Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
мун право.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
1.81 Mб
Скачать

§ 1. Поняття муніципального права україни

Муніципальне право України являє собою галузь права України, \ норми якої виражають волю та інтереси її народу, держави і тєрито-| ріальних громад, регулюють суспільні відносини у сфері місцевого _, самоврядування.

За своєю суттю муніципальне право є виразником волі та інтер­есів як територіальних громад, так і народу та держави, оскільки му­ніципальні норми встановлюють або санкціонують як суб'єкти місце­вого самоврядування (територіальні громади), так і народ та держава, приймаючи Конституцію та закони, якими визнається і гарантується місцеве самоврядування.

За своїм змістом, муніципальне право є регулятором суспіль­них відносин у сфері місцевого самоврядування, тобто відносин, пов'язаних з виникненням та існуванням місцевого самоврядування в межах певних адміністративно-територіальних одиниць, оскільки воно має в своїй основі природний, громадівський характер, а також з його організацією і здійсненням.

За формою муніципальне право є галуззю права, джерела яко­го — акти як локальних норм права (статути територіальних громад, регламенти рад тощо), так і загальних (загальнонаціональних) норм права (Конституції, законів, підзаконних актів).

В системі права муніципальне право належить до публічного пра­ва, оскільки стосується насамперед самостійного виду публічної (по­літичної) влади (демократії), яка належить територіальним громадам

-12-

і ЗДІЙСНЮЄТЬСЯ ними безпосередньо або через створювані ними орга­ни (ради та інші органи).

Ця галузь права є комплексною, оскільки її норми регулюють або об'єктивно мають регулювати суспільні відносини, що є предметом впливу традиційних та інших загальновизнаних галузей права, на­самперед конституційного, адміністративного, фінансового, цивіль­ного, земельного та інших.

Проблемність назви "муніципальне право" полягає насамперед у тому, що Конституція України використовує термін "місцеве само­врядування" і не вживає термін "муніципалітет"1, під яким, як правило, розуміють сукупність виборчих органів системи місцевого самовря­дування, "муніципальне утворення", як міське чи сільське поселення, в межах яких здійснюється місцеве самоврядування та існує муніци­пальна власність, місцевий бюджет і виборні органи. Разом з тим в Конституції України як одну з форм власності закріплено комунальну власність як власність територіальних громад сіл, селищ, міст. Тому дякими вченими і пропонується називати нову галузь права комуналь­ним правом, яке, по суті, є правом місцевого, самоврядування"".

Але термін "комунальне право" з деяких причин не сприймаєть­ся в Україні. В юридичній, науковій, навчальній та іншій літературі все частіше вживається термін "муніципальне право". Відповідну на­зву мають навчальні дисципліни у вищих навчальних закладах.

Отже, назва відповідної галузі "муніципальне право України" є значною мірою умовною, запозиченою з інших національних пра­вових систем. Аналогічну назву ця галузь має у Великій Британії, Іспанії, Російській Федерації, США та в інших країнах.

Основними ознаками будь-якої галузі права є насамперед її пред­мет і метод (методи). Чи має муніципальне право самостійний пред­мет і метод (методи)?

Предметом муніципального права є місцеве самоврядування як відносно самостійний вид суспільних відносин, пов'язаних з органі­зацією і здійсненням влади територіальними громадами.

1 «Муніципалітет» (сотпшпе, тілпісіріо, Уетеіп (іс, сошипс) — автономна адмі­ ністративна: одиниця, що об'єднує спільність жителів з певними інтересами або населений центр «з організованим будівництвом, комунальним обслуговуванням і своєю власною адміністрацією» (Європейська хартія міст, Страсбург, 17—19 берез­ ня 1992 року, ст. 3.1) // Місцеве самоврядування в Україні: муніципальне право. Навчальний посібник для вищих пав'їаьних закладів.— К.: Атіка, 2000. — С. 73.

2 Див.: Коммуиальне право Украинм: учебное пособие / В.Д.Волков, Л.Г.Бобкова, Н.А.Захарченко и др. — Донецк: ДоиГУ, 1999. — С. 18.

-13-

М уніципальне право України

Розділ І. Муніципальне право як галузь права України

М ісцеве самоврядування як предмет муніципального права бага­тогранне явище. За своєю суттю воно є одним із основних принципів конституційного ладу і складових його системи, формою народовлад­дя, властивою територіальним спільностям суспільства — територі­альним громадам.

Зміст місцевого самоврядування полягає насамперед у само­стійному вирішенні територіальними спільнотами питань місцево­го значення. У ст. 140 Конституції України визначено, що "місцеве самоврядування є правом територіальної громади — жителів села чи добровільного об'єднання у сільську громаду мешканців кількох сіл, селищ та міста — самостійно вирішувати питання місцевого значення в межах Конституції і законів України".

Слід також зазначити, що територіальні громади і створювані ними органи вирішують також питання, делеговані їм органами дер­жавної влади.

За формою місцеве самоврядування — це передусім волевияв­лення територіальних громад, яке здійснюється шляхом виборів, ре­ферендумів або в інших формах чи через створювані ними органи.

