Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
мун право.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
1.81 Mб
Скачать

§ 3. Роль міжнародних неурядових

Організацій у становленні та розвитку

Міжнародного співробітництва органів

Місцевого самоврядування україни

Важливе значення в становленні міжнародної, регіональних і національних систем міжнародного співробітництва органів місце­вого самоврядування відіграють міжнародні неурядові організації (МНУО) місцевої влади, що діють під егідою міжнародних міжуря­дових організацій (ММУО). Участь у діяльності таких міжнародних асоціацій місцевої влади органів місцевого самоврядування України надає їм реальні можливості участі в системі міжнародного співробіт­ництва з метою реалізації насущних проблем у їхній діяльності.

Ці організації за своїм функціональним й галузевим потенціа­лом, кількістю представників місцевих влад та інших суб'єктів, які беруть участь у їх діяльності, а також за територією діяльності можна класифікувати як МНУО місцевої влади, що мають загальносвітовий статус, і МНУО, які мають регіональний статус.

До першої групи слід віднести Всесвітню федерацію об'єднаних і споріднених міст та Міжнародний союз місцевих влад.

Початок формування МНУО місцевих влад був закладений це у 1940 роїІі, коли мешканці населених пунктів різних країн почали здійснювати перші міжнародні контакти. Спочатку вони виникли між містами Фінляндії і Швеції. Центральне місце в них посідали пи­тання надання допомоги фінським комунам шведськими сусідами у поліпшенні дитячої охорони здоров'я, культурний обмін.

У період Другої світової війни таке співробітництво набуло ха­рактеру поріднення міст. Радянський Сталінград і англійський Ко-

-523-

Муніципальне право України

Розділ XVII. Міжнародне співробітництво органів місцевого самоврядування України

вентрі, зруйнований варварськими бомбардуваннями фашистської авіації, скріпили свою спілку в 1942 році. У квітні 1944 року міська рада канадського міста Ванкувера від імені його жителів, приско­рених мужністю захисників і визволителів Одеси, оголосила її спо­рідненим містом і побажала її жителям якнайшвидшого відновлення рідного міста в ім'я дружби і миру між народами23.

Початком створення міжнародної неурядової організації спо­ріднених міст стало поріднення французького міста Діжона з англій­ським Харрогетом у 1953 році. Ініціатором виступила організація Світова асоціація двомовності, що існувала тоді у Франції, утворена в 1951 році у Парижі групою колишніх учасників Французького опо­ру й організацією "Близнюки", що складалася з представників міст з англо-французьким населенням. Основною метою цієї організації, яка увійшла в історію під назвою Асоціація "Двомовний світ", було зміцнення і розвиток дружніх зв'язків між містами Франції і Велико­британії. Проте у процесі діяльності "Двомовного світу" в її органі­заторів виникла ідея дати двостороннім зв'язкам міст двох країн ши­року міжнародну основу. З цією метою у Франції була організована Рада Всесвітнього об'єднання міст, уповноважений якої, найстарший член Національної асамблеї Франції, мер міста Діжона канонік Фе-лікс Кир у заяві газеті "Ле Бьєн пюблік" так визначив цілі й завдання поріднення міст: "Мета... працювати над створенням клімату світу. Моя думка така, що з війною треба покінчити... Поріднення міст по­винно мати на меті розпочати зустрічі між містами різних країн, які зможуть усвідомити, що і ті й інші мають таке саме прагнення і ті самі інтереси, тобто розвиток і процвітання в мирній атмосфері"24.

Міжнародний рух споріднених міст одержав своє організацій­не і міжнародно-правове оформлення в 1957 році у місті Екс-ле-Бен (Франція), де відбувся організаційний конгрес Всесвітньої федерації споріднених міст. Нині ця організація іменується Всесвітня федерація об'єднаних і споріднених міст (ВФОМ) — і представляє інтереси міс­цевих і регіональних органів самоврядування понад 80 держав світу.

Цілями Федерації є:

1) спонукання населення міст до вільної і відповідальної участі в муніципальній діяльності;

23 Див.: Баймуршпов М.А. Мєждународньїе связи местнмх Советов. — Одесса, 1995 —

Гл, І. Див.: ОТО. Нізіогу. - 1)ТО. - Ргапсе. - Рагів, 1987. - Р. 18.

