Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
мун право.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
1.81 Mб
Скачать

§ 4. Місце муніципального права серед дисциплін юридичного профілю

Муніципальне права як навчальна дисципліна є складовою час­тиною системи української юридичної освіти. її предмет — муніци­пальна діяльність територіальних громад охоплює, по суті, всі сфери місцевого життя, а тому має комплексний характер. Ця навчальна дисципліна вивчає та розкриває взаємодію норм муніципального права з нормами інших галузей права.

Місце навчальної дисципліни муніципального права в системі юри­дичних дисциплін обумовлено насамперед особливостями муніци­пального права як галузі права. її співвідношення та взаємозв'язок з правовими дисциплінами визначається співвідношенням муніци­пального права з іншими галузями українського права.

Муніципальне право — нове міждисциплінарне поле в системі юридичних наук. Його увага зосереджена на особливостях діяльності людини в рамках територіальних громад, формах та методах реаліза­ції і захисту муніципальних прав особистості.

Центральна галузева юридична навчальна дисципліна — консти­туційне право — вивчає основоположні начала організації і діяльності місцевого самоврядування, тому наука конституційного права вико­ристовує багато категорій та понять (місцеве самоврядування, органи місцевого самоврядування, компетенція місцевого самоврядування, територіальні громади, загальні принципи організації місцевого са­моврядування тощо), які входять до наукового апарату муніципаль­ного права як навчальної дисципліни.

Навчальна дисципліна муніципального права тісно пов'язана з іншими дисциплінами як публічно-правового (адміністративне, фі­нансове право), так і приватноправового (цивільне, земельне, госпо­дарське право) циклу. Зокрема, з адміністративним правом навчаль­ну дисципліну муніципального права єднає розгляд управлінських процесів: предметом адміністративного права є державне управління, предметом муніципального — самоуправління. Ці різні за своєю при­родою вектори управлінської діяльності є складовими елементами єдиної системи соціального управління, оптимальне функціонування якої є суттєвою ознакою цивілізованого суспільства. Тому вивчення цих правових дисциплін, як правило, проводиться паралельно. Інші галузеві навчальні дисципліни (цивільне, фінансове, господарське

-94-

-95-

М уніципальне право України

Розділ III. Муніципальне право як навчальна дисципліна

п раво) в межах своїх предметів дають знання з питань, пов'язаних з діяльністю територіальних громад та муніципальних органів в різних сферах місцевого життя.

Муніципальне право — прикладна навчальна дисципліна, вона повинна орієнтуватися на практику формування системи місце­вого самоврядування України, враховувати зарубіжний досвід муніципального будівництва. Разом з тим "заземлення" проблем муніципального права до рівня практичних потреб організації місце­вого самоврядування в конкретному регіоні та населеному пункті має здійснюватися на суто науковій основі, з використанням глибоких наукових розробок з відповідної проблематики. Все це має важливе значення у навчальному процесі, в орієнтації студентів на отримання теоретичних знань, з одного боку, та ознайомленням їх з організаці­єю практичної діяльності територіальних громад і органів місцевого самоврядування — з іншого. В цьому запорука успішного викорис­тання різноманітного матеріалу з курсу муніципального права для підготовки спеціалістів з вищою юридичною освітою2.

Вирішенню цих проблем повинна сприяти чітка, науково обґрун­тована система навчального курсу муніципального права.

Безумовно, навчальна дисципліна муніципального права в силу специфіки свого предмета лише складається. В стадії формування знаходиться вітчизняна теорія та методологія самоврядування, му-ніципальнознавчий категоріально-понятійний апарат. Як і будь-яка нова правова дисципліна, навчальна дисципліна муніципального права поки що зпозичує свої теоретичні положення з інших правових дисциплін, зокрема конституційного права. Однак поступово вона набуває власного, відмінного від інших правових наук змісту та стає самостійною навчальною дисципліною.

2 Бошіарь Н.С. Предмет и система муииципальноіо права РФ как новой отрасли и учебной дисциплиньї // Проблеми преподавапия конституционного и муници-пального права/ Подред. С.А. Авакьяна. — М., 1999. — С. 164-165.

-96-