Місцеве самоврядування здійснюється територіальною грома­дою у порядку, встановленому законом, як безпосередньо, так і через органи місцевого самоврядування — сільські, селищні, міські ради та їх виконавчі органи (ст.140 Конституції України).

Отже, місцеве самоврядування опосередковує собою відносно са­мостійний вид влади в системі народовладдя, влади народу, а саме — муніципальну владу як владу територіальних спільностей.

Це дає, на наш погляд, достатні підстави стверджувати, що муні­ципальні норми мають відносно самостійний предмет свого впливу, регулювання, а їх система утворює самостійну галузь права Украї­ни — муніципальне право3.

Разом з тим, муніципальне право як самостійна галузь насампе­ред з галузями права, зокрема конституційним, адміністративним,

3 Ця галузь прана знайшла визнання як у вітчизняній та і в зарубіжній літерату­рі. Див., наприклад, Н.В. Постовий, Муниципальное право Россйи. - М: Новий юрист, 1993. - 348 с; Муниципальное право Российской Федсрации: Учебник / Гіод ред. ІО.А.Дмитриева.— М.: Методологический центр уч'ебной и практической литературьі, 1999, - 512 с.; И.В.Видрж, А.Н. Кокотов. Муниципальное право Рос­сйи. Учебник для вузов.- М.: Издатсльская група Норма-ИНФРА, 1999. - 368 с; О.Е.Кутафші, В.И.Фадеев. Муниципальное право Российской Федерации: Учеб­ник. — 2-ое изд. — М.: ІОрисгь, — 2000. — 552 с.

фінансовим та іншими, норми яких в певних межах і формах регу­ люють відносини влади, народовладдя і частково входять до системи норм муніципального права. _

Предмет.муніципального права являє собою певну систему, осно­вними складовими якої є:

  • відносини, пов'язані з організацією і проведенням місцевих виборів, референдумів та з іншими формами безпосереднього волевиявлення територіальних громад;

  • відносини, пов'язані з діяльністю представницьких органів місцевого самоврядування (рад) та депутатів місцевих рад;

  • відносини, пов'язані з діяльністю виконавчих органів місце­вого самоврядування та муніципальних службовців;

  • відносини, пов'язані з діяльністю сільських, селищних, місь­ких голів;

  • відносини, пов'язані з діяльністю органів самоорганізації на­селення;

  • відносини органів місцевого самоврядування з органами дер­жавної влади, іншими органами місцевого самоврядування, об'єднаннями громадян та підприємствами, установами й ор­ганізаціями;

  • фінансові, цивільні, земельні, соціальні, трудові, житлові та інші відносини.

Це досить розгалужена система, яка до того ж постійно зміню­ється, розвивається та вдосконалюється за формою та змістом. З роз­витком і утвердженням якісно нових відносин в системі місцевого самоврядування, особливо муніципальної (комунальної) власності та місцевих бюджетів, розвивається і утверджується муніципальне право.

Метод муніципального права, як і метод будь-якої галузі, є спо­ собом її впливу на суспільні відносини, зокрема в системі місцевого самоврядування. Кожній галузі права властиві як правило, кілька ме­ тодів. Так само як і муніципальному праву. Розрізняють такі осговні методи муніципального права: імперативний, диспозитивний, реко­ мендаційний та декларативний. —

Пріоритетним є кшеративний метод, оскільки норми цієї галузі регулюють насамперед відносини влади, народовладдя, які опосеред­ковує собою місцеве самоврядування. Вплив муніципального права на суспільні відносини у сфері місцевого самоврядування здійсню-

-14-

М уніципальне право України

Розділ І. Муніципальне право як галузь права України

і п.оі шляхом застосування відповідних правових норм муніципаль­ною права в ході безпосереднього волевиявлення (місцевих рефе­рендумів, виборів тощо), а також органами та посадовими особами місцевого самоврядування.

Власне імперативний метод характеризується тим, що відповідні норми права не передбачають альтернативної поведінки чи діяльнос­ті, а у разі невиконання рішень місцевого самоврядування, прийня­тих в межах компетенції відповідних його суб'єктів, настає відпові­дальність згідно з чинним законодавством.

Диспозитивний метод переважно запозичений з галузей приват­ного права і є засобом впливу на відносини, суміжні з муніципаль­ними (владними). Як юридичні особи суб'єкти місцевого самовряду­вання укладають договори з іншими юридичними особами, а також з органами державної влади.

Територіальні громади мають у своїй власності рухоме і неру­хоме майно. Органи місцевого самоврядування, які управляють цим майном, можуть укладати різні договори щодо розпоряджання ним чи набуття його.

Поряд з цими методами набули поширення методи рекомендацій (порад) та декларацій (проголошення принципів тощо), характерні, зокрема, для міжнародно-правових актів (хартій, декларацій та ін.) та статутів (хартій) територіальних громад.

Муніципальне право є складовою системи права України. Воно тісно нозв'язане з іншими галузями права, наприклад з конституцій­ним правом, за рахунок норм якого воно формується, а також приав-тним, цивільним, трудовим, житловим.