-524-

2) залучення жителів міст до спільної діяльності в різних сфе­ рах — у розвитку взаєморозуміння між народами, у захисті природи і навколишнього середовища, у прагненні до роз­ зброювання і миру.

Останніми роками цілі Федерації трансформувалися і розшири­лися через зміни політичного клімату на міжнародній арені. Сьогодні вони охоплюють:

  1. сприяння у вирішенні збройних конфліктів регіонального ха­рактеру, у спільному пошуку подолань основних проблем, які постали перед містами (боротьба за поліпшення умов життя, захист навколишнього середовища, робота із соціально не-благополучними прошарками населення);

  2. розвиток дискусій про активізацію локальної автономії і де­мократії в містах;

  3. розвиток технічного і соціально-екоиомічного співробітни­цтва між містами;

  4. активізацію співробітництва з іншими членами МНУО і на­ціональними муніципальними спілками.

Своїх цілей Федерація досягає конкретною роботою, яка вклю­чає організацію і проведення різних конференцій, семінарів, зустрі­чей, мітингів; відкриття центрів і установ, що спеціалізуються на муніципальних проблемах; проведення акцій за мир і використання всіх засобів масової інформації для цих цілей; поширення інформа­ції про цілі і практичну діяльність Федерації, національних асоціацій місцевої влади і про досвід, накопичений різними містами; розвиток співробітництва з національними і міжнародними неурядовими орга­нізаціями, які мають аналогічні завдання25.

Міські ради і муніципальні асоціації України беруть активну участь в діяльності та заходах Федерації. Понад 50 міст республіки мають споріднені зв'язки з понад 160 територіальними одиницями зарубіжних держав (Одеська міська рада — з 26 спорідненими міста­ми, Харківська — з близько 20, Дніпропетровська — з понад 15. Сто­лиця України місто-герой Київ підтримує зв'язки з більше ніж 70 за­рубіжними містами). Індивідуальними членами Федерації є Київ, Донецьк, Запоріжжя, Одеса, Харків. Інші міста України представлені

25 Див.: Баймуратов М.А. Проблема международной правосубьектности оргапов местного самоуправління Украиньг. — Одесса, 1996.

-525-

Муніципальне право України

у ВФОМ через Асоціацію представників місцевої і регіональної вла­ди України26.

Однією з найбільших міжнародних неурядових організацій міс­цевої влади є Міжнародна спілка місцевої влади (МСМВ), яка була створена в 1913 році і об'єднує сьогодні у своїх рядах національні асоціації місцевої влади, міста, регіони, відомства і наукові установи понад ста країн світу. Вона нарівні з ВФОМ має консультативний статус першої категорії при О ОН, ЮНЕСКО та інших міжнародних міжурядових організаціях як організація із загальносвітовим стату­сом дотримується постулату про те, що місцева влада є наріжним ка­менем демократії2', і тому намагається зміцнити і посилити значення місцевого самоврядування, сприяти співробітництву і взаємним об­мінам між місцевими общинами в різних країнах світу.

Основні цілі Спілки:

  • піднесення рівня місцевих влад та їхніх служб;

  • зміцнення добробуту громадян шляхом більш ефективного місцевого управління і самоврядування;

  • залучення широких верств населення до справ місцевого са­моврядування;

  • розширення міжнародного обміну інформацією та особистих контактів між членами Спілки;

  • захист інтересів місцевої влади через ММУО.

Діяльність спілки здійснюється переважно на основі різних між­народних програм співробітництва, які мають тривалий характер і включають проведення: всесвітніх конгресів членів Спілки; регіо­нальних семінарів з підготування муніципальних службовців і вирі­шення конкретних проблем локального і регіонального розвитку та менеджменту; конференцій з метою вивчення конкретних проблем розвитку локальної демократії і місцевого господарства в конкретній країні.

З цих та інших питань локального й регіонального розвитку з МСМВ співробітничає Асоціація міст України та громад, Асоціація місцевих і регіональних влад України, міські ради Одеси, Львова, Харкова, Миколаєва, Київська міська державна адміністрація.

Див.: Башіуратов М.А. Международиое сотрудиичество органов местного само-управлеиия Украиньї: Дис... докт. юрид. наук. — Одесса, 1996. — С. 2А0. Див.: Багшуратов М.А. Проблема международной правосуб-ьектности органов местного самоуправлення Украиньї. — Одесса, 1996.

