ 1. Поняття, предмет і завдання навчальної дисципліни муніципального права

Муніципальне право як навчальна дисципліна є системою знань, : одержаних наукою муніципального права та вироблених практикою | становлення, організації, функціонування місцевого самоврядування, і яка викладається у відповідних юридичних закладах освіти. Як на­вчальна дисципліна муніципальне право є сукупністю знань із галузі науки муніципального права, які за допомогою різних методичних прийомів доводяться до тих, хто навчається. Основний адресат цих знань — студентська аудиторія. Якщо наука муніципального права охоплює всю сукупність муніципально-правових знань, то навчальна дисципліна містить лише ту частину, яка є необхідною для підготов­ки спеціалістів в галузі муніципального права та муніципального ме­неджменту. При цьому, природно, наукоємні, наукознавчі питання, методологічні проблеми науки муніципального права в навчальній дисципліні представлені, як правило, доволі стисло.

Сьогодні навчальна дисципліна муніципального права виділи­лася в особливий напрям вітчизняного право- та державознавства та є складовою частиною української юридичної освіти. Як навчальна дисципліна муніципальне право має більш вузький зміст, аніж наука, оскільки вивчається в рамках програм, тематичних та учбових планів навчального курсу, який до того ж визначається тим чи іншим на­вчальним закладом самостійно. Водночас, новий предмет в системі

юридичної освіти не підміняє інші навчальні дисципліни, а впливає та стимулює розвиток різних сфер вітчизняного правознавства та сприяє досягненню якісно нового рівня юридичної освіти в країні.

Ця навчальна дисципліна хоча й вивчається у багатьох юридичних навчальних закладах України, але ще не знайшла свого всебічного ви­знання. Так, у 1 [адіональній юридичній академії ім. Ярослава Мудро­го та Київському університеті права НАН України досі викладається курс "Державне будівництво та самоврядування в Україні", на юри­дичному факультеті Київського національного університету культу­ри і мистецтв — курс "Організація управління та місцевого самовря-дування в Україні", тоді як в Академії муніципального управління, Одеській національній юридичній академії, на економіко-правовому факультеті Одеського національного університету ім. 1.1. Мечнікова, в Університеті економіки і права "КРОК" вже багато років виклада­ється дисципліна "Муніципальне право України", причому у пере­важній більшості цих закладів вже давно відмовилися від викладання таких явно архаїчних курсів, як "Державне будівництво та самовря­дування в Україні". Також курс муніципального права викладається у більшості профільних вузів Російської Федерації.

Процес становлення навчальної дисципліни "Муніципальне пра­во України" є вкрай суперечливим, що, безумовно, не йде на користь цьому курсу. Ситуація ускладнюється й тим, що не існує єдиної орі­єнтовної навчальної програми, за деяким винятком, про які йшлося раніше, немає вітчизняних підручників та якісних навчальних посіб­ників, у яких би комплексно висвітлювалися питання муніципально­го права.

Ця проблема зумовлена, насамперед, різними підходами до зміс­ту навчальної дисципліни, різними позиціями з питання значення інститутів муніципального права для будівництва демократичної, правової та соціальної держави. Також не завжди береться до уваги, що дана дисципліна базується на конституційному положенні про те, що органи місцевого самоврядування не входять до системи органів державної влади. Безумовно, тут має вплив той факт, що в навчаль­них програмах зі спеціальності "Правознавство" присутні стереотипи минулого.

Однак конституційна динаміка сьогодення зумовлює нові під­ходи до вивчення процесів, пов'язаних із визнанням, становленням, розвитком, організацією та функціонуванням муніципальної влади,

-84-

-85-

Муніципальне право України

Розділ III. Муніципальне право як навчальна дисципліна

а також реалізацією та захистом муніципальних прав особистості. Вважаємо, що не слід розширювати предмет дисципліни за раху­нок включення таких питань, як організація роботи Верховної Ради України, її комітетів, Президента та його адміністрації, діяльність Кабінету Міністрів, вивчення питань державного устрою тощо, як це практикується в рамках курсу "Державне будівництво та місцеве самоврядування". Такий підхід до трактування системи даного на­вчального курсу, який формується за аналогією з навчальною дисци­пліною "Радянське державне будівництво", що мало своїм предметом не лише всю систему рад як органів державної влади, а й вивчення інших питань, зокрема системи правоохоронних органів, з науково-методологічної точки зору навряд чи можна назвати продуктивним. Місцеве самоврядування являє собою особливий вид публічної вла­ди, який не належить до державної влади, г— На наш погляд, предметом муніципального права як навчаль­ної дисципліни повиннГбути, насамперед, суспільні відносини, які виникають у процесі реалізації та захисту муніципальних прав осо­бистості, а також організації та функціонування муніципальної вла­ди, проблеми правового регулювання місцевого самоврядування та практики реалізації профільного законодавства.

