Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
мун право.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
1.81 Mб
Скачать

§ 2. Система навчальної дисципліни муніципального права

Муніципальне право як навчальна дисципліна має свою систему, під якою розуміється логічна послідовність вивчення питань, які складають її зміст. Курс "Муніципальне право України" передбачає -вивчення як загальних положень муніципального права, так і його окремих інститутів, положень Конституції щодо місцевого само­врядування, профільного законодавства в сфері місцевого самовря­дування та інших джерел муніципального права; отримання студен­тами знань про поняття, предмет, методи і джерела муніципального права як галузі права, науки та навчальної дисципліни, історичні та теоретичні основи місцевого самоврядування, поняття, правову при­роду та конституційно-правові принципи місцевого самоврядування, муніципальні права особистості, форми безпосередньої демократії в місцевому самоврядуванні; систему місцевого самоврядування в Україні, основні його функції та механізм їх реалізації, гарантії та від­повідальність в системі місцевого самоврядування тощо.

-88-

Розділ III. Муніципальне право як навчальна дисципліна

Запропонований у даному підручнику курс "Муніципальне право України" має проблемний характер. У ньому знаходить своє відобра­ження не тільки вивчення нормативно-правового матеріалу, який ре­гулює правове становище та компетенцію місцевого самоврядування в усіх сферах громадського та державного життя, але й конкретні при­чини об'єктивного, а іноді й суб'єктивного характеру, які призвели до того, що законодавчі установки про місцеве самоврядування, незважа­ючи на вагомість, актуальність та значущість питань місцевого значен­ня, не набули на загальнодержавному рівні свого змістовного сенсу.

Серед загальних положень муніципального права досить значне місце посідають положення про поняття і предмет муніципального права як галузі права, його місце в правовій системі України, вивчен­ня муніципального права як галузі публічного права, його завдань,

функцій та системи.

Значна увага приділяється вивченню джерел муніципального права як галузі права. Зокрема, аналізується Конституція України як основне джерело муніципального права, а також профільне законо­давство про місцеве самоврядування. В той же час, при вивченні му­ніципального права відповідна навчальна дисципліна звертається до зарубіжного досвіду. Україна входить до Ради Європи, в межах якої діє Європейська хартія про місцеве самоврядування, що відображає європейський досвід правового регулювання місцевого самовряду­вання. Ретельне вивчення кращого зарубіжного досвіду має важливе значення для становлення та розвитку муніципального права у на­шій країні, правова система якої донедавна не знала цієї галузі права. Тому принципове значення в оволодінні знаннями в сфері місцевого самоврядування займає вивчення міжнародно-правових стандартів. В курсі муніципального права розглядається правова природа між­народних стандартів локальної демократії, зокрема аналізуються Загальна декларація прав людини 1948 року та її вплив на станов­лення сучасних концепцій місцевого самоврядування, вивчається Всесвітня декларація місцевого самоврядування 1985 року, Європей­ська хартія місцевого самоврядування 1985 року, Європейська хартія про регіональне самоврядування 1999 року (проект) тощо. В умовах становлення та розвитку в Україні системи місцевого самовряду­вання муніципальне право розглядає тенденції прийняття Україною міжпародію-правових стандартів місцевого самоврядування і ло­кальної демократії.

-89-

М уніципальне право України

Вагоме місце у вивченні курсу мз'ніципального права приділя­ється локальним джерелам місцевого самоврядування. На особливу увагу тут заслуговує усвідомлення ролі серед інших джерел муніци­пального права статуту територіальної громади як основного акту ло­кальної саморегуляції.

В курсі муніципального права центральне місце посідає вивчен­ня системи муніципального права як галузі права — муніципально-правових інститутів та муніципально-правових норм. Муніци­пальне право як навчальна дисципліна дозволяє зрозуміти зміст муніципально-правових відносин, розглянути їх загальну суб'єктно-об'єктну характеристику, проаналізувати механізм правового регу­лювання муніципальних відносин, а також основні методи правового регулювання відносин, які виникають у процесі здійснення місцевого самоврядування та реалізації муніципальних-прав особистості.

