Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
BILYeT_1-47_MARKYeTING.docx
Скачиваний:
15
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
3.84 Mб
Скачать

3. Якість товару. Трансформація поняття „якість”. Роль маркетингу в управлінні якістю на підприємстві. Фактори, що визначають чутливість споживача до ціни.

Якість товару – це сукупність характеристик і властивостей товару, які зумовлюють його здатність задовольняти конкретні потреби в залежності від свого призначення. Показники якості визначаються наступними параметрами: 1.функціональними – це використання основної функції, універсальність та виконання допоміжних функцій; 2.надійність товару – властивість товару виконувати задані функції, зберігає значення експлуатаційних показників у межах визначеного часу; 3.ергономічні властивості – властивості, які характеризують зручність і комфорт в експлуатації товару; 4.естетичні властивості – можливість товару виражати культурне значення (мода, стиль, форма товару, оригінальність); 5.гігієнічні властивості та безпека вживання товару – вплив товару на зовнішнє середовище та організм людини

Попит та його тип (еластичний, нееластич-ний), фактори, що визначають чутливість спожи­вача до ціни: ●унікальність (покупці не дуже чутливі до ціни, якщо товар має унікальні, особливі властивості); ●знання аналогів (покупці не дуже чутливі до ціни, якщо не знають про аналоги); ●труднощі порівняння (покупці не дуже чутливі до ціни, якщо товари важко порівняти); ●сумарні витрати (покупці не дуже чутливі до ціни, якщо ціна товару становить лише невелику частку їхнього доходу); ●кінцева корисність (покупці тим менш чутливі до ціни, чим меншу частку становить вартість товару в загальних витратах для отримання кінцевого резуль­тату); ●розподіл витрат (покупці не дуже чутливі до ціни, якщо вони поділяють її з іншими); ●безповоротність інвестицій (покупці не дуже чут­ливі до ціни товару, якщо він використовується ра­зом з раніше купленим основним товаром, що харак­теризується безповоротністю витрат); ●зв'язок ціни і якості (покупці не дуже чутливі до ціни, якщо товар викликає сильні асоціації з якістю, престижем, ексклюзивністю); ●запаси (покупці не дуже чутливі до ціни, якщо у них немає можливості зробити запас товарів).

4. Ціноутворення на нові товари. Етапи сприйняття нового товару.

Підходи до встановлення цін з погляду на їх новизну

а) настоящие новинки: стратегия. " снятие сливок " - высокая цена при высоком уровне спросаи и значительными барьерами выхода для других фирм стратегия глубокого проникновения на рынок - низкая цена с целью завоевания значительной части рынка и благосклонности потребителей, создание барьеров для выхода конкурентов. б) установление цены на товар-имитатор. в) на существующие товары:●в рамках товарных ассортиментов,●на товары, которые есть дополняющими к основному товару,● на обязательные принадлежности,●на побочные. Цель - продать, чтобы менее платить за утилизацию.

Етапи сприймання: При появлении на рынке нового товара он обходит ряд этапов процесса восприятия.1. Информированные- знает про товар, но еще не имеет полной информации 2. Интерес – хочет получить информацию 3. Оценка- оценка проблемы: нужно ли покупать продукцию 4. Использование товара- использует товар в небольшом объеме для подтверждения своего представления 5. Восприятие принимает решение стать постоянным пользователем.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]