Щодо категоріального апарату запропонованого курсу, то хоча правова наука постійно оперує категоріями "комунальний", "місце­ве самоврядування", "місцеве будівництво", "локальна (місцева) де­мократія" тощо, найбільш адекватно відображає суть відносин, які виникають в процесі здійснення місцевого самоврядування та реалі­зації делегованих йому державою повноважень термін "муніципаль-ций". Аргументацію ж деяких учених, які заперечують використання терміну "муніципальне право" як "мало зрозумілого для пересічних громадян словосполучення"1, на наш погляд, навряд чи можна на­звати переконливою.

У зв'язку з цим вважаємо, що і навчальна дисципліна, яка вивчає процеси визнання, становлення, розвитку та організації місцевого само­врядування в Україні має називатися "Муніципальне право України".

Безумовно, місцеве самоврядування є предметом вивчення не тільки муніципального права. Воно вивчається теорією держави та

1 Борденюк В. Конституція України та становлення галузі права місцевого самовря­дування // Збірник наукових праць Української Академії державного управління при Президентові України. — К., 1999. — Вип. 1. — С. 286.

-86-

права, історією держави і права України та зарубіжних країн, кон­ституційним, адміністративним, фінансовим, господарським правом тощо. Однак кожна з цих юридичних дисциплін має свій аспект ви­вчення місцевого самоврядування. Для усіх цих навчальних дисци­плін місцеве самоврядування не є об'єктом вивчення, вони вивчають його стосовно до свого предмета. Тому у зв'язку з новизною інституту місцевого самоврядування в Україні навчальний курс "Муніципаль­не право Україні" набуває особливого значення в системі професій­ної підготовки студентів-юристів.

Завдання муніципального права як навчальної дисципліни поля­гають у наданні допомоги майбутнім юристам у розумінні місцевого самоврядування як природного права місцевих жителів на самостій­не вирішення питань локального значення, особливого виду публіч­ної влади та специфічного інституту конституційного ладу України, у сприянні вихованню поваги до найважливіших муніципально-правових інститутів, зокрема територіальних громад як первинних суб'єктів місцевого самоврядування, органів місцевого самовряду­вання, місцевих виборів, комунальної служби тощо, а також створен­ні передумов для формування муніципальної культури майбутніх фахівців-правників.

„Завданням навчальної дисципліни муніципального права є ви-1 вчення умов та'засобів, які забезпечують самостійність територіаль- і них громад, їх органів та посадових осіб у вирішенні питань місцевого і значення, а також відповідальності в системі місцевого самовряду- І вання.

Студенти повинні набути навичок використовувати здобутки науки муніципального права при вирішенні професійних завдань; орієнтуватися у системі національного законодавства та практики, а також у міжнародно-правових стандартах, які регламентують від­носини щодо організації та діяльності суб'єктів локальної демокра­тії; інтерпретувати чинне внутрішнє та національне законодавство інших держав, а також міжнародно-правові акти з питань організації та функціонування місцевого самоврядування; правильно його засто­совувати у практичній діяльності та співвідносити між собою. Му­ніципальне право прагне вирішити проблеми підвищення ефектив­ності діяльності, прогнозування розвитку місцевого самоврядування в міру подальшого розширення демократичних процесів у нашому суспільстві, розробити концепцію розвитку правової політики, осві-

-87-

/

Муніципальне право України

ти і культури в сфері місцевого самоврядування, сприяння інтеграції наук про місцеве самоврядування.

Ознайомлення з національними особливостями муніципального права інших країн сприяє розумінню специфіки його розвитку, вихо­вує повагу до права кожного народу, набуттю знань про муніципаль­ний устрій цих держав. Для осіб, які подорожують або працюють за кордоном, вивчення даної дисципліни має практичне значення: будь-яка культурна людина, тим більше юрист, повинна розуміти устрій тієї держави, в яку приїжджає. Тому при вивченні муніципального права певна увага приділяється ознайомленню студентів із зарубіж­ним досвідом становлення, розвитку і функціонування інститутів ло­кальної демократії.

Таким чином, оволодіння даною навчальною дисципліною, без­умовно, необхідне для набуття широкого професійного світогляду, без якого немає повноцінного фахівця і взагалі інтелігента. Від професій­ної ерудиції, професійних навичок, від якості отриманих знань та умін­ня їх постійно удосконалювати напряму залежать життєві успіхи.