Предмет навчальної дисципліни муніципального права склада­ють не тільки норми муніципального права та врегульовані ними сус­пільні відносини, існуючі в даний час, а й практика правового регулю­вання організації та діяльності місцевої влади на попередніх етапах розвитку української державності. Так, враховуючи, що місцеве са­моврядування є явищем багатогранним, яке пройшло значний шлях в історії людства, значна увага при викладанні курсу муніципально­го права має приділятися розгляду еволюції інститутів самовряду­вання в Україні, зокрема вивченню основних періодів зародження і становлення вітчизняних форм територіального самоврядування, як-от: розвитку станового самоврядування, періоду Магдебурзького права та козацької демократії, самоврядуванню у Гетьманській Укра­їні кінця XVIII ст., розвитку місцевого самоврядування в Україні як складової частини Російської імперії та інших держав, осмисленню політико-правових засад організації та функціонування місцевої вла­ди за радянських часів.

Курсом муніципального права передбачається також вивчення місця і ролі муніципального права в системі знань про місцеве само­врядування. Зокрема, вивчаються наукові методи, джерела і завдання науки муніципального права.

Враховуючи, що муніципальне право має своїм першоджерелом конституційне право, ядро цієї навчальної дисципліни складає вчен­ня про конституційно-правові основи місцевого самоврядування, зо­крема розкриття поняття місцевого самоврядування, аналіз його те-

-90-

Розділ III. Муніципальне право як навчальна дисципліна

оретичного та юридичного визначення, політико-правової природи, ролі і значення, атрибутів і критеріїв тощо. Значна увага має приді­ лятися вивченню місцевого самоврядування як права населення на самостійне вирішення питань місцевого значення, складової системи конституційного ладу, самостійного виду публічної влади та інститу­ ту громадянського суспільства. ,

Усвідомлення феномена місцевого самоврядування неможливе без вивчення конституційно-правових принципів місцевого самовря­дування як фундаментального вихідного начала інституціоналізації даного явища в правовій системі України. Тому в курсі муніципаль­ного права традиційно вивчаються поняття і система основних прин­ципів місцевого самоврядування.

Виходячи з того, що місцеве самоврядування, виступаючи в якос­ті специфічної ланки конституційного механізму, яка не є повністю незалежною від держави, в курсі муніципального права можуть ви­вчатися питання щодо взаємовідносин суб'єктів місцевого самовря­дування з органами державної влади, теоретичні та практичні про­блеми співвідношення місцевого самоврядування і державної влади та їх взаємозв'язку і взаємодії, повноваження органів державної вла­ди в сфері місцевого самоврядування. Вагоме місце посідають форми та методи контролю за місцевим самоврядуванням, тому що саме у цьому виявляється основна точка зіткнення держави та самовряду­вання, демонструється ступінь довіри та свободи, що надається дер­жавою територіальним громадам та їх представницьким органам. В теоретичному аспекті має бути продемонстровано, що в умовах демо­кратичної, правової та соціальної держави правовий режим не дозво­ляє органам муніципальної влади, з одного боку, ставати над населен­ням в контексті реалізації своїх суто корпоративних, кар'єристських прагнень, а з другого — нехтувати установками центральної влади з питань рамок дозволеної поведінки, при виході за які неодмінно за­пускаються механізми відповідальності місцевих органів як перед на­селенням-, так і перед державою.

Окремо вивчаються гарантії місцевого самоврядування в Украї­ні, зокрема поняття, правове регулювання і види гарантій місцевого самоврядування та їх реалізація, розглядаються судові та інші право­ві форми захисту місцевого самоврядування.

Цілісна картина формується лише при вивченні системи місце­вого самоврядування. Особливе системоутворююче місце її складає

-91-

Муніципальне право України

територіальна громада як первинний суб'єкт місцевого самовряду­вання. Тому в курсі муніципального права значне місце посідають питання вивчення поняття, ознак, видів територіальних громад, з'ясування місця особистості — члена територіальної громади в систе­мі місцевого самоврядування, аналізу системи її муніципальних прав та свобод, розкриття функцій і повноважень територіальних громад як первинних суб'єктів місцевого самоврядування та основних форм їх діяльності, зокрема місцевих референдумів, виборів депутатів міс­цевих рад та сільських, селищних, міських голів, загальних зборів громадян за місцем проживання та інших форм участі населення в здійсненні місцевого самоврядування в Україні.

Таким чином, муніципальне право як навчальна дисципліна виявляє та вивчає історико-теоретичні засади місцевої демократії, загальні закономірності муніципально-правового регулювання сус­пільних відносин, пов'язаних з визнанням, становленням, розвитком, організацією та функціонуванням муніципальної влади, а також ре­алізацією та захистом муніципальних прав особистості, узагальнює практику застосування норм муніципального права, практику діяль­ності територіальних громад та муніципальних органів і на цій основі розробляє науково обґрунтовані рекомендації з метою підвищення ефективності діяльності місцевого самоврядування та муніципально-правового регулювання.