Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
мун право.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
1.81 Mб
Скачать

§ 4. Функції муніципального процесу

Соціальне призначення муніципального процесу зосереджене в його функціях. Останні віддзеркалюють сутність муніципального про­цесу, який функціонує в багатьох вимірах і відповідно до цього має аб­солютно різні спектри зовнішнього впливу на реальну дійсність.

Муніципальний процес існує в таких його основних конфігу­раціях, як соціальний (у широкому розумінні) інститут і як право­вий регулятор. Ці зовнішні його властивості втілені в соціологічній

18 Рішення Київської міської ради від 13 вересня 2006 року № 29 // пйр://кту.§оу.иа/с1ігєсІіуе.а5р?Іс!Туре=.3&Ра§с=1.

-617-

Муніципальне право України

Розділ XXI. Муніципальний процес в Україні

т а нормативістській концепціях праворозуміння. В аспекті соціоло­гічної концепції муніципального процесу як правового явища йому притаманний ряд загальносоціальних функцій права, зокрема гума­ністична, організаторсько-управлінська, інформаційна (комуніка­тивна), оціночно-орієнтаційна, ідеологічно-виховна, гносеологічна (пізнавальна) функції19.

З позиції нормативістської концепції основним призначенням муніципального процесу є нормативно-правова регламентація меха­нізмів реалізації муніципальної влади в аспекті забезпечення інтер­есів територіальної громади.

Проблематика нормативно-правової регламентації муніципаль­ної влади є одним із ключових питань муніципальної доктрини в Україні. Зокрема, вченими М. Баймуратовим та В. Григор'євим у мо­нографії "Муніципальна влада в Україні: актуальні проблеми станов­лення і розвитку в Україні" підкреслюється об'єктивна необхідність нормативно-правової регламентації суб'єктно-об'єктного складу му­ніципальної влади, орієнтованої на забезпечення інтересів територі­альних громад на локальному рівні20.

Муніципальний процес є одним із інструментів подібної нормативно-правової регламентації, оскільки має всі необхідні скла­дові, що формалізуються у видах муніципального процесу.

У зв'язку з цим функції муніципального процесу мають дуаліс­тичну природу і неоднозначне розуміння; розкривають призначення муніципального процесу в двох аспектах: 1) як діяльності суб'єктів місцевого самоврядування з реалізації власної компетенції; 2) як про­цесуальної форми такої діяльності.

У другому аспекті призначення муніципального процесу опо­середковується функціями муніципального процесуального пра­ва. Ці функції є основними напрямами або видами нормативно-правового впливу на муніципально-правові відносини, які пов'язані з процедурами реалізації муніципальної правосуб'єктності.

Муніципальному процесуальному праву притаманні тради­ційні спеціально-юридичні функції права, наприклад, регулятивна

Ґусарєв С.Д., Олійник А.Ю., Слюсарепко О.Л. Теорія права і держави: Навчальний посібник. — К.: Всеукраїнська асоціація видавців "Правова єдність", 2008. — С. 106. Баймуратов М.О., Григор'ев Б.А. Муніципальна влада в Україні: актуальні пробле­ми становлення і розвитку в Україні: Монографія. — Одеса: Юридична літерату­ра, 2003. - С. 139-161.

-618-

(регулятивно-статична та регулятивно-динамічна), правоохоронна, правозахисна функції. А також специфічні, які притаманні будь-яким процесуальним галузям права, наприклад, визначення порядку реалізації матеріальних норм муніципального права, тобто правореа-лізаційна функція. Вона сприяє підвищенню ефективності правової системи внаслідок підключення до правового механізму процесуаль­них форм, що забезпечують процес застосування матеріального муні­ципального права.

В аспекті правоохоронної та правозахисної функцій муніципаль­ного процесуального права важливе значення має гарантування муні­ципальних прав і свобод особи. Закріплення процесуальних гарантій є одним із факторів дотримання режиму законності та муніципально-процесуальної форми як органами місцевого самоврядування, так і іншими суб'єктами влади при здійсненні своєї діяльності.

Слід акцентувати увагу на існуванні таких функцій, як регламен­тація правозастосовної та нормотворчої діяльності суб'єктів місцево­го самоврядування.