Розділ XVII. Міжнародне співробітництво органів місцевого самоврядування України

З 2 по 5 травня 2004 року в Парижі відбувся установчий Кон­грес нової організації, яка об'єднала міста й місцеві адміністрації всього світу. Конгрес завершив процес злиття двох найбільших сві­тових організацій, що поєднують місцеві влади, - Всесвітньої феде­рації споріднених міст (ВФПГ) і Міжнародної спілки місцевої вла­ди, також до процесу об'єднання приєдналася асоціація великих міст "Метрополис". Таким чином, ці організації утворили єдину в світі структуру — Всесвітню організацію "Об'єднані міста й місцеві влади" (ВО ОММВ), що представляє інтереси місцевої влади перед міжна­родним співтовариством, усередині якої місцеві влади разом можуть знайти рішення найбільш важливих питань стійкого розвитку міст і регіонів, захисту населення та ін.

Створення цієї міжнародної організації дозволяє за підтримки ООН забезпечити просування інтересів місцевих об'єднань, беручи до уваги роль місцевої влади та її вплив на світові процеси на початку третього тисячоліття.

Нова організація має на меті "бути єдиним голосом і всесвітнім захисником демократичного місцевого самоврядування, просуваючи його цінності, цім й інтереси на міжнародній арені шляхом співробіт­ництва між місцевою владою"28.

Завданнями організації є:

  • забезпечення ефективного політичного представництва міс­цевої влади у впливових міжнародних організаціях, особливо в ООН;

  • формування та подання єдиної політичної лінії місцевої вла­ди в міжнародних відносинах;

  • забезпечення обміну інформацією, досвідом, знаннями між різними організаціями й структурами.

Починаючи Із січня 2004 року місцезнаходження ВО ОММВ ви­значене в Барселоні (Іспанія). В установчому Конгресі взяли участь 2700 учасників, які представляють близько 80 країн світу. Серед них президенти Франції, Португалії, Сенегалу, мери столиць, найбільших міст миру. Були обговорені основні теми ролі міст і міс­цевої влади в майбутньому розвитку, включаючи децентралізацію й місцеву демократію, довгостроковий стійкий розвиток і співробітни­цтво міст.

28 Бголлетень Вссмирной оргапизации "Обьединеиньїе іорода и местиме влас-ти". — 2004, май. — С. 2.

-526-

-527-

Муніципальне право України

Розділ XVII. Міжнародне співробітництво органів місцевого самоврядування України

Т акож на Конгресі були уточнені перші політичні й стратегічні орі­єнтири нової організації, обрані її виконавчі органи, прийнятий устав.

Президентами на перші три роки, до проведення нового Конгресу в 2007 році, стали відповідно мери Сант-Паулу, Парижа й Преторії. Була обрана Всесвітня рада, до якої увійшли 318 членів. Від України та СНД до Ради було обрано 36 чоловік.

Налагоджується співробітництво органів місцевого самовряду­вання з МНУО місцевої влади регіонального характеру: Радою єв­ропейських комун і регіонів (штаб-квартира розташована в Парижі), яка об'єднує понад ЗО тисяч місцевих і регіональних влад континен­ту, міжнародною програмою "Євро-місто — XXI" ("Наукові основи й міжнародний досвід програми активізації потенціалу місцевого само­врядування"), яка об'єднує влади понад ста міст держав СНД, та Єв­ропейською спілкою (штаб-квартира — в Санкт-Петербурзі), міжна­родною асоціацією "Інтелектуальне забезпечення самоврядування" (штаб-квартира — у Вільнюсі), що об'єднує понад 354 міста із десяти держав Європи29.

Міжнародні зв'язки органів місцевого самоврядування і муніци­пальних асоціацій України із зарубіжними партнерами та МНУО міс­цевих влад здійснюються на правовій основі шляхом підписання угод (договорів) про співробітництво (поріднення, партнерство, дружбу і взаємодопомогу, спільну діяльність та ін.), в яких закріплюються основні цілі й організаційно-правові форми такої взаємодії. Незважа­ючи на те, що такі угоди укладаються між суб'єктами різних держав, вони не є угодами міжнародного характеру, а мають чинність актів локального регулювання.